Nastaw ze śliwek węgierek

Awatar użytkownika
Touareg
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2010-08-20, 21:20
Lokalizacja: Warmia

Nastaw ze śliwek węgierek

Post autor: Touareg » 2010-09-14, 19:23

Witajcie. Właśnie zrobiłem swój pierwszy nastaw ze śliwek i proszę aby któryś z życzliwych kolegów powiedział czy zrobiłem wszystko jak trzeba.

W założeniu ma z tego wyjść wódka z posmakiem śliwowicy pędzona na pot-stillu

1. 20kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek rozgniotłem na miazgę w beczce 80l.
2. dodałem 10l ciepłej (około 40°C) przegotowanej wody z dodatkiem 4kg cukru.
3. następnego dnia do beczki dodałem 2ml ROHAPECT DA6L rozpuszczonego w 20ml wody (preparat od kolegi 98%, (był przeźroczysty :roll:)), wszystko dobrze wymieszałem i odstawiłem na 4 godziny.
4. następnie do beczki dodałem 10l przegotowanej wody (ok45°C)z dodatkiem 4 kg cukru
5. do 300ml ciepłej (35°C) osłodzonej wody dodałem 10g Bayonusów również zakupionych u kolegi 98% :wink: i po 10minutach wlałem je do beczki dokładnie mieszając całą zawartość.

Podsumowując: 20kg śliwek, 20l wody, 8kg cukru

Teraz nastaw ładnie pracuje :D dodam, że beczka jest z luźno zakręconą pokrywką bez rurki fermentacyjnej.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2010-09-14, 19:38

ROHAPECT DA6L w tym wypadku niepotrzebny. Reszta może być. Choć sam dodał bym tylko jedną porcję wody z cukrem. Zatapiaj codziennie korzuch a po przegotowaniu potrzymaj to co uzyskasz przynajmniej ze 3 miesiące. Wyjdzie smaczny trunek.

Awatar użytkownika
tomanubis
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2007-02-17, 23:59

Post autor: tomanubis » 2010-09-14, 20:12

Ja podobny nastaw uczyniłem 7 września :beczka 100l w niej 30kg sliwek potraktowanych mieszadłem,12kg cukru i wody do ok.80l,zaszczepione 995.Po 4 dniach z 22blg startowego zajzd na 8blg,dodaję 8kg cukru inwertorowanego , a dzisiaj 0blg i ponownie 4kg cukru w 5l wody i praca wreee aż piszczy.Jutro dołożę jeszcze 6kg cukru i to będzie koniec pojemności fermentatora.Zapaszek na stryszku przedni...

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2010-09-15, 08:50

Glukoza jest lepsza nie trzeba dawać wody
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-09-15, 17:12

Po przeczytaniu tego wątku , bez żadnych złośliwości , myślę, o przepraszam :mrgreen: sądzę , że temat powinien mieć nazwę cukrówka na śliwkach węgierkach, ze względu na proporcję cukru do owoców, pozdro. magas37

ja 3
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2010-09-20, 18:48

Post autor: ja 3 » 2010-09-20, 19:06

Mam pytanie co do tego przepisu. Jak długo należy ten nastaw przetrzymywać w butli? Kiedy, po jakim czasie kwalifikuje się on do gotowania?

Awatar użytkownika
tomanubis
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2007-02-17, 23:59

Post autor: tomanubis » 2010-09-20, 22:52

cukromierz prawdę Ci powie...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości