Syrop skrobiowy

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2007-01-16, 22:26

Dzisiaj przedestylowałem zacier z żołędzi. Wydajność- porażka, z 6 l zacieru wyszło ok. 0,3 l mlecznej surówki (łącznie z przed i pogonem), chyba jest tego za mało, żeby drugi raz destylować. Wyleczyłem się z zacierania żołędzi :lol:
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-01-18, 15:16

Pietro pisze:Dzisiaj przedestylowałem zacier z żołędzi. Wydajność- porażka........ Wyleczyłem się z zacierania żołędzi :lol:
Czyli ta droga nie doprowadzi do wytworzenia "Dębowej Mocnej" :wink:
pzdr
PS Ani żadnej innej.

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2007-01-18, 15:29

Pietro, zatarł byś, po prostu, żyto lub pszenicę, jak biały człowiek... ;)

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2007-01-18, 15:41

Zyta nie zacierałem ale pszenicę i jęczmień tak. Z żołędziami próbowałem, bo mogę mieć ich co roku kilka worków.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Rover

Post autor: Rover » 2007-01-18, 23:25

OOO KURDE PIERO gdyby opłacało się robić to z żołędzi ,to cały nasz kraj porastałby bór dębowy.Przepraszam ale myślę że szkoda czasu (twojego) i zapału dla żołędzi,bo i z marchewki też można a chyba łatwiej :D :D :D :D

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2007-01-19, 14:10

bnp pisze:@greg

,, ?jak biały człowiek...?

Nie rozumiem, śmierdzi podtekstem , greg proszę o edycje lub admina o usunięcie posta. Może to żart ale niektórych to nie bawi.

Post wazny 3 dni
A to dlaczego? Bez żadnych podtekstów rasistowskich, jak widziałeś z ikonką :wink: . "Biali ludzie" (Europejczycy w domyśle) zacierają zboża - pszenicę, żyto, jęczmień. Dla odmiany "Żółci ludzie" (Azjaci) zacierają głównie ryż czy to na wódkę ryżową, czy sake.
Piłem niedawno niezłą, chińską wódkę z ryżu. Co ciekawe, miała 70% :)

bnp

Post autor: bnp » 2007-01-19, 15:57

@greg

Ok. teraz już rozumiem , jestem nieco przewrażliwiony na tym punkcie. Przepraszam za posądzenie :oops: , mam nadzieje ze kolega się nie gniewa.

Pozdrawiam- bnp

Awatar użytkownika
Pafcio
50%
50%
Posty: 177
Rejestracja: 2006-05-08, 22:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pafcio » 2007-03-09, 00:18

@Pietro

Już zbliżam się do końca eksperymentów z syropem skrobiowym. Jeszcze 2-3 tygodnie i bedę pisał. Teraz "na szybko" mogę podzielić się najwazniejszym wnioskiem - te "cukry wyzsze" wymienione w specyfikacji syropu, są na tyle "wyższe", że bez enzymów się nie obejdzie. Tych "cukrów" w ich oryginalnej postaci drożdzę nie jedzą. Enzymy wiadomo od kogo.

bnp

Post autor: bnp » 2007-03-09, 21:23

Już po eksperymencie.
Zatarłem śrutę kukurydzianą kwasem siarkowym. Do ok. 150 ml wody dodałem 50 g śruty kukurydzianej całość zakwasiłem st kw siarkowym do pH ok. 1,5. Całość doprowadziłem do wrzenia i gotowałem ok. 40 min. Na początku wszystko zgęstniało, po 10 s ładnie się upłynniło. Po wystudzeniu dodałem 2 g węgla aktywowanego pylistego a następnie przefiltrowałem. Całość dopełniłem do objętości 200 ml. Pomiar refraktometrem wykazał 16% cukru w przeliczeniu na sacharozę. Wydajność wynosi 64% , to trochę mało. Teraz dodam wodorowęglanu amonu aby zwiększyć pH a tym samym wprowadzę pożywkę i całość spróbuję zafermentować , zobaczymy czy coś wyjdzie z tego.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-05-21, 10:39

@Pafcio

No i jak wyniki z tym syropem skrobiowym?
Ja zatarłem mąkę ziemniaczaną, czyli skrobię w czystej postaci, różnica pomiędzy zacierem żytnim, a ziemniaczanym jest taka, że żyto pracowało na red ethanol 3 dni, a to ma już 1,5 tyg i cały czas pracuje :?: :?:
Dodatkowo, zacier z żyta śmierdział na cały dom, a to pachnie.

pozdrawiam - inżynier

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2008-06-21, 18:46

@inżynier

no widze ze poscik dosc stary ale moze napisz co ci z tego wyszlo i jakich proporcji uzyles z ta maka ziemniaczana ? :wink:

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2008-06-23, 09:50

onek_uk pisze: no widze ze poscik dosc stary ale moze napisz co ci z tego wyszlo i jakich proporcji uzyles z ta maka ziemniaczana ? :wink:
10 kg mąki na 35l. wody, fermentacja trwała ok. 2 tygodni, wyszło po wszystkich obróbkach ok. 3,5l. spirytusu z którego zrobiłem ponad 5l. b. łagodnej wódki o leciutkimsłodkawym posmaku ziemniaków w tle. Na moje kubki smakowe, to lepsze od Wyborowej.
pozdrawiam - inżynier

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2008-06-23, 18:55

:D no to ladnie czekam na przesylke od :wink: naszego dostawcy :mrgreen: zobaczymy co sie da zakrecic :wink:

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2009-07-31, 22:19

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić czy z syropu skrobiowego wychodzi lepsze niż z cukrówki?

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-07-31, 22:22

To musisz się zapytać kolego fachowca : jedrus84 na p.w albo poczekaj ? to może Ci jutro Tu odpisze.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości