Figa

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-10-05, 08:49

@klodek4
Daj spokój z tymi pomiarami.Po co to mierzyć?
Jeśli dasz 1 kg cukru na 10 kg owoców to zawsze będzie dobrze.Dasz mniej lub wcale jeszcze lepiej.A gdy będzie gorzkie i wytrawne w smaku to do gara i już.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-10-05, 10:39

W sumie masz rację za dużo tu kombinacji, do baniaka, bayanusy 955 i na rury i próba, i tak zrobię z figami jak i opuncją, pozdro :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jak myślicie ile może potrwać fermentacja / pytam bo jeśli długo to w międzyczasie zrobię inny nastaw, co by maszyna nie odpoczywała/, pozdrowienia

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-10-05, 18:52

Przy tych drożdżach bardzo, ale to bardzo krótko, szczególnie w twoich warunkach.

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-10-05, 19:42

krótko :!: :!: :!: :?: :?: :?: tzn ile dwa, trzy, cztery, pięć,,,,ile, konkretniej,jak myślisz :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

w dzień teraz jest w cieniu 27-29 stopni, w nocy okolo 20 c :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

przed chwilą wróciliśmy ze spaceru, opuncje dookoła w sam raz do zbierania, piątek - sobota, zbieranko, porządne rękawice, jakiś płaszcz gumowy, aż się boję tego zbierania te igły wchodzą wszędzie :!: :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-10-05, 20:09

Ja staram się nie myśleć :mrgreen: , długość fermentacji będzie zależała od ilości cukru jakie drożdże mają do przerobienia, licz tydzień.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2011-10-05, 23:03

klodek4 pisze:Wdo baniaka, bayanusy 955 i na rury
Witam

Jeżeli nie będziesz dawał cukru do nastawu , to myślę że 7 dni
wystarczy .

robol
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-10-05, 23:12

Ja zawsze płaczę, że one mi zbyt szybko przerabiają cukier, myśląc gdzie wynieść do zimnego, by zwolniły.

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-10-05, 23:29

No to szybko się rozprawi z owocami, dobrze maszyna nie zardzewieje :lol: ,planuje na każdy weekend /fin de semana/ uruchamiać proces, no to trzeba zakasać rękawy i do roboty /dziś dałem do klarowania cukrówkę, piątek i sobota destilacion :1st , dzięki Panowie za pomocne uwagi,pozdrawiam :!: :!: :!: :!:

Magas - co Cię tak martwi że drożdżaki tak szybko przerabiają :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-10-05, 23:45

Lubię jak długo fermentuje nastaw owocowy, wtedy wiem, że jak mam mało aromatów w owocówce, to moja wina, a nie temperatury fermentacji.

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-10-10, 16:58

Witam wszystkich, kontynuując temat opuncji
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=3693
jaki figi, bo opuncja zwana jest też opuncją figową, w weekend zrobiłem nastaw z tego owocu.
Kosztowało mnie to dużo bo przez trzy dni towarzyszą mi maleńkie igiełki które są nieodłączną częścią tego owocu /koszmar/. Od zbierania ąz do przeróbki Ci towarzyszą, zrobiłem nastaw w butli 20 litrowej z samego serca tego owocu+ bayanusy+2kg cukru+kw. cytrynowy /pracujeod początku/, bez skórek, a resztę nastawiłem w baniaku 120 litrowym /ponad połowę liczę 60-70 litrów/miksowane w całości, na bayanusach 995 + 6 kg cukru + kwasek cytrynowy, +pożywka, pracuje jak diabli po 1,5 dniu, zamieszczam kilka fotek i będę na bieżąco komentował
Załączniki
SAM_3836m.jpg
SAM_3840m.jpg
SAM_3830m.jpg
SAM_3831m.jpg
SAM_3824m.jpg
SAM_3815m.jpg
SAM_3812.JPG

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2011-10-10, 18:01

Zaczyna się apetycznie.
A nie zastanawiałeś się czy na winie nie skończyć?
Czasem z "dziwnych" owoców wychodzi bardzo fajne wino,
a destylat już niekoniecznie.

pzdr

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-10-10, 21:23

Witam!!! Na razie trzymam się opcji ,będziemy smakować!, szklany balon zapełniony samymi sercami opuncji na pewno będzie rozdzielony na wino, nie odmówię sobie!!! zobaczymy, popróbujemy, zdecydujemy!!!, pozdrawiam

[ Dodano: 2011-10-12, 12:14 ]
Witam!!!! po czterech dniach nastawy wyglądają tak /fotki/, bulkają regularnie , zapach winny i dołączył do tego wczorajszy nastaw z białych winogron, zostaje mi teraz czekać cierpliwie kiedy zakończy sie fermentacja, pozdrowienia
/strasznie ciepło u nas w ciągu dnia, prawie 30 c w cieniu, gdybym dał nastaw na słońce to by mi popaliło drożdże/

[ Dodano: 2011-10-13, 16:28 ]
Dorzuciłem dzisiaj jeszcze dwie butle 20 litrowe nastawu cukrówki, na alcotec 24 pure turbo po 4 kilo cukru, jak to ruszyło po niecałej godzince i zapierdziela jak maszynka - niesamowite, ciekawe czy jakiś posmak z tego ustrojstwa zostanie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: pozdrawiam

[ Dodano: 2011-10-13, 16:29 ]
Dorzuciłem dzisiaj jeszcze dwie butle 20 litrowe nastawu cukrówki, na alcotec 24 pure turbo po 4 kilo cukru, jak to ruszyło po niecałej godzince i zapierdziela jak maszynka - niesamowite, ciekawe czy jakiś posmak z tego ustrojstwa zostanie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: pozdrawiam
Załączniki
SAM_3888m.jpg
SAM_3898m.jpg
wnętrze zbiornika, wygląda okropnie ale pachnie sympatycznie
SAM_3900m.jpg
serce opuncji
Ostatnio zmieniony 2011-10-26, 19:21 przez klodek4, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-10-26, 19:16

Witajcie!!!! winko z opuncji mi praktycznie staneło, wydaje się że nie bulka /chyba że jak ja nie widzę/, zmierzyłem blg i wyszło -1 :!: :!: :!: :!: poradźcie co mam teraz robić,w smaku- dziwne, wytrawne, można to troszki dosłodzić :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

gucio 19
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: gucio 19 » 2011-10-26, 19:28

Witam!
Dosładzaj !Wez np litr i dosładzaj do smaku jaki Ci bedze odpowiadał,może miodem?Albo kupażować z jakimś za słodkim.

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-10-26, 19:33

Ok!!!! a powiedz mi w butli mam jeszcze resztki owoców, czy mam to przecedzić i do reszty dodawać słodkości, no i co dalej - wybacz - brak doświadczenia - szczególnie z winami!!!!!
kupażować :?: :?: :?: :?: :?:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości