Nastaw cukrowy z drożdżami piekarskimi
: 2010-09-11, 20:31
Witam.
Już widzę te odpowiedzi - szukaj - czytaj - znajdź.
Ok. przyznaję leń jestem, zwłaszcza ostatnimi tygodniami.
Od ponad dwóch lat "bawię"się pot stillem Oczywiście drożdże turbo od 98%, trzy gotowania, węgiel. Jestem ja zadowolony i paru sąsiadów, znajomych również z efektów tego bawienia.
Mam sąsiada który też "bawi" się. On jednak preferuje metodę kanwi od mleka, słoikowego odstojnika no i drożdży piekarskich (przepis 1410).
Chciałbym spróbować i tej metody robienia nastawu. Jednak gdy przeliczyłem że do mojej beczki 70 litrów musiałbym wrzucić 10 kg cukru, 40 litrów wody i AŻ 1KG drożdzy to przeraziłem się
Koledzy! Podajcie mi jakiś fajny dobry przepis na nastaw z tymi drożdżami.
Chcę choć raz zobaczyć co z tego wyjdzie. Jak już mam marnować cukier to może na konkretny, sprawdzony przepis.
Pomożecie?
Proooooooszę!
Już widzę te odpowiedzi - szukaj - czytaj - znajdź.
Ok. przyznaję leń jestem, zwłaszcza ostatnimi tygodniami.
Od ponad dwóch lat "bawię"się pot stillem Oczywiście drożdże turbo od 98%, trzy gotowania, węgiel. Jestem ja zadowolony i paru sąsiadów, znajomych również z efektów tego bawienia.
Mam sąsiada który też "bawi" się. On jednak preferuje metodę kanwi od mleka, słoikowego odstojnika no i drożdży piekarskich (przepis 1410).
Chciałbym spróbować i tej metody robienia nastawu. Jednak gdy przeliczyłem że do mojej beczki 70 litrów musiałbym wrzucić 10 kg cukru, 40 litrów wody i AŻ 1KG drożdzy to przeraziłem się
Koledzy! Podajcie mi jakiś fajny dobry przepis na nastaw z tymi drożdżami.
Chcę choć raz zobaczyć co z tego wyjdzie. Jak już mam marnować cukier to może na konkretny, sprawdzony przepis.
Pomożecie?
Proooooooszę!