Dosładzanie , czy wzmacnianie po fermentacji

hornet
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2010-11-08, 17:44

..

Post autor: hornet » 2011-03-22, 17:07

osobiście wzmacnianie spirytusem kojarzy mi się nierozłącznie z tanimi trunkami które cieszą się popularnością wśród meneli. Skłaniałbym się raczej ku dosładzaniu - ale zaznaczam , że jest to moje prywatne zdanie

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-03-22, 17:29

a mi z bardzo drogimi winami likierowymi , ale mowa jest o produkcie do destylacji. Nie wiem czy rozumiesz w jakim celu jest ten temat. Chodzi o ominięcie niechcianych smaków z cukru, nie tracąc przy tym na ilości otrzymanego produktu, pytanie tylko z jakim skutkiem smakowo-zapachowym.

hornet
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2010-11-08, 17:44

ups

Post autor: hornet » 2011-03-22, 23:27

chyba mam ciężki dzień- dopiero po trzecim czytaniu wszystko do mnie dotarło. Faktycznie ciekawy temat , - dodanie spirytusu ma swój sens.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-03-22, 23:34

Ja nie wiem czy ma :oops: , stąd ten temat. Fajnie by było , fermentujesz bez cukru ortodox owocowy , dodajesz spirytus i masz np. super śliwowicę bez tych dodatkowych smaczków jakie daje cukier destylowany na 92 czy mniej % , ale podobno takie rzeczy to tylko w erze :D.

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2011-03-25, 18:15

a czy mogę do tegoż winka opisywanego wcześniej dodać pogony dla wzmocnienia %,czy dać sobie z nimi spokój

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-03-25, 18:24

Pogony z cukrówki nie dawaj , puść tak jak masz , jeśli nie są to takie prawdziwe pogony, to dodasz sobie kiedyś do skończonej cukrówki przed destylacją. Pogony się dodaje , ale z identycznego nastawu , tzn pogony ze śliwowicy do następnego nastawu śliwkowego. Patrzyłeś ile było na kegu, jak przy cukrówce miałeś skok na głowicy?

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2011-03-25, 21:51

na kegu 94 i po malu szła do góry,na głowicy po odebraniu przedgonów cały czas 78,6 nic poniżej nie chciało zejść nawet po prawie 30 min.stabilizacji,pogony odbierałem jak temp,na głowicy kilka razy (po stabilizacji)skoczyła na 78,8)
i jeszcze jedno pytanko-ukapało bardzo dobre praktycznie bez zapachów jedyne co to ma taki słodkawy posmak.od czego to maże być :?: nastaw zrobiłem na t3+40l.wody+10kg.cukru,może za szybko wrzuciłem na rury bo mi się troszkę śpieszyło,lecz blg zszedł do -3(użyłem turbo klaru,może dla tego ten posmak)
pozdrawiam

[ Dodano: 2011-03-26, 16:21 ]
witam -ponawiam pytanie w celu wykrycia błędu jaki popełniłem(lub może i nie nie wiem ):nie_wiem na razie się uczę i popełniam błędy :?
dlaczego w moim spirytku jest wyczuwalny słodkawy posmak,rzekłbym iż nawet wyczuwam go nawet w zapachu
proszę o podpowiedzi
pozdrawiam

[ Dodano: 2011-03-26, 20:08 ]
i jak tam panowie jakieś pomysły,proszę o podpowiedzi czy może ma być taki słodkawy posmak:?:
co mogło taki posmak dać,wypełnienie zmywaczki,chłodnice mam miedzianą i po dwóch puszczaniach na jej końcu zrobił się czarnawy nalot
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości