Figa

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-10-04, 21:23

Jem, jemy wszyscy a czy na formę pitną da się to przerobić :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-10-04, 21:30

Wszystkie owoce co mają dużo cukru są dobre, generalnie szukamy takich owoców , by dosładzać najmniej, im mniej cukru użyjesz do dosłodzenia nastawu tym lepszy alkohol uzyskasz.

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-10-04, 21:37

magas37 pisze:Wszystkie owoce co mają dużo cukru są dobre, generalnie szukamy takich owoców , by dosładzać najmniej, im mniej cukru użyjesz do dosłodzenia nastawu tym lepszy alkohol uzyskasz.
Jak w najprostszy sposób sprawdzić zawartość cukru w takich figach czy opuncji :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-10-04, 22:19

Spróbuj, jak bardzo słodkie to ma dużo cukru, czasem coś może się wydawać bardziej lub mniej słodkie, a inaczej pokaże cukromierz, ale to przez kwasy, jeśli dany owoc ma mniej kwasów to naturalnie wydaje się bardziej słodki. Kup sobie cukromierz, nalejesz sok do menzurki wpuścisz spławki (cukromierz) i ci pokarze ile jest cukru, albo droższą zabawkę refraktometr http://www.google.pl/search?q=refraktom ... d=0CHgQsAQ

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-10-04, 22:35

Witaj, cukromierz mam , ale nie wiedziałem jak zmierzyć tą zawartość, śledząc Twoje rozumowanie muszę wycisnąć sok i to zbadać, tylko boję śie że z wyciśniętej figi lub opuncji wydziecoś w rodzaju pulpy, , czy mam to rozmajać z wodą :?: :?: :?: :?:

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2011-10-04, 22:36

Nie zapomnij odjąć poprawkę na nie cukry, średnio 4 stopnie. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-10-04, 23:05


Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2011-10-04, 23:07

Ja na twoim miejscu robił bym spirytus z cukru a owoce przeznaczył bym na nalewki

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-10-04, 23:21

Nie wolno mu tego robić. Po pierwsze robi na prostym aparacie, po drugie taki jak z cukru to może w sklepie kupić, a przy prostym aparacie to :? , po trzecie piłeś kiedyś wódkę z opuncji, ja nigdy i nawet jak nie wyjdzie pyszna, to będzie miał wódkę z opuncji, otworzy po kilku latach i :slinka

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2011-10-04, 23:32

Masz rację przegapiłem pot still
Myślałem o spirytusie z kolumny
Wódki z opuncji niestety nigdy nie piłem a szkoda

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-10-04, 23:37

Ja też nie piłem, ostatnio piliśmy z nieszpułek , ale mi nie smakowała, a dokładnie mało komu smakowała, moim zdaniem była źle zrobiona, a zrypać na niesmaczną to i węgierkę można, moja z pierwszej destylacji na kolumnie do dziś nie pijalna :oops:

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2011-10-04, 23:41

Zapomnij o niej 2 lata i sprawdź jaki ma smak.Czas jest dobrym lekarstwem.

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-10-04, 23:51

Czy kto mógłby mi odpowiedzieć na moje pytanie jak zmierzyć zawartość cukru w opuncji czy fidze, :nie_wiem
:nie_wiem :nie_wiem :nie_wiem

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-10-05, 00:01

Ciecz musi być cieczą, to nie może być mus, ja nie wiem jak świeży owoc się sprawdza, jak miałem jakiś mus to puszczałem przez filtr do kawy, jeśli to było możliwe.

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-10-05, 00:04

A może rozcieńczyć to woda i próbować :?: :?: :?: :?: :?:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości