Witajcie. Właśnie zrobiłem swój pierwszy nastaw ze śliwek i proszę aby któryś z życzliwych kolegów powiedział czy zrobiłem wszystko jak trzeba.
W założeniu ma z tego wyjść wódka z posmakiem śliwowicy pędzona na pot-stillu
1. 20kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek rozgniotłem na miazgę w beczce 80l.
2. dodałem 10l ciepłej (około 40°C) przegotowanej wody z dodatkiem 4kg cukru.
3. następnego dnia do beczki dodałem 2ml ROHAPECT DA6L rozpuszczonego w 20ml wody (preparat od kolegi 98%, (był przeźroczysty )), wszystko dobrze wymieszałem i odstawiłem na 4 godziny.
4. następnie do beczki dodałem 10l przegotowanej wody (ok45°C)z dodatkiem 4 kg cukru
5. do 300ml ciepłej (35°C) osłodzonej wody dodałem 10g Bayonusów również zakupionych u kolegi 98% i po 10minutach wlałem je do beczki dokładnie mieszając całą zawartość.
Podsumowując: 20kg śliwek, 20l wody, 8kg cukru
Teraz nastaw ładnie pracuje dodam, że beczka jest z luźno zakręconą pokrywką bez rurki fermentacyjnej.
Nastaw ze śliwek węgierek
Ja podobny nastaw uczyniłem 7 września :beczka 100l w niej 30kg sliwek potraktowanych mieszadłem,12kg cukru i wody do ok.80l,zaszczepione 995.Po 4 dniach z 22blg startowego zajzd na 8blg,dodaję 8kg cukru inwertorowanego , a dzisiaj 0blg i ponownie 4kg cukru w 5l wody i praca wreee aż piszczy.Jutro dołożę jeszcze 6kg cukru i to będzie koniec pojemności fermentatora.Zapaszek na stryszku przedni...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 35 gości