Blg??
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2011-12-19, 22:31
- Lokalizacja: Przędzel
Blg??
Witam. Podpowiedzcie gdzie mogę znaleźć coś na temat "blg". Kiedy zacier jest gotowy ( lub nastaw) zaczynam się w to bawić ale wszyscy którzy to robią robią z tego wielką tajemnicę. Proszę pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!
Wpisujesz trzy litery w wyszukiwarkę i czytasz http://www.google.pl/#pq=mierzenie+blg& ... h=685&bs=1
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2011-12-19, 22:31
- Lokalizacja: Przędzel
Dzięki
Dzięki za odpowiedzi i pomoc powiedzcie jeszcze ile roztwór ma mieć Tych BLG żeby był gotowy do przepuszczenia? i dajcie link gdzie na forum mogę znaleźć przepisy na nastaw? z góry dzięki
- Matylda1978
- 30%
- Posty: 39
- Rejestracja: 2011-11-23, 17:55
- Lokalizacja: PL
Nie będę zakładał nowego tematu, bo sprawa też dotyczy BLG. Mianowicie czy ktoś z Was sprawdzał BLG cukrówki po rektyfikacji? Ja bardzo krótko zajmuję się tym hobby, ale z ciekawości sprawdziłem i się zdziwiłem, bo cukrówka przed procesem miała -3 BLG, a po 3 BLG. Zmierzyłem też kolejną z ostatniego przerobu i miała po odparowaniu alkoholu 9,5 BLG, tylko że przepuszczałem ją jak miała 2,5 BLG, bo tak się zakończyła fermentacja. Są to tylko pomiary z dwóch procesów, ale widać, że różnica jest podobnej wielkości tj. w granicach 6-7 BLG. Czy jest komuś znane wytłumaczenie tego zjawiska?
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi.
- Matylda1978
- 30%
- Posty: 39
- Rejestracja: 2011-11-23, 17:55
- Lokalizacja: PL
Oczywiście, że należy wziąć poprawkę na alkohol i dlatego nastaw, w którym cukier został strawiony na max. zamiast 0 BLG ma ujemny stopień. W moim przypadku było -3 BLG i po całkowitym, lub prawie całkowitym odebraniu alkoholu BLG cieczy powinno kształtować się w granicach od 0 do 1*. Co do innych "syfów" m.in. niecukrów, to były one przed procesem, jak i po nim i w tym przypadku nie powinno się ich brać po uwagę, ponieważ zawartość związków chemicznych w cukrówce nie zmienia się w procesie rektyfikacji, oprócz alkoholi. Dlatego na chłopski rozum różnica powinna być max. 4* BLG a nie 6 - 7.
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi.
- Matylda1978
- 30%
- Posty: 39
- Rejestracja: 2011-11-23, 17:55
- Lokalizacja: PL
Gregor555
W załączniku masz opis dokonywania pomiaru zawartości cukru na przykładzie nastawu wina owocowego z książki Jana Cieślaka, gdzie odczyt z cukromierza bez uwzględnienia innych substancji tzw. niecukrów i alkoholu jest wartością pozorną (dla Ciebie wirtualną), a nie rzeczywistą. Jeśli będziesz miał np cukrówkę, która książkowo przefermentowała, to zanurz w niej swoje urządzenie pomiarowe, a sam się przekonasz, że do odczytu BLG nie będzie na nim skali. Jeśli sobie ją wyobrazisz, to będziesz miał (-3) - (-4) BLG. Na wirtualny wynik nanieś poprawkę na alkohol, to otrzymasz wynik rzeczywistej zawartości cukru tj. 0 - 10g w litrze roztworu = 0 - 1*BLG.
W załączniku masz opis dokonywania pomiaru zawartości cukru na przykładzie nastawu wina owocowego z książki Jana Cieślaka, gdzie odczyt z cukromierza bez uwzględnienia innych substancji tzw. niecukrów i alkoholu jest wartością pozorną (dla Ciebie wirtualną), a nie rzeczywistą. Jeśli będziesz miał np cukrówkę, która książkowo przefermentowała, to zanurz w niej swoje urządzenie pomiarowe, a sam się przekonasz, że do odczytu BLG nie będzie na nim skali. Jeśli sobie ją wyobrazisz, to będziesz miał (-3) - (-4) BLG. Na wirtualny wynik nanieś poprawkę na alkohol, to otrzymasz wynik rzeczywistej zawartości cukru tj. 0 - 10g w litrze roztworu = 0 - 1*BLG.
- Załączniki
-
- Jan Cieślak - Domowy wyrób win 2001.pdf
- (143.39 KiB) Pobrany 1028 razy
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi.
- berbelucha
- 101%
- Posty: 478
- Rejestracja: 2008-01-18, 21:05
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości