Syrop cukrowy spod kandyzowanych owoców

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Syrop cukrowy spod kandyzowanych owoców

Post autor: ankarski » 2010-09-13, 15:17

Dzisiaj wpadła w moje ręce but. 0.5l wypełniona syropem cukrowym spod kandyzowanej skórki pomarańczowej. Być może będzie tego więcej w atrakcyjnej cenie. Syrop b. gęsty, mętny kolor jasno pomarańczowy.
By zbadać Blg rozcieńczyłem trochę syropu wodą w stosunku 5:1 i przelałem przez papierowy filtr do kawy. Teraz jest bardziej przejrzysty barwy lekko słomkowej. Smakuje wyśmienicie, lekko kwaskowy.
Cukromierz wskazał 19st. Blg w temp. 19,5C. Rozumiem, że teraz należy: 19X5=95Blg(tyle miałby syrop nierozcieńczony). Czy to znaczy że w 1 litrze syropu jest 950gr cukru? No i chyba jakaś (jaka?) poprawka na niecukry.
Czy moje wyliczenia są poprawne? tu proszę o pomoc bardziej doświadczonych Kolegów.
Zamierzam resztę syropu rozrobić wodą do 23Blg i w dwóch but. zaszczepić ioc bayanus oraz turbo 48 by zobaczyć czy drożdże ładnie ruszą(nie wiem czy w syropie nie ma jakiejś chemii).

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-09-14, 08:18

84Blg. Załączam arkusz do przeliczeń. Wypełniaj tylko zielone pola. Skala Ballinga określa wagowo ilość cukru w kilogramie roztworu (a nie w litrze).
Załączniki
blg.zip
(2.06 KiB) Pobrany 109 razy

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

co zrobić jeśli to maltoza?

Post autor: ankarski » 2011-07-19, 21:51

Koledzy,
2dni mija jak nastawiłem nastaw na wspomnianym syropie. Rozcieńczyłem go do 20blg i zaprawiłem alcotec 48turbo. wcześniej doprowadzałem porcje syropu z wodą do wrzenia z kwaskiem cytrynowym (inwertowaniem chciałem się zabezpieczyć jeśli ten syrop miałby być z jakichś złożonych cukrów). Poczekałem aż temp. spadnie do 33C i dopiero dodałem 48turbo. I nastaw nie chce ruszyć, dziś wsadziłem grzałkę akwariową na 32C.
Czy możliwe, że ten syrop to maltoza? jak ją rozpoznać i jak ewentualnie rozwalić maltozę na cukry proste? (mam spory zapas tego syropu). Jestem ciemny z chemii, podpowiedzcie jak to zrobić, czego mi potrzeba?

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2011-07-20, 08:53

Raczej szukałbym przyczyny gdzie indziej.
Cytrusy jak i banany aby się nie psuły są spryskiwane jakąś paskudną chemią.
Prawdopodobnie skórki przed kandyzowaniem nie były myte (bo i po co ?).
Masz dobrze zakonserwowany przed fermentacją nastaw. :?

Paluch

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Post autor: ankarski » 2011-07-20, 12:56

Sorry za zamieszanie, pierwszy mój post dot. skórki pomarańczowej ale suma summarum nastaw zrobiłem na syropie wiśniowym, a nie na cytrusach choć z tego samego źródła.

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Post autor: ankarski » 2011-07-30, 09:33

Coś zaczęło się dziać w nastawie 7 dni temu. Co ciekawe w dość niskiej temp. bo nastaw nie dogrzany i na polu chłodno, a grzałka się rozbiła sama :twisted: Szybko zamówiłem nową grzałkę 300W i hlup ją do beki. Fermentacja ładnie ruszyła i blg zjechało z 20 na 5. Wczoraj dolałem jeszcze syropu, wody i 900gr przecieru pomidorowego. Mam nadzieję że pójdzie dobrze i nastaw mi się nie zmarnuje. Cieszę się że turbo48 ruszyły :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości