Nastaw Księżycówka z grochem i mlekiem 24h
Nastaw Księżycówka z grochem i mlekiem 24h
Witam mam problem. opisze od początku. Zrobiłem Nastaw "gotowy w ciągu doby" przepis 1kg grochu
5 kg cukru
500 g drożdży
15l ciepłej wody (woda z własnej studni głębinowej)
1l świeżego mleka wprost od krowy
4 litry soków domowych pasteryzowanych owocowych 1l agrest 1l jeżyna 1l śliwy i 1l gruszki - to moje dodatki
na początku zmierzyłem nastaw winomierzem zawartość cukru i było poza skalą 35 Blg
to wszystko stało w temperaturze stałej 36 stopni Celsjusza na początku wydawało się że rozwali rurkę fermentacyjną, ale po niecałych dwóch dobach całkowicie przestało fermentować i zaczęło się klarować zmierzyłem winomierzem i było dokładnie 1 Blg, smak nastawu nie słodki i szczypiący w język, (Pewnie jakby stało w temp 40-50 stopni to doba wystarczyła by.) potem z głupoty dosypałem cukru bo myślałem że zacznie mi to jeszcze fermentować i będę miał więcej alkoholu ale coś nie ruszyła fermentacja i jest 7 w skali Blg, Co robić destylować czy jest jakiś sposób żeby przefermentował jeszcze ten cukier ???
5 kg cukru
500 g drożdży
15l ciepłej wody (woda z własnej studni głębinowej)
1l świeżego mleka wprost od krowy
4 litry soków domowych pasteryzowanych owocowych 1l agrest 1l jeżyna 1l śliwy i 1l gruszki - to moje dodatki
na początku zmierzyłem nastaw winomierzem zawartość cukru i było poza skalą 35 Blg
to wszystko stało w temperaturze stałej 36 stopni Celsjusza na początku wydawało się że rozwali rurkę fermentacyjną, ale po niecałych dwóch dobach całkowicie przestało fermentować i zaczęło się klarować zmierzyłem winomierzem i było dokładnie 1 Blg, smak nastawu nie słodki i szczypiący w język, (Pewnie jakby stało w temp 40-50 stopni to doba wystarczyła by.) potem z głupoty dosypałem cukru bo myślałem że zacznie mi to jeszcze fermentować i będę miał więcej alkoholu ale coś nie ruszyła fermentacja i jest 7 w skali Blg, Co robić destylować czy jest jakiś sposób żeby przefermentował jeszcze ten cukier ???
Ostatnio zmieniony 2012-01-27, 20:35 przez jon, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5062
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Nastaw Księżycówka z grochem i mlekiem 24h
Podoba mi się taki rozmachjon pisze:5 kg cukru 500 g drożdży
W tej chwili to tylko destylacja , a jak chcesz
wykorzystać nieprzerobiony cukier . to po
destylacji dodaj cukru i wody do oddestylowanego
wywaru i daj drożdże , osobiście bym odpuścił.
Aż się boję zapytać , jak chcesz to destylować.
robol
Polak potrafi !!!
Po Destylacji wyszło mi mniej więcej 5l 50% jak w przepisie pisało ale mam 2 pierwsze litry mocniejszego zapach fajny taki troszkę owocowy,
a reszta zlałem razem i trochę ma niezbyt przyjemny zapach taki bimber drożdże i zgniłe owoce żeby puścić to jeszcze raz pasowało by do tego na drugi raz coś dodać na zapach i smak co mi polecicie ???
czy nic nie dawać tylko wodę ???
wyczytałem też na forum żeby przepościć przez węgiel aktywny, czy to coś da ??
a reszta zlałem razem i trochę ma niezbyt przyjemny zapach taki bimber drożdże i zgniłe owoce żeby puścić to jeszcze raz pasowało by do tego na drugi raz coś dodać na zapach i smak co mi polecicie ???
czy nic nie dawać tylko wodę ???
wyczytałem też na forum żeby przepościć przez węgiel aktywny, czy to coś da ??
Z swojego małego doświadczenia powiem tak , z pięciu kilogramów cukru i czterech litrów wody z drożdżami vodka star otrzymuję 5l - 50% po drugim przebiegu . Między procesami chemia ( węglan sodu + perhyrol ) , po drugim węgiel . Proces na potstilu z katalizatorem miedzianym . Finalnie miękki bezwonny destylat .
Pozdrawiam !!!!!
Piotrek
Pozdrawiam !!!!!
Piotrek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość