[quote"bodzio.1974"]To musisz się zapytać kolego fachowca : jedrus84[/quote]
ze mnie to fachowiec jak z koziej dupki trąbka ale przywołany coś tam postaram się napisac
Nie raz już tu omawialiśmy zacier z ziemniaków , czy ze skrobi ziemniaczanej. Ktoś stwierdził że z ziemniaków to się nie opłaca w sensie zawartości skrobi , ktoś inny że sama skrobia w sklepie droga... To ja ze swojej strony powiem tyle , z ziemniaków mam w planach zrobic co by porównać ze skrobią ziemniaczana , która jest jak dla mnie high class. Mam absmak do cukru i niech niektórzy nie mają mi tego za złe , bo sobie sacharoze chwalą , ale ja osobiście nie. Skrobie ziemniaczana mam po 2,50 zł kilogram o zawartości około 87% skrobi , do tego enzymy wiadomo od kogo i wychodzi licząc z gazem może tyle o cukier a może taniej a mam glukozę i zero problemów a praktycznie same plusy smakowe Przepis jest prosty. Robię w stosunku 3:8 . Napełnim garnek 14 litrowy 8 litrami wody , z tego 3 odlewam a pozostałem 5 doprowadzam do wrzenia. Te 3 litry mieszam z 3 kg skrobi i ciągle mieszając dodaję do wrzątku z enzymem , zmniejszam gaz i jak zrzednie całkowicie podkręcam i po zagotowaniu do beczki. Jak spadnie do 65 to już standartowo AMG+Scherzym i w 30 drożdże. Stouję to od pewnego czasu jako dodatek do nastawów na owocach w celach destylacji. Co do samej skrobi ziemniaczanej to cenię ją na równi z pszeniczna , jest łagodna to raz a dwa ma taki przyjemny smak , jest delikatny a zarazem swojski. I to wszystko po pierwszej filtracji plus filtr. Polecam spróbować kto tylko ma ochotę. Co do ziemniaków to teraz są 15 kilo po 10 zl a więc 1 kg skrobi po 3,3 zł ? Chyba że ja coś zle licze.
Syrop skrobiowy
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości