Strona 1 z 2

Granat

: 2011-10-28, 19:49
autor: klodek4
Witam!!!!
Jako że nadszedł u mnie czas na tanie granaty, postanowiłem wykorzystać ten przywilej i nastawić coś z tego cuda - pomysł padł na winko na próbę, /zbyt dużo bawienia się coby jakiś nastaw na rurki poszedł - choć kusi mnie bardzo/.
Na początku kupiłem ponad 10 kilo /0,40 euro za kg/ i okazało się że mało aby napełnić balonik 10 litrowy, więc dokupiłem dalsze 10 kg i mniej więcej z 15 kg napełniłem balonik z samego soku, niestety kupę czasu mnie to kosztowało ładnych 6-7 godzin pracy, sokowirówka, cięcie, wyciskanie, babranie, ale coż lubimy takie eksperymenty!!!!!!
Jak już miałem wszystko napełnione zmierzyłem blg i wyszło jakieś 16, nie dodawałem żadnego cukru i tu pytanie kiedy i ile i czy w ogóle go dawać, dodałem na oko troszki baynusów995, kilka sparzonych rodzynek /100g/ i pożywkę, i czekam,zamieszałem i liczę tutaj na jakieś podpowiedzi, czy wszystko oki!!!!!!!!!

Re: Granat

: 2011-10-29, 23:06
autor: pluton
klodek4 pisze:Jako że nadszedł u mnie czas na tanie granaty
O winku z granatów nie słyszałem, ale cieszę się, że jest taka szansa. Natomiast mogę powiedzieć, że w czasach kiedy jeszcze piłem byleco, to sok z granatów zmieszany ze spirytusem był bardzo smaczny. Super szybko się przegryzał (po 3-4 godzinach był pitny) , lekko wchodził, dobrze smakował. Zatem sądzę, że nalewka z granatów była by super. Jak masz możliwość - to sprawdź.

pozdrawiam
pluton

: 2011-10-29, 23:30
autor: klodek4
Ha!!!! oczywiście nastawiona, gryzie się /próbowałem - zaje...ta/, trzeba poczekać, co do wina to zobaczymy. :mrgreen:

[ Dodano: 2011-10-31, 15:06 ]
Dziwna sprawa!!!! kolor tak siadł że aż ja usiadłem!!!! czy to normalne i czy tak zostanie :?: :?: :?: :?:

[ Dodano: 2011-10-31, 15:08 ]
Dodam że dodałem około kg cukru /rozpuszczonego/

: 2011-11-06, 20:32
autor: pluton
klodek4 pisze: Dziwna sprawa!!!! kolor tak siadł że aż ja usiadłem!!!! czy to normalne i czy tak zostanie :?: :?:
Niestety nie mam doświadczenia z kolorem nalewki granatowej, ale możesz spróbować podbarwić czarnym bzem, czeremchą, a nawet ligustrem (ale maks 3-4 owoce). Czarna jagoda też powinna pomóc.

Tylko najpierw zrób próbę na małej porcji, bo kolory mogą się pogryżć.

pozdrawiam
pluton

: 2011-11-06, 20:54
autor: czornulek
Wrzuć tam troszkę koszenily (naturalnie) :D

: 2011-11-06, 22:31
autor: klodek4
Na razie drożdże pracują jak mróweczki zobaczymy jaki kolor będzie jak się zacznie klarować :roll:
Pluton, skąd ja Ci wezmę czarny bez czy czeremchę tutaj :lol:

: 2011-11-06, 22:53
autor: klodek4
Powtórzę jeszcze raz, mieszkam w Hiszpanii takich soków czy owoców tu nie uświadczysz :D

: 2011-11-07, 09:04
autor: jakub2001
klodek4 pisze:Powtórzę jeszcze raz, mieszkam w Hiszpanii takich soków czy owoców tu nie uświadczysz :D
Ale na polskim Ale..... można kupić suszone.
http://allegro.onet.pl/owoc-czarnego-bz ... 57845.html
Pozdrawiam.

: 2011-11-19, 22:43
autor: pluton
klodek4 pisze:Pluton, skąd ja Ci wezmę czarny bez czy czeremchę tutaj :lol:
Zasięg występowania cz.b to cała Europa, powinien być także u ciebie. Poczytaj trochę o jego ulubionych stanowiskach, pospaceruj po okolicy, na pewno znajdziesz.

Czeremcha amerykańska to też dosyć pospolity chwast obrzeży leśnych.

pozdrawiam
pluton

: 2011-11-19, 23:25
autor: pluton
MSZ lepsze efekty daje pigwa niż pigwowiec, ale i to i tamto jest znakomite.

Wkleisz tutaj te przepisy ?

Stawiam na to, że pigwowiec cieniutko pokrojony najpierw jest traktowany cukrem, a potem macerowany.

pozdrawiam
pluton

: 2012-01-12, 02:21
autor: klodek4
Witam!!!
Zlałem winko z tych granatów już po raz trzeci, teraz zostawiłem w chłodnym miejscu do cichej fermentacji, powoli się klaruje i kolor wychodzi jasny /nie ma to nic wspólnego z kolorem granatowym/, w smaku bardzo, bardzo dobre, i mocne, zostanie jako winko, dla mnie rewelacja, pozdrawiam

Re: Granat

: 2022-03-01, 22:54
autor: Hori
Bylem dziś po melasę z trzciny na rum i przy okazji kupiłem butelkę 0.7 melasy z granatów.
Zawartość wyraźnie gęsta na ok 2/3 butelki, to co półpłynne to bardzo kwaśne, jutro spróbuję podgrzać żeby nadać płynności w całej objętości.

Czy ktoś produkował coś ciekawego z takiej melasy?
Poza tym ze kwaśna, ma posmak podobny do melasy z trzciny, ale mniej intensywny.
wg etykiety 74g cukru na 100ml czyli 518g w butelce 0.7 - całkiem nieźle...

Re: Granat

: 2022-03-02, 00:06
autor: zbyszko
Witamy młodego archeologa :D

Re: Granat

: 2022-03-02, 08:20
autor: ernoliko
Jednak w temacie.
Produkt mocno niszowy, raczej nie dostaniesz odpowiedzi, sam jestem ciekaw co wyjdzie, aczkolwiek przy tak małej ilości i braku powtarzalności wszelkie oceny też mogą być niemiarodajne.

Re: Granat

: 2022-03-02, 09:03
autor: Hori
Ilość to rzecz względna, produkt niedrogi a na polce stało kilkanaście butelek.
Spróbuję potraktować tak samo jak melasę na rum i zobaczymy co wyjdzie, ale oczywiście musi poocekac w kolejce.

zbyszko pisze:
2022-03-02, 00:06
Witamy młodego archeologa :D
A czy to jest sens budować nowe piramidy, jak ciągle sporo starych do odkopania?