Blg??

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-01-07, 23:46

Tak dla zabawy nalejcie do menzurki słodkiej wódki, wrzućcie cukromierz i odczytajcie blg tej wódki. ps nie wrzucajcie a włóżcie delikatnie, bo szkoda cukromierza, który może się rozpierdzielić o dno menzurki.

antek2
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2012-07-19, 02:45

Post autor: antek2 » 2012-09-04, 01:03

cukromierz, jest taki (to ten droższy).
ps. (trudno zrobić zbliżenie, by wyraźne było).
Załączniki
cukromierz 002.jpg

ewaan
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2007-02-10, 20:34
Lokalizacja: z niw podlasia

Czy zafałszowany pomiar?

Post autor: ewaan » 2012-12-18, 20:02

Witam
Uczyniłem cukrówkę.
38l wody, 12 kg cukru (słodka łyżeczka kat. 2), Alkotec t48, kwasek, 0,5l przecieru
pomidorowego. Blg wyjściowe 25,5.
Fermentacja skończona. Z obliczeń wynika że powinno blg być -4,5-5 jest -2.
Czy te 0,5l przecieru aż tak może wpłynąć na zafałszowanie wyniku?
Ostatnio zmieniony 2012-12-18, 20:29 przez ewaan, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Re: Czy zafałszowany pomiar?

Post autor: franta » 2012-12-18, 21:47

ewaan pisze:Uczyniłem cukrówkę.
Fermentacja skończona. Z obliczeń wynika że powinno blg być -4,5-5 jest -2.
Czy możesz coś jaśniej, jak to wyliczyłeś?
Mnie się jakoś nie udaje tego wyliczyć - podaj jakieś składowe do końcowego Blg.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2012-12-18, 21:52

A temperatura nastawu przy pomiarze jaka jest?

ewaan
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2007-02-10, 20:34
Lokalizacja: z niw podlasia

Post autor: ewaan » 2012-12-18, 22:03

-4,5-5 Blg wynika przy pomiarze areometrem z poprawki na alkohol.
Przy nastawie ok 16% do wyniku areometru dodajemy 5 Blg.
Gdzieś na forum było przekierowanie do wyliczeń na Winiarze.pl.

berbelucha
Tak jak wyskalowany aerometr 20 st.C.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2012-12-18, 23:03

Dzięki kolego za :idea: , tego akurat nie doczytałem, teraz już jest jasne.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2012-12-19, 06:31

ewaan pisze: Przy nastawie ok 16% do wyniku areometru dodajemy 5 Blg.
Chyba odejmujemy. Żeby uzyskać blg -4 dodając 5, musiałbyś na cukromierzu odczytać -9 :D
Spiritus flat ubi vult

ewaan
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2007-02-10, 20:34
Lokalizacja: z niw podlasia

Post autor: ewaan » 2012-12-19, 15:14

Dodajemy kol. radius dodajemy.
Skoro nikt nie zauważył wpływu przecieru na wskazania cukromierza,
widocznie go nie ma.
pozdr.

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2012-12-19, 15:46

Fakt. Dodajemy biorąc poprawkę na alkohol, a odejmujemy biorąc poprawkę na niecukry zawarte w moszczu. Zasugerowałem się informacją o winiarzach :D
Spiritus flat ubi vult

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości