Jak rozrabiacie cukier?

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Jak rozrabiacie cukier?

Post autor: userxxx » 2010-11-25, 14:20

Witam
czy znacie jakieś inne metody rozrabiania/rozpuszczania cukru w wodzie oprócz wsypywania do gorącej wody i mieszania tego? ktoś chce zrobić nastaw 1000 L a nie chce mu się pierdzielić z garami na kuchni, ect.. gdzieś na forum czytałem że ktoś używał wiertarki z mieszadłem. swoją drogą ile cukru dalibyście na taki nastaw? dodam że ma być 1000L gotowego zacieru a nie wody....
Ostatnio zmieniony 2010-11-26, 00:16 przez userxxx, łącznie zmieniany 1 raz.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2010-11-25, 17:21

Kolego nie jesteś w temacie.Cukru się nie zaciera. Na 1000l nastawu możesz rozpuścic w wodzie 30kg cukru i mieszać wiertarką :wink:

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Post autor: userxxx » 2010-11-25, 17:49

dobra sorry jestem początkujący i pomyliłem pojęcia. ktoś pisał o wiertarce więc pytam bo jakoś nie widzi mi się rozpuszczanie cukru w letniej wodzie

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2010-11-25, 18:02

userxxx pisze:dobra sorry jestem początkujący i pomyliłem pojęcia. ktoś pisał o wiertarce więc pytam bo jakoś nie widzi mi się rozpuszczanie cukru w letniej wodzie
We wrzątku się szybciej rozpuszcza i masz mniej mieszania 8)

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Post autor: userxxx » 2010-11-25, 18:42

dobra nie było pytania:D pozdrawiam

AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2010-11-25, 18:49

zbyszek1281 pisze:Kolego nie jesteś w temacie.Cukru się nie zaciera. Na 1000l nastawu możesz rozpuścic w wodzie 30kg cukru i mieszać wiertarką :wink:
Wyjdzie z tego ok. 3° Blg. Po co nam taka "posłodzona woda"?
PS.
Cukier (sacharozę) też można zatrzeć, czyli rozłożyć na cukry proste, ma to nawet jakieś tam uzasadnienie.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-11-25, 18:56

Cukier rozpuścisz w zimnej wodzie przy pomocy mieszadła z wiertarką w stosunku 1/1 czyli 1 1 kg cukru na litr wody.
Aby uzyskać wyższe stężenie cukru musisz mieć wodę wrzącą. Wtedy możesz wsypać 3kg do 2l wody. Rozpuści się przez mieszanie.
Aby było jeszcze wyższe stężenie czyli 2 kg na 1 l wody trzeba syrop zagotować ciągle mieszając aby się nie przypalił.
Każde niższe stężenie niż 1/1 możesz uzyskać przez mechaniczne mieszanie z zimną wodą.
Ale...
Zagotowanie cukru zabije wszystkie możliwe bakterie. Ponadto jeśli do gotowania dodasz kwasu uzyskasz cukier inwertowany. (Łatwiej i szybciej przerabiany przez drożdże)
@zbyszek1281
30 kg na 1000 l wody to 3% cukru w nastawie. Wyjdzie cieniutkie piwo. (Albo podpiwek) :wink: Sugerował bym nastaw o co najmniej 20% zawartości cukru.
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2010-11-25, 19:26

Wydaję mnie się, że to czysta "literówka" i Zbyszkowi chodziło o 300kg cukru + 820l wody.
W przybliżeniu powinno dać 1000l.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-11-25, 21:02

Trzeba zrobić mieszadło zawieszane na krawędzi beczki. Wsypujemy cukier, podłączamy mieszadło, pół godziny i gotowe. Coś takiego jak na zdjęciu, tyle że w skali makro.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
Korona
60%
60%
Posty: 234
Rejestracja: 2009-08-24, 11:39

Post autor: Korona » 2010-11-30, 10:09

Po co się bawić, lepiej od razu kupić coś prawie na 1000l. Na allegro jest ich pełno.
Załączniki
Mieszadlo.jpg

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2010-12-01, 22:19

Użycie drożdży turbo, powoduje, że nastaw cukrowy praktycznie się gotuje więc nie ma potrzeby bardzo dokładnego rozpuszczania cukru bo ten na skutek gwałtownego flotowania pęcherzyków CO2 na powierzchnię zostanie rozpuszczony samoistnie.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak rozrabiacie cukier?

Post autor: pluton » 2010-12-04, 23:30

userxxx pisze:Witam
czy znacie jakieś inne metody rozrabiania/rozpuszczania cukru w wodzie oprócz wsypywania do gorącej wody i mieszania tego? ktoś chce zrobić nastaw 1000 L a nie chce mu się pierdzielić z garami na kuchni, ect.. gdzieś na forum czytałem że ktoś używał wiertarki z mieszadłem. swoją drogą ile cukru dalibyście na taki nastaw? dodam że ma być 1000L gotowego zacieru a nie wody....
Pamiętaj o SUPER wydajnym chłodzeniu podczas fermentacji. Bez tego błyskawicznie nastaw osiągnie temperaturę, która zabije drożdze.
Rozpuścić cukier możesz także w ten sposób, że w pobliżu dna umieścisz wyloty 2 rurek, a u góry zepniesz je pompką akwariową. Ona zapewni taki ruch wody, że cukier się rozpuści.
Zdecyduj też, jakie chcesz mieć końcowe stężenie po fermentacji. 1 kg cukru w 4 litrach wody daje 4.6 litra o stężeniu ok. 12-13% (13 to przy tych proporcjach maksymalna wydajność teoretyczna).

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Post autor: userxxx » 2010-12-05, 23:17

zamierzam użyć vodka star, i zachować proporcje podane na opakowaniu, czyli ma być 14%. z tymi pomysłami na mieszanie dam sobie spokój. tylko właśnie nie wiem co z tym chłodzeniem, w pomieszczeniu jest ok 15'C...........

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-12-11, 21:59

userxxx pisze: tylko właśnie nie wiem co z tym chłodzeniem, w pomieszczeniu jest ok 15'C...........
Kilogram cukru ogrzeje 100 litrów wody o 1C ( w warunkach idealnych).
Reztę łątwo już policzysz.........

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości