Figa
krótko tzn ile dwa, trzy, cztery, pięć,,,,ile, konkretniej,jak myślisz
w dzień teraz jest w cieniu 27-29 stopni, w nocy okolo 20 c
przed chwilą wróciliśmy ze spaceru, opuncje dookoła w sam raz do zbierania, piątek - sobota, zbieranko, porządne rękawice, jakiś płaszcz gumowy, aż się boję tego zbierania te igły wchodzą wszędzie
w dzień teraz jest w cieniu 27-29 stopni, w nocy okolo 20 c
przed chwilą wróciliśmy ze spaceru, opuncje dookoła w sam raz do zbierania, piątek - sobota, zbieranko, porządne rękawice, jakiś płaszcz gumowy, aż się boję tego zbierania te igły wchodzą wszędzie
No to szybko się rozprawi z owocami, dobrze maszyna nie zardzewieje ,planuje na każdy weekend /fin de semana/ uruchamiać proces, no to trzeba zakasać rękawy i do roboty /dziś dałem do klarowania cukrówkę, piątek i sobota destilacion , dzięki Panowie za pomocne uwagi,pozdrawiam
Magas - co Cię tak martwi że drożdżaki tak szybko przerabiają
Magas - co Cię tak martwi że drożdżaki tak szybko przerabiają
Witam wszystkich, kontynuując temat opuncji
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=3693
jaki figi, bo opuncja zwana jest też opuncją figową, w weekend zrobiłem nastaw z tego owocu.
Kosztowało mnie to dużo bo przez trzy dni towarzyszą mi maleńkie igiełki które są nieodłączną częścią tego owocu /koszmar/. Od zbierania ąz do przeróbki Ci towarzyszą, zrobiłem nastaw w butli 20 litrowej z samego serca tego owocu+ bayanusy+2kg cukru+kw. cytrynowy /pracujeod początku/, bez skórek, a resztę nastawiłem w baniaku 120 litrowym /ponad połowę liczę 60-70 litrów/miksowane w całości, na bayanusach 995 + 6 kg cukru + kwasek cytrynowy, +pożywka, pracuje jak diabli po 1,5 dniu, zamieszczam kilka fotek i będę na bieżąco komentował
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=3693
jaki figi, bo opuncja zwana jest też opuncją figową, w weekend zrobiłem nastaw z tego owocu.
Kosztowało mnie to dużo bo przez trzy dni towarzyszą mi maleńkie igiełki które są nieodłączną częścią tego owocu /koszmar/. Od zbierania ąz do przeróbki Ci towarzyszą, zrobiłem nastaw w butli 20 litrowej z samego serca tego owocu+ bayanusy+2kg cukru+kw. cytrynowy /pracujeod początku/, bez skórek, a resztę nastawiłem w baniaku 120 litrowym /ponad połowę liczę 60-70 litrów/miksowane w całości, na bayanusach 995 + 6 kg cukru + kwasek cytrynowy, +pożywka, pracuje jak diabli po 1,5 dniu, zamieszczam kilka fotek i będę na bieżąco komentował
Witam!!! Na razie trzymam się opcji ,będziemy smakować!, szklany balon zapełniony samymi sercami opuncji na pewno będzie rozdzielony na wino, nie odmówię sobie!!! zobaczymy, popróbujemy, zdecydujemy!!!, pozdrawiam
[ Dodano: 2011-10-12, 12:14 ]
Witam!!!! po czterech dniach nastawy wyglądają tak /fotki/, bulkają regularnie , zapach winny i dołączył do tego wczorajszy nastaw z białych winogron, zostaje mi teraz czekać cierpliwie kiedy zakończy sie fermentacja, pozdrowienia
/strasznie ciepło u nas w ciągu dnia, prawie 30 c w cieniu, gdybym dał nastaw na słońce to by mi popaliło drożdże/
[ Dodano: 2011-10-13, 16:28 ]
Dorzuciłem dzisiaj jeszcze dwie butle 20 litrowe nastawu cukrówki, na alcotec 24 pure turbo po 4 kilo cukru, jak to ruszyło po niecałej godzince i zapierdziela jak maszynka - niesamowite, ciekawe czy jakiś posmak z tego ustrojstwa zostanie pozdrawiam
[ Dodano: 2011-10-13, 16:29 ]
Dorzuciłem dzisiaj jeszcze dwie butle 20 litrowe nastawu cukrówki, na alcotec 24 pure turbo po 4 kilo cukru, jak to ruszyło po niecałej godzince i zapierdziela jak maszynka - niesamowite, ciekawe czy jakiś posmak z tego ustrojstwa zostanie pozdrawiam
[ Dodano: 2011-10-12, 12:14 ]
Witam!!!! po czterech dniach nastawy wyglądają tak /fotki/, bulkają regularnie , zapach winny i dołączył do tego wczorajszy nastaw z białych winogron, zostaje mi teraz czekać cierpliwie kiedy zakończy sie fermentacja, pozdrowienia
/strasznie ciepło u nas w ciągu dnia, prawie 30 c w cieniu, gdybym dał nastaw na słońce to by mi popaliło drożdże/
[ Dodano: 2011-10-13, 16:28 ]
Dorzuciłem dzisiaj jeszcze dwie butle 20 litrowe nastawu cukrówki, na alcotec 24 pure turbo po 4 kilo cukru, jak to ruszyło po niecałej godzince i zapierdziela jak maszynka - niesamowite, ciekawe czy jakiś posmak z tego ustrojstwa zostanie pozdrawiam
[ Dodano: 2011-10-13, 16:29 ]
Dorzuciłem dzisiaj jeszcze dwie butle 20 litrowe nastawu cukrówki, na alcotec 24 pure turbo po 4 kilo cukru, jak to ruszyło po niecałej godzince i zapierdziela jak maszynka - niesamowite, ciekawe czy jakiś posmak z tego ustrojstwa zostanie pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-10-26, 19:21 przez klodek4, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości