-
magas
- 101%
- Posty: 6990
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2012-01-07, 23:46
Tak dla zabawy nalejcie do menzurki słodkiej wódki, wrzućcie cukromierz i odczytajcie blg tej wódki. ps nie wrzucajcie a włóżcie delikatnie, bo szkoda cukromierza, który może się rozpierdzielić o dno menzurki.
-
antek2
- 0%
- Posty: 4
- Rejestracja: 2012-07-19, 02:45
Post
autor: antek2 » 2012-09-04, 01:03
cukromierz, jest taki (to ten droższy).
ps. (trudno zrobić zbliżenie, by wyraźne było).
-
Załączniki
-
-
ewaan
- 40%
- Posty: 59
- Rejestracja: 2007-02-10, 20:34
- Lokalizacja: z niw podlasia
Post
autor: ewaan » 2012-12-18, 20:02
Witam
Uczyniłem cukrówkę.
38l wody, 12 kg cukru (słodka łyżeczka kat. 2), Alkotec t48, kwasek, 0,5l przecieru
pomidorowego. Blg wyjściowe 25,5.
Fermentacja skończona. Z obliczeń wynika że powinno blg być -4,5-5 jest -2.
Czy te 0,5l przecieru aż tak może wpłynąć na zafałszowanie wyniku?
Ostatnio zmieniony 2012-12-18, 20:29 przez
ewaan, łącznie zmieniany 3 razy.
-
franta
- 90%
- Posty: 804
- Rejestracja: 2010-04-25, 13:37
Post
autor: franta » 2012-12-18, 21:47
ewaan pisze:Uczyniłem cukrówkę.
Fermentacja skończona. Z obliczeń wynika że powinno blg być -4,5-5 jest -2.
Czy możesz coś jaśniej, jak to wyliczyłeś?
Mnie się jakoś nie udaje tego wyliczyć - podaj jakieś składowe do końcowego Blg.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
franta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
-
berbelucha
- 101%
- Posty: 478
- Rejestracja: 2008-01-18, 21:05
Post
autor: berbelucha » 2012-12-18, 21:52
A temperatura nastawu przy pomiarze jaka jest?
-
ewaan
- 40%
- Posty: 59
- Rejestracja: 2007-02-10, 20:34
- Lokalizacja: z niw podlasia
Post
autor: ewaan » 2012-12-18, 22:03
-4,5-5 Blg wynika przy pomiarze areometrem z poprawki na alkohol.
Przy nastawie ok 16% do wyniku areometru dodajemy 5 Blg.
Gdzieś na forum było przekierowanie do wyliczeń na Winiarze.pl.
berbelucha
Tak jak wyskalowany aerometr 20 st.C.
-
franta
- 90%
- Posty: 804
- Rejestracja: 2010-04-25, 13:37
Post
autor: franta » 2012-12-18, 23:03
Dzięki kolego za
, tego akurat nie doczytałem, teraz już jest jasne.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
-
radius
- 90%
- Posty: 822
- Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
- Lokalizacja: Małopolska
Post
autor: radius » 2012-12-19, 06:31
ewaan pisze: Przy nastawie ok 16% do wyniku areometru dodajemy 5 Blg.
Chyba odejmujemy. Żeby uzyskać blg -4 dodając 5, musiałbyś na cukromierzu odczytać -9
Spiritus flat ubi vult
-
ewaan
- 40%
- Posty: 59
- Rejestracja: 2007-02-10, 20:34
- Lokalizacja: z niw podlasia
Post
autor: ewaan » 2012-12-19, 15:14
Dodajemy kol. radius dodajemy.
Skoro nikt nie zauważył wpływu przecieru na wskazania cukromierza,
widocznie go nie ma.
pozdr.
-
radius
- 90%
- Posty: 822
- Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
- Lokalizacja: Małopolska
Post
autor: radius » 2012-12-19, 15:46
Fakt. Dodajemy biorąc poprawkę na alkohol, a odejmujemy biorąc poprawkę na niecukry zawarte w moszczu. Zasugerowałem się informacją o winiarzach
Spiritus flat ubi vult
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości