Skarmelizowany nastaw

Awatar użytkownika
tomanubis
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2007-02-17, 23:59

Skarmelizowany nastaw

Post autor: tomanubis » 2010-11-04, 13:39

Po dwóch nieudanych restartach nastawu na turbo 8kg(blg 11) postanowiłem puścić go na rurę ,po destylacji zaszczepic nastaw T3,lecz ilość cukru była dość wysoka i został w garze skarmelizowany...Czy ktoś z Kolegów miał podobne doświadczenia oczywiście w kwestii urobku z takiego nastawu.Będę wdzięczny za odpowiedzi.

[ Dodano: 2010-11-05, 14:47 ]
Pozwolę sobie odświeżyć temat , może ktoś z kolegów miał takie doświadczenia?

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2010-11-05, 21:31

O rany to dla mnie szok,z tym ,że te drożdże 8kg cukru mają złą opinię,winiarze mówią,iż powyżej 22-24Blg cukier działa jak konserwant i uniemożliwia pracę drożdży,teraz raczej sytuacja jest niedonaprawienia,co radziłbym na przyszłość -dawać cukier w kilku dawkach -może przerobią albo dać więcej wody tak żeby stężenie wynosiło jak 6kg na 21l wody,przykro mi ale tutaj trzeba by jakiegoś błyskotliwego posunięcia aby wykorzystać skarmelizowany cukier,nawet na trzeźwo bym go nie wymyślił-to do czego można wykorzystać skarmelizowany cukier-może do nalewek-choć sporo tego...
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

Awatar użytkownika
tomanubis
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2007-02-17, 23:59

Post autor: tomanubis » 2010-11-25, 11:34

Właśnie jestem po destylacji owego nastawu i efekt jest zadowalający.Nastaw lekko trąci , ale myslę , że to wina kumulacji różnych drożdży.Po oczyszczeniu powtórnie na rurę i powinno być OK.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości