Nastaw Księżycówka z grochem i mlekiem 24h
: 2012-01-27, 19:27
Witam mam problem. opisze od początku. Zrobiłem Nastaw "gotowy w ciągu doby" przepis 1kg grochu
5 kg cukru
500 g drożdży
15l ciepłej wody (woda z własnej studni głębinowej)
1l świeżego mleka wprost od krowy
4 litry soków domowych pasteryzowanych owocowych 1l agrest 1l jeżyna 1l śliwy i 1l gruszki - to moje dodatki
na początku zmierzyłem nastaw winomierzem zawartość cukru i było poza skalą 35 Blg
to wszystko stało w temperaturze stałej 36 stopni Celsjusza na początku wydawało się że rozwali rurkę fermentacyjną, ale po niecałych dwóch dobach całkowicie przestało fermentować i zaczęło się klarować zmierzyłem winomierzem i było dokładnie 1 Blg, smak nastawu nie słodki i szczypiący w język, (Pewnie jakby stało w temp 40-50 stopni to doba wystarczyła by.) potem z głupoty dosypałem cukru bo myślałem że zacznie mi to jeszcze fermentować i będę miał więcej alkoholu ale coś nie ruszyła fermentacja i jest 7 w skali Blg, Co robić destylować czy jest jakiś sposób żeby przefermentował jeszcze ten cukier ???
5 kg cukru
500 g drożdży
15l ciepłej wody (woda z własnej studni głębinowej)
1l świeżego mleka wprost od krowy
4 litry soków domowych pasteryzowanych owocowych 1l agrest 1l jeżyna 1l śliwy i 1l gruszki - to moje dodatki
na początku zmierzyłem nastaw winomierzem zawartość cukru i było poza skalą 35 Blg
to wszystko stało w temperaturze stałej 36 stopni Celsjusza na początku wydawało się że rozwali rurkę fermentacyjną, ale po niecałych dwóch dobach całkowicie przestało fermentować i zaczęło się klarować zmierzyłem winomierzem i było dokładnie 1 Blg, smak nastawu nie słodki i szczypiący w język, (Pewnie jakby stało w temp 40-50 stopni to doba wystarczyła by.) potem z głupoty dosypałem cukru bo myślałem że zacznie mi to jeszcze fermentować i będę miał więcej alkoholu ale coś nie ruszyła fermentacja i jest 7 w skali Blg, Co robić destylować czy jest jakiś sposób żeby przefermentował jeszcze ten cukier ???