Rozkład stężenia alkoholu w beczce

mani51
60%
60%
Posty: 223
Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
Lokalizacja: ja jestem?

Rozkład stężenia alkoholu w beczce

Post autor: mani51 » 2011-01-31, 09:56

Pytanie może trochę dziwne ale od jakiegoś czasu dręczy mnie jedna myśl. Zauważyłem już nie raz że jak gotuję nastaw z beczki 50l na dwa razy to zawsze z drugiego gotowania uzyskuję więcej spirytusu a dzielę nastaw mniej więcej po równo tzn jednego dnia ściągam z samej góry a drugiego resztę do dna oczywiście bez osadów.

Czy mozliwe jest, że na dnie beczki jest wyższe stężenie alkoholu niż u góry?

Innego wytłumaczenia różnicy w uzyskanych ilościach alkoholu nie widzę :nie_wiem
Ostatnio zmieniony 2011-01-31, 13:39 przez mani51, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Re: rozkład stężenia alkoholu w beczce

Post autor: a_priv » 2011-01-31, 10:18

mani51 pisze: [...] z drugiego gotowania uzyskuję więcej spirytusu [...]
Prawdopodobnie dlatego, że w kolumnie zalega alkohol po pierwszym gotowaniu.
Trzeba pamiętać, że w wypełnieniu pozostaje pewna ilość alkoholu, jak w gąbce.

pzdr

mani51
60%
60%
Posty: 223
Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
Lokalizacja: ja jestem?

Post autor: mani51 » 2011-01-31, 11:32

tylko że to są różnice rzędu 0,5l i wiecej....mniejszej nawet bym nie zauważył.

wypełnienia nie czyszczę z wyjątkiem wkładu z miedzi ale to robię za każdym razem jak zdejmuję kolumnę ze zbiornika

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2011-01-31, 12:03

mani51 pisze:tylko że to są różnice rzędu 0,5l [...]
A jak Ci się wydaje, ile w takim wypełnieniu zalega alkoholu?

pzdr

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości