Klarowanie

bodzio.wm
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2010-11-29, 15:56
Lokalizacja: okolice giżycka

Post autor: bodzio.wm » 2011-02-24, 18:13

Używałem tego sposobu ale nie jest on dobry. Ponieważ STRASZNIE DŁUGO TO TRWA.
Zwiększając proporcje możne było by szybciej.

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2011-02-24, 19:52

Jeśli strasznie długo to po co komplikować -może lepiej zaczekać kilka dni aż samo się wyklaruje....
juru

de gustibus non est disputandum

bodzio.wm
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2010-11-29, 15:56
Lokalizacja: okolice giżycka

Post autor: bodzio.wm » 2011-02-25, 08:44

no musiał byś też czekać aż się samo sklaruje.

źródło AD
ZACIER NIE KLAROWANY
Obrazek

A TAK WYGLĄDA Z KLAROWANY
Obrazek

STOJĄC TO PRZECZEKASZ Z MIESIĄC A JAJKIEM Z 3 TYGODNIE

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2011-02-25, 09:00

bodzio.wm pisze:no musiał byś też czekać aż się samo sklaruje.


STOJĄC TO PRZECZEKASZ Z MIESIĄC A JAJKIEM Z 3 TYGODNIE
U mnie nastaw wstawiony do zimnego ( 5 stopni) bez żadnych dodatków klaruje się w 2 dni na kryształ!!!

bodzio.wm
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2010-11-29, 15:56
Lokalizacja: okolice giżycka

Post autor: bodzio.wm » 2011-02-27, 20:22

nie wszyscy maja takie pomieszczenie. a na podwórko nie wystawie bo zamarznie i rozsadzi balon

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2011-02-27, 21:15

bodzio.wm pisze: na podwórko nie wystawie bo zamarznie i rozsadzi balon
Roztwór woda alkohol nie zamarza w temp.0 stopni więc Ci balonu nie rozsadzi. Jednak jak się boisz zainwestuj w pojemnik fermentacyjny lub beczkę.

furman

Post autor: furman » 2011-02-28, 08:24

Panowie nic nie zamarznie, ja od piątku wieczorem, do dziś rano miałem wystawianą beczkę 60 l. Na powierzchni zrobił się taki szronik o grubości około 2mm. I z klarowało się pięknie. Wykorzystujcie pogodę !

bodzio.wm
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2010-11-29, 15:56
Lokalizacja: okolice giżycka

Post autor: bodzio.wm » 2011-02-28, 09:04

może i racja ale wiem że klarowin z biowin można zastąpić bentonitem stosowanym dla kotów na podsypkę do kuwet. Jest tani i dobry mam kilku znajomych którzy w ten sposób klarują wino(nie ma różnicy w smaku i zapachu), ale jest małe ale trzeba wybierać taki bentonit bez substancji bakteriobójczych, oraz zapachowych. To rozwiązanie na lato a teraz pomyśle nad tym na podwórku, trochę się boje bo jest duży mróz i nie chce stracić balona.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2011-02-28, 09:16

Osobiście też nie ryzykował bym z balonem i nawet nie chodzi o to czy zawartość zamarznie czy nie lecz o spore zmiany temperatur.
Szkło to szkło, balon czasem potrafi strzelić sam od siebie a tutaj np po nocce na mrozie pewnie przeniesiesz go do ciepłego domu.
Postaraj się np. o beczkę 50l z tworzywa którą kupisz pewnie za małą część wartości Twojego balona.
Co do "kociego" bentonitu to do wina nigdy bym go nie użył.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

bodzio.wm
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2010-11-29, 15:56
Lokalizacja: okolice giżycka

Post autor: bodzio.wm » 2011-02-28, 19:51

szczerze ten normalny nie rożni się niczym od tego z biowin(tylko trzeba czytać skład).
Aco do klarowania przez temp to wleje zawartość balona do kega 50 l, innego wyjścia nie widzę:)

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2011-03-04, 10:58

Masz rację, skład warto przeczytać, ale warto też sprawdzić czy ma atest do zastosowania w żywności. Są substancję w ilościach śladowych, które nie muszą być wymieniane w składzie, ale jeśli się znajdują to nie można używać danego produktu do kontaktu z żywnością. Można kupić bentonit do zastosowań spożywczych i nie jest on aż tak strasznie drogi.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem

bodzio.wm
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2010-11-29, 15:56
Lokalizacja: okolice giżycka

Post autor: bodzio.wm » 2011-03-04, 16:05

prawda jak pisałem używa to mój znajomy ja używam tego z biowin ale kto wie może kiedyś spróbuje to dam znać jak to wychodzi.

kurek
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2011-01-31, 16:53

Post autor: kurek » 2011-06-23, 14:46

mam takie pytanko- mam jakies 3l spirtu z nieudanego zacieru o nieciekawym zapachu a aktualnie przedwczoraj skonczyl mi robic nastaw 45l na pure 48 i sie osadza.czy moge dolac teraz do niego ten spirt?czy przyspieszy to klarowanie?czy nie zaszkodze mu?

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2011-06-23, 16:49

Również witaj!
Klarowanie przyspieszy, ponieważ taki dodatek spirytusu skutecznie ubije pozostałe, żywe drożdże - a klarowanie jest skutkiem "otrupienia" lub "uśpienia" drożdży, czy to wskutek wysokiego stężenia alkoholu, czy wskutek braku żarcia.
Ale to może mieć też drugi skutek - ten nieciekawy zapach przeniesiesz do czystego, dobrego wsadu i przejdzie on do całości uzysku - rozcieńczy się, ale znane jest przysłowie o łyżce dziegciu, która psuje beczkę miodu.
Ten śmierdzący spirytus powinno się w tym wypadku przed dodaniem do nastawu i destylacją całości oczyścić chemicznie, wodorotlenkiem sodu lub potasu i perhydrolem - tak będzie dużo bezpieczniej.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

kurek
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2011-01-31, 16:53

Post autor: kurek » 2011-06-23, 23:18

o dzieki Ci wielkie za odpowiedz:)zatem wstrzymam sie i cierpliwie jeszcze troszke poczekam zanim puszcze na kolumne.pozdrawiam!!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości