Pytanie może trochę dziwne ale od jakiegoś czasu dręczy mnie jedna myśl. Zauważyłem już nie raz że jak gotuję nastaw z beczki 50l na dwa razy to zawsze z drugiego gotowania uzyskuję więcej spirytusu a dzielę nastaw mniej więcej po równo tzn jednego dnia ściągam z samej góry a drugiego resztę do dna oczywiście bez osadów.
Czy mozliwe jest, że na dnie beczki jest wyższe stężenie alkoholu niż u góry?
Innego wytłumaczenia różnicy w uzyskanych ilościach alkoholu nie widzę
Rozkład stężenia alkoholu w beczce
Rozkład stężenia alkoholu w beczce
Ostatnio zmieniony 2011-01-31, 13:39 przez mani51, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: rozkład stężenia alkoholu w beczce
Prawdopodobnie dlatego, że w kolumnie zalega alkohol po pierwszym gotowaniu.mani51 pisze: [...] z drugiego gotowania uzyskuję więcej spirytusu [...]
Trzeba pamiętać, że w wypełnieniu pozostaje pewna ilość alkoholu, jak w gąbce.
pzdr
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości