Blg??

dragon1885
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2011-12-19, 22:31
Lokalizacja: Przędzel

Blg??

Post autor: dragon1885 » 2011-12-22, 22:29

Witam. Podpowiedzcie gdzie mogę znaleźć coś na temat "blg". Kiedy zacier jest gotowy ( lub nastaw) zaczynam się w to bawić ale wszyscy którzy to robią robią z tego wielką tajemnicę. Proszę pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6989
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-12-22, 23:03

Wpisujesz trzy litery w wyszukiwarkę i czytasz http://www.google.pl/#pq=mierzenie+blg& ... h=685&bs=1

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-12-22, 23:12

Ja nie robę tajemnicy. Informację o Blg mozesz znaleźć na przykład tutaj lub tutaj.

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2011-12-22, 23:36

Ja BLG sprawdzam językiem słodki nie pracuje drożdże padły.
Gorzki lub o smaku szampana czyli gotowy.

dragon1885
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2011-12-19, 22:31
Lokalizacja: Przędzel

Dzięki

Post autor: dragon1885 » 2011-12-23, 11:47

Dzięki za odpowiedzi i pomoc powiedzcie jeszcze ile roztwór ma mieć Tych BLG żeby był gotowy do przepuszczenia? i dajcie link gdzie na forum mogę znaleźć przepisy na nastaw? z góry dzięki

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2011-12-23, 15:18

-4 (minus cztery, bo etanol ma mniejszą gęstość od wody) zazwyczaj, fajnie tak pytać i mieć gotowe odpowiedzi, święta idą, jesteśmy bardziej wyrozumiali ale na przyszłość z proponuję zajrzeć do FAQ albo skorzystać z opcji szukaj :wink: Zdrowych wesołych

Awatar użytkownika
Matylda1978
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2011-11-23, 17:55
Lokalizacja: PL

Post autor: Matylda1978 » 2012-01-06, 01:00

Nie będę zakładał nowego tematu, bo sprawa też dotyczy BLG. Mianowicie czy ktoś z Was sprawdzał BLG cukrówki po rektyfikacji? Ja bardzo krótko zajmuję się tym hobby, ale z ciekawości sprawdziłem i się zdziwiłem, bo cukrówka przed procesem miała -3 BLG, a po 3 BLG. Zmierzyłem też kolejną z ostatniego przerobu i miała po odparowaniu alkoholu 9,5 BLG, tylko że przepuszczałem ją jak miała 2,5 BLG, bo tak się zakończyła fermentacja. Są to tylko pomiary z dwóch procesów, ale widać, że różnica jest podobnej wielkości tj. w granicach 6-7 BLG. Czy jest komuś znane wytłumaczenie tego zjawiska?
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi.

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2012-01-06, 01:39

Przepracowany nastaw to nie tylko woda i cukier, ale mieszanina wielu rożnych rzeczy, które wpływają na pomiar. Dodatkowo, tanie aerometry winiarskie maja jeszcze poprawkę na niecukry...

AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2012-01-06, 02:04

Te 6-7 Blg różnicy przed i po procesie to można powiedzieć poprawka na zawartość alkoholu, który był w nastawie - wg mnie naprawdę duża. Dodatni wynik po gotowaniu to zaś poprawka na niecukry w nastawie, zakładając, że się wyparowało cały alkohol i przerobiony został cały cukier.

Awatar użytkownika
Matylda1978
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2011-11-23, 17:55
Lokalizacja: PL

Post autor: Matylda1978 » 2012-01-06, 12:37

Oczywiście, że należy wziąć poprawkę na alkohol i dlatego nastaw, w którym cukier został strawiony na max. zamiast 0 BLG ma ujemny stopień. W moim przypadku było -3 BLG i po całkowitym, lub prawie całkowitym odebraniu alkoholu BLG cieczy powinno kształtować się w granicach od 0 do 1*. Co do innych "syfów" m.in. niecukrów, to były one przed procesem, jak i po nim i w tym przypadku nie powinno się ich brać po uwagę, ponieważ zawartość związków chemicznych w cukrówce nie zmienia się w procesie rektyfikacji, oprócz alkoholi. Dlatego na chłopski rozum różnica powinna być max. 4* BLG a nie 6 - 7.
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi.

Awatar użytkownika
Gregor555
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2011-10-05, 19:03
Lokalizacja: Z nad REDY

Post autor: Gregor555 » 2012-01-07, 18:42

Czytam i czytam, nic się nie dowiedziałem :oops:
Jestem początkujący ale dużo już wiem i nie jedno piłem

Awatar użytkownika
Gregor555
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2011-10-05, 19:03
Lokalizacja: Z nad REDY

Post autor: Gregor555 » 2012-01-07, 19:25

Jak wiadomo wszystkim to 0 to zero a nie jakieś -4 -3 .Samemu nadajecie jakieś tam skale i wirtualne cyfry.I tak wbijacie w głowę że 0 to nie zero
Jestem początkujący ale dużo już wiem i nie jedno piłem

Awatar użytkownika
Gregor555
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2011-10-05, 19:03
Lokalizacja: Z nad REDY

Post autor: Gregor555 » 2012-01-07, 20:47

Mam takie cacko do mierzenia i na podziałce niema niżej jak 0.Wirtualna podziałka .?
Jestem początkujący ale dużo już wiem i nie jedno piłem

Awatar użytkownika
Matylda1978
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2011-11-23, 17:55
Lokalizacja: PL

Post autor: Matylda1978 » 2012-01-07, 22:04

Gregor555
W załączniku masz opis dokonywania pomiaru zawartości cukru na przykładzie nastawu wina owocowego z książki Jana Cieślaka, gdzie odczyt z cukromierza bez uwzględnienia innych substancji tzw. niecukrów i alkoholu jest wartością pozorną (dla Ciebie wirtualną), a nie rzeczywistą. Jeśli będziesz miał np cukrówkę, która książkowo przefermentowała, to zanurz w niej swoje urządzenie pomiarowe, a sam się przekonasz, że do odczytu BLG nie będzie na nim skali. Jeśli sobie ją wyobrazisz, to będziesz miał (-3) - (-4) BLG. Na wirtualny wynik nanieś poprawkę na alkohol, to otrzymasz wynik rzeczywistej zawartości cukru tj. 0 - 10g w litrze roztworu = 0 - 1*BLG.
Załączniki
Jan Cieślak - Domowy wyrób win 2001.pdf
(143.39 KiB) Pobrany 1028 razy
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi.

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2012-01-07, 23:33

Chodzi o to, że zmienia nam się mieszanina z wody z cukrem, na mieszaninę wody z alkoholem.
Gdyby cukier zamienił się również w wodę to po fermentacji mielibyśmy odczyt 0.
A cukier zamienia się w alkohol, który ma inną gęstość to po fermentacji mamy odczyt poniżej 0.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości