Uważam że wyjmowanie wypełnienia z kolumny nie ma sensu. Jeśli kolumna jest ocieplona, to na wypełnieniu nie będzie dochodziło do skroplenia destylatu a jeśli nawet to w bardzo minimalnej ilości. Szkoda więc tracić czas na wyjmowanie wypełnienia. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie do destylacji, samego osobnego modułu katalitycznego, na wzór stosowanego przez V.O.S.P. w oferowanym sprzęcie.Daniel_257_ pisze: - jeżeli gotujemy na kolumnie to zachowujemy się tak jak na pot-stilu czyli:
a) brak wypełnienia w rurach
Pisząc w poście powyżej o drożdżach Bayanus G 995 do cukrówki nie do końca jasno się wyraziłem. Myślałem że jest powszechnie wiadomym iż przy stosowaniu drożdży winnych konieczny jest dodatek pożywki (Aktivit, saletra amonowa czy też inne) Bez takiego wsparcia drożdże winne nie poradzą sobie z cukrem. Gorzelniane drożdże "Turbo" taką odżywkę posiadają już w swoim składzie. I chyba jedynie drożdże piekarnicze wytwarzają enzymy zdolne rozkładać sacharozę na cukry proste. Lecz i tu wskazany jest dodatek pożywki podczas fermentacji.
Osobiście popełniałem kiedyś takie "wina" cukrowe na drożdżach "Sherry", "Madera" czy "Portwein" z dobrym skutkiem.