Strona 1 z 1

Nastaw Księżycówka z grochem i mlekiem 24h

: 2012-01-27, 19:27
autor: jon
Witam mam problem. opisze od początku. Zrobiłem Nastaw "gotowy w ciągu doby" przepis 1kg grochu
5 kg cukru
500 g drożdży
15l ciepłej wody (woda z własnej studni głębinowej)
1l świeżego mleka wprost od krowy
4 litry soków domowych pasteryzowanych owocowych 1l agrest 1l jeżyna 1l śliwy i 1l gruszki - to moje dodatki

na początku zmierzyłem nastaw winomierzem zawartość cukru i było poza skalą 35 Blg

to wszystko stało w temperaturze stałej 36 stopni Celsjusza na początku wydawało się że rozwali rurkę fermentacyjną, ale po niecałych dwóch dobach całkowicie przestało fermentować i zaczęło się klarować zmierzyłem winomierzem i było dokładnie 1 Blg, smak nastawu nie słodki i szczypiący w język, (Pewnie jakby stało w temp 40-50 stopni to doba wystarczyła by.) potem z głupoty dosypałem cukru bo myślałem że zacznie mi to jeszcze fermentować i będę miał więcej alkoholu ale coś nie ruszyła fermentacja i jest 7 w skali Blg, Co robić destylować czy jest jakiś sposób żeby przefermentował jeszcze ten cukier ???

: 2012-01-27, 19:37
autor: sono2020
Nie potrzebnie dosładzałeś jak już zaczęło się klarować to już po drożdżach dawaj z tym na rury.
Nie da się wycisnąć więcej procentów niż z około 33 - 35 blg - to jest max co drożdże przerobią na procenty a ty w przeliczeniu dałeś z 50 blg więc słodkie pozostanie !!!!

: 2012-01-27, 19:42
autor: jon
czyli dodanie jeszcze drożdży i wody nic nie da ?? bo tak myślałem zrobić ale wolałem zapytać.

: 2012-01-27, 20:11
autor: Citizen Kane
Szanowny Nowy Kolego!

To co robiłeś nie jest zacierem. Polecam lekturę forum do wyjaśnienia tej kwestii. Zapewne też po przeczytaniu kilku wątków zweryfikujesz swoje metody na otrzymywanie destylatu...

I przenoszę do odpowiedniej kategorii.

Re: Nastaw Księżycówka z grochem i mlekiem 24h

: 2012-01-28, 09:44
autor: robol69
jon pisze:5 kg cukru 500 g drożdży
Podoba mi się taki rozmach :1st

W tej chwili to tylko destylacja , a jak chcesz
wykorzystać nieprzerobiony cukier . to po
destylacji dodaj cukru i wody do oddestylowanego
wywaru i daj drożdże , osobiście bym odpuścił.

Aż się boję zapytać , jak chcesz to destylować.

robol

: 2012-01-29, 19:19
autor: jon
Po Destylacji wyszło mi mniej więcej 5l 50% jak w przepisie pisało ale mam 2 pierwsze litry mocniejszego zapach fajny taki troszkę owocowy,

a reszta zlałem razem i trochę ma niezbyt przyjemny zapach taki bimber drożdże i zgniłe owoce żeby puścić to jeszcze raz pasowało by do tego na drugi raz coś dodać na zapach i smak co mi polecicie ???

czy nic nie dawać tylko wodę ???

wyczytałem też na forum żeby przepościć przez węgiel aktywny, czy to coś da ??

: 2012-01-29, 19:45
autor: alvid
Z swojego małego doświadczenia powiem tak , z pięciu kilogramów cukru i czterech litrów wody z drożdżami vodka star otrzymuję 5l - 50% po drugim przebiegu . Między procesami chemia ( węglan sodu + perhyrol ) , po drugim węgiel . Proces na potstilu z katalizatorem miedzianym . Finalnie miękki bezwonny destylat .
Pozdrawiam !!!!!
Piotrek

: 2012-05-15, 21:19
autor: bimbelek
Z takiej ilości drożdży to może wyjść tylko destylat drożdżowy :mrgreen:

: 2012-05-16, 08:02
autor: alvid
czterech litrów wody
Przepraszam za pomyłkę. Chodziło mi stosunek 4l wody/1kg cukru , czyli 5kg cukru i 20l wody.
Piotrek