Post
autor: magas » 2011-07-17, 20:16
Nie jest , jak spróbuje zmieni zdanie. Destylacja , fermentacja w pulpie nie jest pracochłonna, daje więcej smaków i aromatów , ale też ma minusy, książki piszą, że trunek jest ostrzejszy, ale ja bym upatrywał ostrość w pektynach , przez które jest więcej przedgonu, robiąc z samego soku jest ich mniej. Ci co książki piszą nie mieli w swoich szeregach kolegi Inżyniera, który pokazał jak przedgon dokładnie odebrać i problem ostrości mamy rozwiązany. Podobno problem jest z pestkami (gorzki smak) , nigdy nic z pestką nie destylowałem to się nie wypowiadam, szczególnie, po temacie z wiśnią. Wyciągam całe ogryzki.
[ Dodano: 2011-07-17, 20:19 ]
ps. ciekaw jestem co ci z tej papierówki wyjdzie , na wino się podobno nie nadają , a jak z duchem jabłka, zobaczymy, tylko daj znać.