Jak rozrabiacie cukier?
Jak rozrabiacie cukier?
Witam
czy znacie jakieś inne metody rozrabiania/rozpuszczania cukru w wodzie oprócz wsypywania do gorącej wody i mieszania tego? ktoś chce zrobić nastaw 1000 L a nie chce mu się pierdzielić z garami na kuchni, ect.. gdzieś na forum czytałem że ktoś używał wiertarki z mieszadłem. swoją drogą ile cukru dalibyście na taki nastaw? dodam że ma być 1000L gotowego zacieru a nie wody....
czy znacie jakieś inne metody rozrabiania/rozpuszczania cukru w wodzie oprócz wsypywania do gorącej wody i mieszania tego? ktoś chce zrobić nastaw 1000 L a nie chce mu się pierdzielić z garami na kuchni, ect.. gdzieś na forum czytałem że ktoś używał wiertarki z mieszadłem. swoją drogą ile cukru dalibyście na taki nastaw? dodam że ma być 1000L gotowego zacieru a nie wody....
Ostatnio zmieniony 2010-11-26, 00:16 przez userxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Wyjdzie z tego ok. 3° Blg. Po co nam taka "posłodzona woda"?zbyszek1281 pisze:Kolego nie jesteś w temacie.Cukru się nie zaciera. Na 1000l nastawu możesz rozpuścic w wodzie 30kg cukru i mieszać wiertarką
PS.
Cukier (sacharozę) też można zatrzeć, czyli rozłożyć na cukry proste, ma to nawet jakieś tam uzasadnienie.
Cukier rozpuścisz w zimnej wodzie przy pomocy mieszadła z wiertarką w stosunku 1/1 czyli 1 1 kg cukru na litr wody.
Aby uzyskać wyższe stężenie cukru musisz mieć wodę wrzącą. Wtedy możesz wsypać 3kg do 2l wody. Rozpuści się przez mieszanie.
Aby było jeszcze wyższe stężenie czyli 2 kg na 1 l wody trzeba syrop zagotować ciągle mieszając aby się nie przypalił.
Każde niższe stężenie niż 1/1 możesz uzyskać przez mechaniczne mieszanie z zimną wodą.
Ale...
Zagotowanie cukru zabije wszystkie możliwe bakterie. Ponadto jeśli do gotowania dodasz kwasu uzyskasz cukier inwertowany. (Łatwiej i szybciej przerabiany przez drożdże)
@zbyszek1281
30 kg na 1000 l wody to 3% cukru w nastawie. Wyjdzie cieniutkie piwo. (Albo podpiwek) Sugerował bym nastaw o co najmniej 20% zawartości cukru.
Aby uzyskać wyższe stężenie cukru musisz mieć wodę wrzącą. Wtedy możesz wsypać 3kg do 2l wody. Rozpuści się przez mieszanie.
Aby było jeszcze wyższe stężenie czyli 2 kg na 1 l wody trzeba syrop zagotować ciągle mieszając aby się nie przypalił.
Każde niższe stężenie niż 1/1 możesz uzyskać przez mechaniczne mieszanie z zimną wodą.
Ale...
Zagotowanie cukru zabije wszystkie możliwe bakterie. Ponadto jeśli do gotowania dodasz kwasu uzyskasz cukier inwertowany. (Łatwiej i szybciej przerabiany przez drożdże)
@zbyszek1281
30 kg na 1000 l wody to 3% cukru w nastawie. Wyjdzie cieniutkie piwo. (Albo podpiwek) Sugerował bym nastaw o co najmniej 20% zawartości cukru.
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.
Trzeba zrobić mieszadło zawieszane na krawędzi beczki. Wsypujemy cukier, podłączamy mieszadło, pół godziny i gotowe. Coś takiego jak na zdjęciu, tyle że w skali makro.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Re: Jak rozrabiacie cukier?
Pamiętaj o SUPER wydajnym chłodzeniu podczas fermentacji. Bez tego błyskawicznie nastaw osiągnie temperaturę, która zabije drożdze.userxxx pisze:Witam
czy znacie jakieś inne metody rozrabiania/rozpuszczania cukru w wodzie oprócz wsypywania do gorącej wody i mieszania tego? ktoś chce zrobić nastaw 1000 L a nie chce mu się pierdzielić z garami na kuchni, ect.. gdzieś na forum czytałem że ktoś używał wiertarki z mieszadłem. swoją drogą ile cukru dalibyście na taki nastaw? dodam że ma być 1000L gotowego zacieru a nie wody....
Rozpuścić cukier możesz także w ten sposób, że w pobliżu dna umieścisz wyloty 2 rurek, a u góry zepniesz je pompką akwariową. Ona zapewni taki ruch wody, że cukier się rozpuści.
Zdecyduj też, jakie chcesz mieć końcowe stężenie po fermentacji. 1 kg cukru w 4 litrach wody daje 4.6 litra o stężeniu ok. 12-13% (13 to przy tych proporcjach maksymalna wydajność teoretyczna).
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Kilogram cukru ogrzeje 100 litrów wody o 1C ( w warunkach idealnych).userxxx pisze: tylko właśnie nie wiem co z tym chłodzeniem, w pomieszczeniu jest ok 15'C...........
Reztę łątwo już policzysz.........
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości