Nastaw, zwany zacierem 1410 + Biowin
Nastaw, zwany zacierem 1410 + Biowin
Witam. Kupiłem Drożdże w supermarkecie BioWin - (Szlachetne Drożdże do win domowych) za 1zł xD
No i z tego co widze to one są w płynie 20ml więc moje pytanie jest takie: ile muszę dodać tych drożdzy do 1 kg Cukru i 4Litrów Wody no i jeszcze dodałem sobie torebkę ryżu 100g i pół pomarańcza:) Nie wiem czy mam liczyć to tak że 20ml to jest 20g ? teoretycznie powinienem dodać pół torebki ?. i Czy waszym zdaniem to te 10g drożdzy to nie jest za duzo na nastaw(zacier) 4,6L ?
No i 2 pytanie ale nie musicie tego czytać:)
Ten cukier, wodę, ryż i sok z pomarańczy wrzuciłem do gara i podgrzałem go do 60 stopni cały czas mieszając aby się wszystko rozpuściło no i teraz czekam aż ostygnie do 25 stopni i wrzucę do tego dopiero te drożdże i zamknę butle.Czy można tym sposobem zrobić nastaw(zacier) ? czy coś spaprałem ?
pozdro.
No i z tego co widze to one są w płynie 20ml więc moje pytanie jest takie: ile muszę dodać tych drożdzy do 1 kg Cukru i 4Litrów Wody no i jeszcze dodałem sobie torebkę ryżu 100g i pół pomarańcza:) Nie wiem czy mam liczyć to tak że 20ml to jest 20g ? teoretycznie powinienem dodać pół torebki ?. i Czy waszym zdaniem to te 10g drożdzy to nie jest za duzo na nastaw(zacier) 4,6L ?
No i 2 pytanie ale nie musicie tego czytać:)
Ten cukier, wodę, ryż i sok z pomarańczy wrzuciłem do gara i podgrzałem go do 60 stopni cały czas mieszając aby się wszystko rozpuściło no i teraz czekam aż ostygnie do 25 stopni i wrzucę do tego dopiero te drożdże i zamknę butle.Czy można tym sposobem zrobić nastaw(zacier) ? czy coś spaprałem ?
pozdro.
Ostatnio zmieniony 2010-10-07, 18:41 przez Lankusiek, łącznie zmieniany 2 razy.
Tobie nie chce się czytać!!!
Drożdże kupiłeś winiarskie. Czy ty masz ochotę robić wino???
Ale Ty już zacząłeś produkcję!!!
Pozostało Ci dodać zwykłych drożdży piekarskich, aby jakoś ten cukier zutylizować.
Następnym razem co nieco poczytaj.
Drożdże kupiłeś winiarskie. Czy ty masz ochotę robić wino???
Musisz zrobić z tej saszetki "matkę drożdżową". Przepisów na MD jest sporo na naszym forum, czy też winiarskich bądź piwowarskich. Powinieneś to zrobić kilka dni wcześniej!Kupiłem Drożdże w supermarkecie BioWin ...ile muszę dodać tych drożdzy
Ale Ty już zacząłeś produkcję!!!
Pozostało Ci dodać zwykłych drożdży piekarskich, aby jakoś ten cukier zutylizować.
Następnym razem co nieco poczytaj.
Ostatnio zmieniony 2010-10-06, 10:08 przez SRG, łącznie zmieniany 1 raz.
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.
No tak myślałem ,że MD mam zrobić ale pomyślałem ze je bezpośrednio dodam i też zadziała. No ale skoro mówicie ze zawaliłem sprawę to lece teraz do sklepu kupić tych drożdży piekarskich.
Ps. chce mi się czytać i sporo czytam ale chciałem po prostu zrobić to szybciej.
Re:
Właśnie kupiłem coś takiego : http://www.niam.pl/ots/produkt/1078-drozdze_domowe
nada się ??
Ps. chce mi się czytać i sporo czytam ale chciałem po prostu zrobić to szybciej.
Re:
Właśnie kupiłem coś takiego : http://www.niam.pl/ots/produkt/1078-drozdze_domowe
nada się ??
Kolego Lankusiek , nie chce ci się czytać , albo nie potrafisz szukać , najpierw płynne biowinu , teraz do wyrobu ciasta , mam dla ciebie taką radę na szybko , bez czytania i szukania , napisz do kolegi 98% , a on ci doradzi co do czego i ceny ma najniższe , a towar najlepszy przechowywany od wyprodukowania do sprzedaży w odpowiednich warunkach.
Magas37
O co Ci chodzi z tym kolegą 98% ? bo jestem nie w temacie.
napisałeś:
O co Ci chodzi z tym kolegą 98% ? bo jestem nie w temacie.
napisałeś:
A SRG napisał abym kupił teraz drożdże piekarnicze więc kupiłem a wy cały czas gadacie ze my nowicjusze nie czytamy . A może to wy źle piszecie przez to ,że macie już duży stopień wtajemniczenia i duży procent we krwi xDKolego Lankusiek , nie chce ci się czytać
Ja też jestem tu prawie nowy , ciągle proszę o pomoc i ją otrzymuje , a tobie kolego może być trudno pomóc , przepraszam , nie przeczytałem, że kolega poradził ci kupić drożdże babuni , moja wina , ale te drożdże dla mnie nie istnieją , chyba że pizze robię , napisałem ci byś napisał do kolegi 98% na pw , czy to takie trudne , gość ma sklep ze wszystkim co ci potrzebne i zna dobrze temat.
[/quote]
A SRG napisał abym kupił teraz drożdże piekarnicze więc kupiłem a wy cały czas gadacie ze my nowicjusze nie czytamy . A może to wy źle piszecie przez to ,że macie już duży stopień wtajemniczenia i duży procent we krwi xD[/quote]
SRG jaja sobie z ciebie robi, bo nie czytasz i tylko się uzewnętniasz niewiadomo po co
Lepiej mieć promil we krwi niż echo w głowie
A SRG napisał abym kupił teraz drożdże piekarnicze więc kupiłem a wy cały czas gadacie ze my nowicjusze nie czytamy . A może to wy źle piszecie przez to ,że macie już duży stopień wtajemniczenia i duży procent we krwi xD[/quote]
SRG jaja sobie z ciebie robi, bo nie czytasz i tylko się uzewnętniasz niewiadomo po co
Lepiej mieć promil we krwi niż echo w głowie
Pozdrawiam
-
- 40%
- Posty: 76
- Rejestracja: 2008-10-12, 21:36
Odnosząc się do różnych tematów nie uznałem ,że Drożdże piekarskie to jakiś żart. np:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2908
chodzi mi o wypowiedz slim24
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2908
chodzi mi o wypowiedz slim24
Wyjdzie ci , nikt nie twierdził , że nie wyjdzie , tylko czemu na starcie zaniżać sobie poziom , żyjemy w czasach kiedy dostępne są profesjonalne drożdże odpowiednie do warunków i produktów które zamierzasz użyć. Następnym twoim postem po destylacji będzie mój destylat trąci takim dziwnym smakiem i zapachem , nie żeby śmierdział , czy był niesmaczny , ale czy jest możliwość wyczyścić go bardziej , choć moim znajomym smakuje to chyba coś znaczy. Właśnie dlatego drożdży jest taki duży wybór byś mógł sobie dopasować , mam pomieszczenie zimne, to takie, ciepłe, to takie , chce z samego cukru bez dodatków to takie , z owoców takie , zacieram zboże to takie , potrzebuje w ciągu doby zacząć i skończyć fermentacje, to takie , najpierw musisz się zastanowić co chcesz uzyskać jako produkt finalny , jeśli ma być to od taki bimberek , który na tym forum jest piętnowany to masz już wszystko czego potrzebujesz.
Re: nastaw, zwany zacierem 1410 + Biowin
Kolego @kitaferia, nie robię sobie jaj. Nasz nowy kolega @Lankusiek już zaczął robić nastaw!
Tak to bywa gdy ktoś jest aż tak niecierpliwy, że nie zdąży przeczytać instrukcji obsługi, a już chce mieć gotowy produkt.
Pytanie; "czy coś spaprałem?", jest już retoryczne. Ja tylko sugeruję jak utylizować rozpuszczony cukier. Na szybko są dostępne tylko drożdże piekarnicze. Na przesyłkę od @98 musi poczekać. A nastaw bez drożdży nie może stać zbyt długo. (Możliwość zarażenia) "Matka drożdżowa" z saszetek Biowinu sprzedawanych w marketach, jest dość trudna do uzyskania. (Bardzo niska jakość preparatu) Testowałem już to nie raz.Lankusiek pisze: Ten cukier, wodę, ryż i sok z pomarańczy wrzuciłem do gara i podgrzałem go do 60 stopni cały czas mieszając aby się wszystko rozpuściło no i teraz czekam aż ostygnie do 25 stopni i wrzucę do tego dopiero te drożdże i zamknę butle.
czy coś spaprałem ?
Tak to bywa gdy ktoś jest aż tak niecierpliwy, że nie zdąży przeczytać instrukcji obsługi, a już chce mieć gotowy produkt.
Wyjdzie. Ale..... To nie będzie to co chciałby osiągnąć którykolwiek z hobbystów z tego forum.Lankusiek pisze:mówisz ,że mi nic z tego nie wyjdzie?
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 38 gości