Z ciekawosci przetestowalem wczoraj bialko jaja kurzego.
Ponizej zdjeci na ktorym sa 3 szklanki.
1 od lewej. To cukrowka bez dodatkow. Dla porownania
2. Cukrowka z dodatkiem troche mniej niz polowy bialka ubitego na sztywno z bardzo malego jajka.
3. Cukrowka z dodatkiem mniej niz polowy bialka, rozrobionego na plyn.
Wszystkie probki jednakowo wymieszalem.
Zdjecie po 10 godzinach od dodania bialka, temp otoczenia 20'C
Klarowanie
- TeddyBeers
- 70%
- Posty: 326
- Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
- Lokalizacja: UK
- TeddyBeers
- 70%
- Posty: 326
- Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
- Lokalizacja: UK
Dokladnie tak.
Na zdjeciu moze tego nie widac, ale
Cukrowka bez dodatkow jest bardzo metna, na dnie osadzil sie tylko minimalny osad, ponizej 1mm
Cukrowka z ubitym bialkiem czesciowo sie wyklarowala, na dnie osad jest spory.
Cukrowka z rozmieszanym bialkiem jest najbardziej klarowna, na dnie spory osad, najwiekszy ze wszystkich.
Dodam, ze po takim czasie nastaw klarowany turbo klar byl niewiele lepszy.
Dodalem bialka z 4 malych jajek do 100litrow cukrowki. Zobaczymy co bedzie dalej.
Na zdjeciu moze tego nie widac, ale
Cukrowka bez dodatkow jest bardzo metna, na dnie osadzil sie tylko minimalny osad, ponizej 1mm
Cukrowka z ubitym bialkiem czesciowo sie wyklarowala, na dnie osad jest spory.
Cukrowka z rozmieszanym bialkiem jest najbardziej klarowna, na dnie spory osad, najwiekszy ze wszystkich.
Dodam, ze po takim czasie nastaw klarowany turbo klar byl niewiele lepszy.
Dodalem bialka z 4 malych jajek do 100litrow cukrowki. Zobaczymy co bedzie dalej.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16
- TeddyBeers
- 70%
- Posty: 326
- Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
- Lokalizacja: UK
Temat odległy w czasie ale przypomnę..kurek pisze:mam takie pytanko- mam jakies 3l spirtu z nieudanego zacieru o nieciekawym zapachu a aktualnie przedwczoraj skonczyl mi robic nastaw 45l na pure 48 i sie osadza.czy moge dolac teraz do niego ten spirt?czy przyspieszy to klarowanie?czy nie zaszkodze mu?
Niektórzy na forum-ja również, stosuję na dolewkę późne przedgony i wczesne pogony przed gotowaniem do kolejnego nastawu (cukrówka,glukozówka). Czy taką dolewkę stosuje ktoś z was np. poprzez dodanie po zakończeniu fermentacji do szybszego sklarowania się nastawu? Czy taki sposób sprawdził by się-bo chyba na pewno by nie zaszkodziło?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości