Podgrzanie zacieru

Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Podgrzanie zacieru

Post autor: kropelka » 2011-11-18, 23:04

Witam, mam mianowicie taki problem. Zrobiłem nastaw na drożdżach alcotek turbo pure 24. I po 2 dniach musiałem wynieść z domu nastaw do garażu. W którym to temperatura była ok 5 stopni C. Błędem moim było że nie przykryłem od razu nastawu. W pojemniku fermentacyjnym. Skutkiem mojej błędnej decyzji, a raczej pochopnej , temperatura diametralnie spadła. W prawdzie proces fermentacji znacznie się zwolnił, ale jednak nie stanął. Po dwóch dniach przykryłem wszystko i temperatura o jakieś 2 stopnie wzrosła. Teraz mam z powrotem w ciepłym miejscu temperatura otoczenia 20stopni C, ale fermentacja jakoś burzliwie nie ruszyła. Myślę sobie gdyby temperatura nastawu wróciła do tej optymalnej 25 stopni, lub chociaż do tych 20 stopni to drożdże bujnęły by się bardziej i samoczynnie by trzymały temperaturą. Czy jest jakiś sposób by podgrzać nastaw, bez używania grzałki akwarystycznej, po której możne się zmienić smak późniejszego destylantu?

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Podgrzanie zacieru

Post autor: czornulek » 2011-11-18, 23:12

kropelka pisze:Czy jest jakiś sposób by podgrzać nastaw, bez używania grzałki akwarystycznej, po której możne się zmienić smak późniejszego destylantu?
Pierwsze słyszę. Grzałka zmienia koledze smak?

Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Post autor: kropelka » 2011-11-18, 23:14

Gdzieś tak wyczytałem, że bardziej suchy, wyszedł, czy jakoś tak.

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2011-11-18, 23:17

Ociepl fermentator czymś i wrzuć grzałkę do środka. Co jakiś czas np co 20min ją przemieszczaj. Ja mam grzałkę 100W i jeszcze nie przypaliłem nastawu cukrowego.
Jak temp będzie około 20-25 to daj se siana z podgrzewaniem.
Ja robię na alcotecach 48h i zawsze jak jest zimno beczkę otulam czymś ciepłym i robię obstawę. Temp nie przekroczyła mi ani razu 34 stopnie.
Teraz pewnie proces fermentacji wydłuży Ci się dość długo.

Bardziej piekący. Jak być jakiś gęsty nastaw podgrzewał to mogłoby tak być.
Ostatnio zmieniony 2011-11-18, 23:18 przez masato, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro dziewczyny...

Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Post autor: kropelka » 2011-11-18, 23:24

Grzałka poszła w ruch zobaczymy efekty. Skoro ma prawo wydłużyć się fermentacja, to czy jest sens np wsypać 1/3 zawartości drożdży, gdy temperatura wzrośnie?

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2011-11-18, 23:30

zamieszaj drożdże które opadły na dno - pomocna może być wiertarka z mieszadłem, przy okazji napowietrzy nastaw :wink:

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2011-11-18, 23:49

Czornulek dobrze mówi.

Ma i nie ma sensu dosypywanie drożdży. Niby drożdże nie zaszkodzą, ale po co marnować drożdże. Jak masz zasobny portfel to wsyp :). Uwodnij je i wlej, będzie łatwiej rozmieszać.

Ja cały czas uwadniam np alcoteci 48h i powiem szczerze, że dość szybko się uwijają z wszystkim. Nigdy nie miałem problemu. Nastaw oczywiście też napowietrzam wcześniej.
Pozdro dziewczyny...

Pit22
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2009-10-27, 17:56

Post autor: Pit22 » 2011-11-19, 13:47

Gdy nastaw ma zbyt małą temperaturę, można wrzucić np 5l zakręconą butelkę z wodą o temp ok 40 stopni, wtedy unikniesz punktowego podgrzewania nastawu tak jak przy grzałkach.

Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Post autor: kropelka » 2011-11-19, 18:49

grzałka pomogła, nastaw trzyma sobie 23stopnie zostało 7blg

wstrax1
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2010-10-28, 22:36

Post autor: wstrax1 » 2011-11-19, 18:51

Zamiast grzałki możesz zastosować poduszkę elektryczną

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości