Klarowanie

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-10-12, 10:22

Z ciekawosci przetestowalem wczoraj bialko jaja kurzego.

Ponizej zdjeci na ktorym sa 3 szklanki.
1 od lewej. To cukrowka bez dodatkow. Dla porownania
2. Cukrowka z dodatkiem troche mniej niz polowy bialka ubitego na sztywno z bardzo malego jajka.
3. Cukrowka z dodatkiem mniej niz polowy bialka, rozrobionego na plyn.

Wszystkie probki jednakowo wymieszalem.
Zdjecie po 10 godzinach od dodania bialka, temp otoczenia 20'C

Obrazek
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2011-10-12, 11:18

Czyżby coś opadło na dno ( w szklance środkowej i po prawej stronie ), czy mi się tylko wydaje ?

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-10-12, 11:34

Dokladnie tak.
Na zdjeciu moze tego nie widac, ale

Cukrowka bez dodatkow jest bardzo metna, na dnie osadzil sie tylko minimalny osad, ponizej 1mm
Cukrowka z ubitym bialkiem czesciowo sie wyklarowala, na dnie osad jest spory.
Cukrowka z rozmieszanym bialkiem jest najbardziej klarowna, na dnie spory osad, najwiekszy ze wszystkich.

Dodam, ze po takim czasie nastaw klarowany turbo klar byl niewiele lepszy.

Dodalem bialka z 4 malych jajek do 100litrow cukrowki. Zobaczymy co bedzie dalej.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

Awatar użytkownika
Korona
60%
60%
Posty: 234
Rejestracja: 2009-08-24, 11:39

Post autor: Korona » 2011-10-14, 16:39

Żelatyna też dobrze pomaga i niska temperatura .

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-10-14, 20:18

Bialka jednak nieprzetestowane.
Dodalem je do nastawu, ale okazalo sie, ze robaczki sie obudzily i nici z klarowania, moze temu, ze nie zlalem z nad mulu.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-03-26, 20:21

kurek pisze:mam takie pytanko- mam jakies 3l spirtu z nieudanego zacieru o nieciekawym zapachu a aktualnie przedwczoraj skonczyl mi robic nastaw 45l na pure 48 i sie osadza.czy moge dolac teraz do niego ten spirt?czy przyspieszy to klarowanie?czy nie zaszkodze mu?
Temat odległy w czasie ale przypomnę..

Niektórzy na forum-ja również, stosuję na dolewkę późne przedgony i wczesne pogony przed gotowaniem do kolejnego nastawu (cukrówka,glukozówka). Czy taką dolewkę stosuje ktoś z was np. poprzez dodanie po zakończeniu fermentacji do szybszego sklarowania się nastawu? Czy taki sposób sprawdził by się-bo chyba na pewno by nie zaszkodziło?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości