Cukromierz prośba o pomoc?

Awatar użytkownika
dzinn
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-10-18, 08:57

Cukromierz prośba o pomoc?

Post autor: dzinn » 2006-10-25, 12:38

Kupiłem cukromierz ale nijak z danych które mam nie mogę wyliczyc zawartości wody ognistej
w zacierze

więc tak pierwszego pomiaru nie mam - bo nie miałem jeszcze cukromierza
zacier składa się
21 l wody
6 kg cukru
i drożdze gorzelnicze Cobra 24

destylacja juz ustała cos tam czasem bulknie
po zanurzeniu i dobrum opukaniu w miarce znika zero tak na oko wychodzi jakieś minus 2 ale nie mam tam skali
z ciekawości wlałem zacier do alkoholomierza wyskakuje 10%

tyle wiem może ktoś pomoże
cukromierz jest z biowina może jest zepsuty?
dzinnwet

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-10-25, 13:09

Teoretycznie powinienneś uzyskać 14-15% alkoholu w tym nastawie (zacier toto nie jest na pewno, bo przecież nie zacieraleś żadnej skrobi). Po całkowitym odfermentowaniu cukromierz powinien Ci wskazać -3 lub niżej (trudno ocenić, brakuje tam przecież skali). Spróbuj na smak, czy cały cukier już się przerobił.

Awatar użytkownika
dzinn
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-10-18, 08:57

Post autor: dzinn » 2006-10-25, 13:27

to jak to nazwać wino z cukru hehehe
nie zdązyłem próbować bo w związku z nadmairem czasu (3 godz) przelałem do baniaka i zobaczymy co sie urodzi
dzieki za inf))
dzinn

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-10-25, 13:53

oj dzinn - wyjdzie napewno :lol:
wskaźnik Biowinu to nie demon dokładności :mrgreen: ale pokazuje Ci coś koło prawdy - etanol rozrzedza roztwór , dlatego skala sie zanurza
nie wykluczone że jakieś szczątkowe ilości cukru mogły jeszcze pozostać - sam piszesz: "...cos tam czasem bulknie" ( to sie nazywa dofermentowanie) a przecierz tempo tego nastawu było iście błyskawiczne

teoretycznie do uzyskania 1% etanolu potrzeba 16,7 grama cukru w kilogramie roztworu co dać Ci powinno około 3,5l stuprocentowego spirytu z 6kg cukru, ale należy pamietac że teoria to jedno, rzeczywistość , drugie

greg , nie czepiaj sie :wink: zacier to nazwa zwyczajowa :shock:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-10-25, 14:15

dzinn pisze:to jak to nazwać wino z cukru hehehe
Wino cukierkowe :mrgreen:

Awatar użytkownika
dzinn
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-10-18, 08:57

Post autor: dzinn » 2006-10-25, 17:31

Dziękuje szanownym kolegom za pomoc i info. Mam nadzieję, że się nie naprzykrzam
ale jako, że jestem tu "świeżakiem", to myślę, że nie budzę irytacji.
Zakończyłem juz produkcję z tego towaru ale jako, że zaczynałem ten temat na innym poście to go tam skończę.
Zapraszam jeżeli kogos interesuje do DROŻDZE KOBRA 24
przy okazji podczas drugiej destylacji nasunęło mi sie kilka pytań a że nie zauważyłem wyczerpujących odpowiedzi to zapytam w nowym wątku

cze
dzinn

korekta: kowal

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości