Nastaw na T3 oraz na turbo 24 pure dziwne zjawiska
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2011-01-16, 12:00
Nastaw na T3 oraz na turbo 24 pure dziwne zjawiska
Witam Prosze bardziej doswiadczonych nastawiaczy o porade badz opinie
A wiec
T3 7 kg cukru 1 paczka drozdzy 25 l wody --- minelo dopiero 1,5 doby a BLG -1 i lekko pracuja
turbo24 pure 6kg cukru 1 paczka 25 l wody --- minelo juz 1,5 doby a BLG +1 i cisza stanely
Moje pytanie i prosba o porade
Czy T3 nie za szybko zjadly ? Czy T24 pure nie za wolno i ten stop?
Co puszczac na kolumne czy moge T3 ktore wedlug opisow powinny fermentowac 5 dni
czy T24 ktore maja +1 blg i calkowity stop????
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2011-02-01, 14:16 ]
Tytuł postu również zaczynamy wielką literą.
A wiec
T3 7 kg cukru 1 paczka drozdzy 25 l wody --- minelo dopiero 1,5 doby a BLG -1 i lekko pracuja
turbo24 pure 6kg cukru 1 paczka 25 l wody --- minelo juz 1,5 doby a BLG +1 i cisza stanely
Moje pytanie i prosba o porade
Czy T3 nie za szybko zjadly ? Czy T24 pure nie za wolno i ten stop?
Co puszczac na kolumne czy moge T3 ktore wedlug opisow powinny fermentowac 5 dni
czy T24 ktore maja +1 blg i calkowity stop????
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2011-02-01, 14:16 ]
Tytuł postu również zaczynamy wielką literą.
Ostatnio zmieniony 2011-02-01, 14:16 przez 1977scorpion, łącznie zmieniany 1 raz.
T3 - są bardzo wrażliwe na temp. Jak dałeś na start pond 30 ° C to jest to możliwe iż b.szybko przeprowadziły inwazje na cukier.
Co do 24 - bardzo dziwne, iż stanęły, przemieszaj ich energicznie ( napowietrz ). One są odporne na temperaturę ale jak jest bardzo niska może ich to uśpiło.
Ja bym poczekał ze dwa dni i obadał temat.
Co do 24 - bardzo dziwne, iż stanęły, przemieszaj ich energicznie ( napowietrz ). One są odporne na temperaturę ale jak jest bardzo niska może ich to uśpiło.
Ja bym poczekał ze dwa dni i obadał temat.
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2011-01-16, 12:00
Re: nastaw na T3 oraz na turbo 24 pure dziwne zjawiska
Jeżeli jest -1 to poczekał bym z dzień później wszystko zlał znad osadu i w zimnym na dwa dni zostawił żeby się lepiej wyklarowało a później już tylko na rury.1977scorpion pisze: Co puszczac na kolumne czy moge T3 ktore wedlug opisow powinny fermentowac 5 dni
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Nastaw na T3 oraz na turbo 24 pure dziwne zjawiska
Normalne zjawisko przy takich proporcjach.1977scorpion pisze:T3 7 kg cukru 1 paczka drożdży 25 l wody --- minelo dopiero 1,5 doby a BLG -1 i lekko pracuja
Witam
Nastawiłem turbo 24h na 10 kg cukru 36 litrów wody. I pytanie mam takie. W jakim czasie powinno to przerobić bo coś mi się wydaje, że pracują za szybko. Minęło 24 godz a zostało tylko 2 blg. I drugie pytanie odnośnie temperatury. Na drożdżach napisane jest optymalna temp. 20-25 stopni. Drożdże dodałem jak nastaw miał 29 stopni C. Po 6 godz. 30 po 8 godz. 31 itd, aż doszło do 33 st C i rosło dalej. W końcu wstawiłem baniaki do garażu do ok 10 st C no to spadła do 30 st C. Bardzo wysoka temp. Jak bym zostawił tam gdzie je miałem wcześniej ( temp 20-21 st C) to jeszcze parę godz z takim wzrostem temp 1 st na 2-3 godz to by się drożdżaki ugotowały albo i nie. Ale powiedzcie jak mam utrzymać te optymalne 20-25 st C. Chyba wyniosą na dwór . Robiłem wcześniej na t 48 i Turbo STAR VODKA i temp w normie a tu temp rosła jak szalona. Szybka ich praca to pewnie przez tą temp., ale przypominam, że to 10 kg cukru a nie 6 kg na jednej paczce. Jak tak dalej będą żarły to za parę godz. będzie koniec. Chyba za szybko, nawet jak na t24. Czy nie naprodukują za dużo fuzli w takiej temp. Że szybko to fajnie ale czy dobre będzie?
Pozdrawiam
Nastawiłem turbo 24h na 10 kg cukru 36 litrów wody. I pytanie mam takie. W jakim czasie powinno to przerobić bo coś mi się wydaje, że pracują za szybko. Minęło 24 godz a zostało tylko 2 blg. I drugie pytanie odnośnie temperatury. Na drożdżach napisane jest optymalna temp. 20-25 stopni. Drożdże dodałem jak nastaw miał 29 stopni C. Po 6 godz. 30 po 8 godz. 31 itd, aż doszło do 33 st C i rosło dalej. W końcu wstawiłem baniaki do garażu do ok 10 st C no to spadła do 30 st C. Bardzo wysoka temp. Jak bym zostawił tam gdzie je miałem wcześniej ( temp 20-21 st C) to jeszcze parę godz z takim wzrostem temp 1 st na 2-3 godz to by się drożdżaki ugotowały albo i nie. Ale powiedzcie jak mam utrzymać te optymalne 20-25 st C. Chyba wyniosą na dwór . Robiłem wcześniej na t 48 i Turbo STAR VODKA i temp w normie a tu temp rosła jak szalona. Szybka ich praca to pewnie przez tą temp., ale przypominam, że to 10 kg cukru a nie 6 kg na jednej paczce. Jak tak dalej będą żarły to za parę godz. będzie koniec. Chyba za szybko, nawet jak na t24. Czy nie naprodukują za dużo fuzli w takiej temp. Że szybko to fajnie ale czy dobre będzie?
Pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości