Nastaw z soku z jabłek a zacier z cukru różnice finalne
Nastaw z soku z jabłek a zacier z cukru różnice finalne
Robiłem ostatnio destylacik z wina jabłkowego tzn. czysty sok +drożdże winne + cukier 4kl/25l soku wyszło dobre winko a ja to przerobiłem na czysty kryształ . I mam pytanie ,czy po destylacji wina z owoców jest mocniej wyczuwany aromat niż z samego zacieru cukrowego. ? Nie roniłem zacieru cukrowego a troszkę mnie korci .
Ostatnio zmieniony 2010-09-11, 23:01 przez mbit, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Nastaw z soku z jabłek a zacier z cukru różnice finaln
Do końca chyba cię nie rozumiem Jakiego zapachu owocowego spodziewasz się z nastawu czysto cukrowego?mbit pisze:czy po destylacji wina z owoców jest mocniej wyczuwany aromat niż z samego zacieru cukrowego. ?
Re: Nastaw z soku z jabłek a zacier z cukru różnice finaln
Takiego śmierdziela po którym się rzyga od samego wąchaniaCitizen Kane pisze: Jakiego zapachu owocowego spodziewasz się z nastawu czysto cukrowego?
Pozdrawiam
Re: Nastaw z soku z jabłek a zacier z cukru różnice finaln
mbit pisze: czysty sok +drożdże winne + cukier 4kl/25l soku
Trochę pokręciłeś ale wybaczammbit pisze: destylacji wina z owoców
Chodzi Ci o różnice w smaku i zapachu nastawu z samego soku i soku z dodatkiem cukru?
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Z soku raczej robi się wino, a nie nastaw, z cukru - nastaw (nie zacier).mbit pisze:może źle to napisałem co bardziej śmierdzi bimber z soku owocowego czy z zacieru cukrowo-drożdżowego
Przedestylowane wino będzie miało lepsze właściwości smakowo-zapachowe, niż przedestylowana przefermentowana curkówka.
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Sok owocowy to glukozo-fruktoza, cukier kryształ to sacharoza. Drożdże zanim przerobią sacharozę na glukozę a dopiero glukozę na alkohol wydzielą trochę niepożądanych substancji. Substancje te wpływają na zapach samego nastawu.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Kolego mbit zapach, bukiet czy smród to kwestia gustu , ale nie słyszałem by zapachem wódki cukrowej ktoś się zbytnio zachwycał , każdy robi tak by go nie było, a Calvados, Applejack , Apple brandy to właśnie produkty z destylatu jabłkowego , tu każdy dba by dobrych aromatów było jak najwięcej (dobre aromaty nie mylić ze smrodem bimbru) , wszystko w twoich rękach , to od ciebie zależy czy będzie zapach, smród czy jak czyściocha bardziej neutralny , pytanie tylko co lubisz i umiesz.
DLA MNIE TO ZAPACH ALE OSTATNIO POCZĘSTOWAŁEM KILKU FACHOWCÓW OD DESTYLATÓW I POWIEDZIELI MI, ŻE NA PIERWSZY RAZ TO MI SIĘ CHYBA TYLKO UDAŁO ,BO NA PEWNO UMIEJĘTNOŚCI TO JA MAM KIEPSKIE I PEWNIE TAK TO JEST,ALE CHYBA IM SIĘ PODOBAŁO BO POWIEDZIELI ŻE NIERAZ GORSZE SIĘ TRAFIAJĄ
Zdrowie Wasze a przyjemność moja
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 14 gości