Syrop skrobiowy
A to dlaczego? Bez żadnych podtekstów rasistowskich, jak widziałeś z ikonką . "Biali ludzie" (Europejczycy w domyśle) zacierają zboża - pszenicę, żyto, jęczmień. Dla odmiany "Żółci ludzie" (Azjaci) zacierają głównie ryż czy to na wódkę ryżową, czy sake.bnp pisze:@greg
,, ?jak biały człowiek...?
Nie rozumiem, śmierdzi podtekstem , greg proszę o edycje lub admina o usunięcie posta. Może to żart ale niektórych to nie bawi.
Post wazny 3 dni
Piłem niedawno niezłą, chińską wódkę z ryżu. Co ciekawe, miała 70%
@Pietro
Już zbliżam się do końca eksperymentów z syropem skrobiowym. Jeszcze 2-3 tygodnie i bedę pisał. Teraz "na szybko" mogę podzielić się najwazniejszym wnioskiem - te "cukry wyzsze" wymienione w specyfikacji syropu, są na tyle "wyższe", że bez enzymów się nie obejdzie. Tych "cukrów" w ich oryginalnej postaci drożdzę nie jedzą. Enzymy wiadomo od kogo.
Już zbliżam się do końca eksperymentów z syropem skrobiowym. Jeszcze 2-3 tygodnie i bedę pisał. Teraz "na szybko" mogę podzielić się najwazniejszym wnioskiem - te "cukry wyzsze" wymienione w specyfikacji syropu, są na tyle "wyższe", że bez enzymów się nie obejdzie. Tych "cukrów" w ich oryginalnej postaci drożdzę nie jedzą. Enzymy wiadomo od kogo.
Już po eksperymencie.
Zatarłem śrutę kukurydzianą kwasem siarkowym. Do ok. 150 ml wody dodałem 50 g śruty kukurydzianej całość zakwasiłem st kw siarkowym do pH ok. 1,5. Całość doprowadziłem do wrzenia i gotowałem ok. 40 min. Na początku wszystko zgęstniało, po 10 s ładnie się upłynniło. Po wystudzeniu dodałem 2 g węgla aktywowanego pylistego a następnie przefiltrowałem. Całość dopełniłem do objętości 200 ml. Pomiar refraktometrem wykazał 16% cukru w przeliczeniu na sacharozę. Wydajność wynosi 64% , to trochę mało. Teraz dodam wodorowęglanu amonu aby zwiększyć pH a tym samym wprowadzę pożywkę i całość spróbuję zafermentować , zobaczymy czy coś wyjdzie z tego.
Pozdrawiam
Zatarłem śrutę kukurydzianą kwasem siarkowym. Do ok. 150 ml wody dodałem 50 g śruty kukurydzianej całość zakwasiłem st kw siarkowym do pH ok. 1,5. Całość doprowadziłem do wrzenia i gotowałem ok. 40 min. Na początku wszystko zgęstniało, po 10 s ładnie się upłynniło. Po wystudzeniu dodałem 2 g węgla aktywowanego pylistego a następnie przefiltrowałem. Całość dopełniłem do objętości 200 ml. Pomiar refraktometrem wykazał 16% cukru w przeliczeniu na sacharozę. Wydajność wynosi 64% , to trochę mało. Teraz dodam wodorowęglanu amonu aby zwiększyć pH a tym samym wprowadzę pożywkę i całość spróbuję zafermentować , zobaczymy czy coś wyjdzie z tego.
Pozdrawiam
@Pafcio
No i jak wyniki z tym syropem skrobiowym?
Ja zatarłem mąkę ziemniaczaną, czyli skrobię w czystej postaci, różnica pomiędzy zacierem żytnim, a ziemniaczanym jest taka, że żyto pracowało na red ethanol 3 dni, a to ma już 1,5 tyg i cały czas pracuje
Dodatkowo, zacier z żyta śmierdział na cały dom, a to pachnie.
pozdrawiam - inżynier
No i jak wyniki z tym syropem skrobiowym?
Ja zatarłem mąkę ziemniaczaną, czyli skrobię w czystej postaci, różnica pomiędzy zacierem żytnim, a ziemniaczanym jest taka, że żyto pracowało na red ethanol 3 dni, a to ma już 1,5 tyg i cały czas pracuje
Dodatkowo, zacier z żyta śmierdział na cały dom, a to pachnie.
pozdrawiam - inżynier
10 kg mąki na 35l. wody, fermentacja trwała ok. 2 tygodni, wyszło po wszystkich obróbkach ok. 3,5l. spirytusu z którego zrobiłem ponad 5l. b. łagodnej wódki o leciutkimsłodkawym posmaku ziemniaków w tle. Na moje kubki smakowe, to lepsze od Wyborowej.onek_uk pisze: no widze ze poscik dosc stary ale moze napisz co ci z tego wyszlo i jakich proporcji uzyles z ta maka ziemniaczana ?
pozdrawiam - inżynier
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości