Cukrówka na drożdżach gorzelniczych
No to po kolei:
Kolega wlał zacier nie sprawdzając blg.
Gdy do niego przyjechałem zacier już się grzał w KEGu
Wszystko szło wykresowo-78,3°C spirytus 95%
Poleciało 1L i zaczęła wzrastać temperatura
zacząłem kręcić zaworem lecz nic to nie pomogło.
Doszedłem do wniosku że w zacierze nie ma alkoholu.
wziąłem resztkę zacieru z gąsiorka żeby sprawdzić blg i wyszło mi 10
@kitaferia
To by wychodziło że zostało 4 kg cukru i ileś % alkoholu
Kolega wlał zacier nie sprawdzając blg.
Gdy do niego przyjechałem zacier już się grzał w KEGu
Wszystko szło wykresowo-78,3°C spirytus 95%
Poleciało 1L i zaczęła wzrastać temperatura
zacząłem kręcić zaworem lecz nic to nie pomogło.
Doszedłem do wniosku że w zacierze nie ma alkoholu.
wziąłem resztkę zacieru z gąsiorka żeby sprawdzić blg i wyszło mi 10
@kitaferia
To by wychodziło że zostało 4 kg cukru i ileś % alkoholu
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
@Spiryt
Spokojnie, mnie też się do tej pory miesza.
Było do tej pory tak: 10 kg cukru, mamy końcowe 10 blg, czyli przyjmujemy, że 4 kg zostało w 40 l nastawu, więc 6 kg zostało "przerobione" , więc teoretycznie powinno powstać 3.6 litra 100% etanolu.
Wynik wydestylowania tylko 1 litra jest, nie obraź się, jest mierny.
Spokojnie, mnie też się do tej pory miesza.
Było do tej pory tak: 10 kg cukru, mamy końcowe 10 blg, czyli przyjmujemy, że 4 kg zostało w 40 l nastawu, więc 6 kg zostało "przerobione" , więc teoretycznie powinno powstać 3.6 litra 100% etanolu.
Wynik wydestylowania tylko 1 litra jest, nie obraź się, jest mierny.
Pozdrawiam
cześć
mnie tez się nie zgadza ........
blg to 100 g cukru w kliogramie nastawu
wiec tak:
zacier o objetości 40 l w którym jest rozpuszczone 10 kg cukru - wnskuję po wpisie kol. Spiryt:
ile było wody: 40 l - 6 l (rozpuszczony cukier) = 34l wody
waga zacieru:
34l wody + 10 kg (6 l) = 44 kg
blg= 10 kg/44 kg *100 =22,7 blg (w zaokrągleniu)
po destylacji pomiar 10 blg (przyjmuje że cały etanol został oddestylowany)
22,7 blg (poczatkowe) - 10 blg (końowe) = 12,7 blg tyle cukru wyżarły drożdże w czasie fermentacji
12,7 blg * 44 kg /100 = 5,6 kg - tyle cukru ubyło z zacieru
ponieważ z jednego kg cukru otrzymujemy 0,6 l etnolu
5,6 * 0,6 = 3,36 100% etanolu
i dalej się nic nie zgadza
jeśli wziąć pod uwgę ze nie oddestylowaliście całego etanolu i jest pomiar 10 blg i wziać poprawkę -4 czyli ze naprawde jest w zacierze 14blg to:
22,7 blg (poczatkowe) - 14 blg (końcowe po poprawce na alkohol) = 8,7 blg tyle cukru wyżarły drożdże w czasie fermentacji
8,7*0,6/100= 3,82 - tyle cukru ubyło z zacieru w czase fermentacji
3,82*0,6 = 2,28 100%etanolu
ja mam generalnie problem z cyframi wiec jeśli gdzieś zrobiłem błąd logiczny/matematyczny poproszę o poprawienie
kitaferia pisze:@Spiryt
10 blg to ok. 100g cukru w 1l , czyli w 40 l to pozosatło 4 kg.
Nic się tu nie zgdadza jak dla mnie.
mnie tez się nie zgadza ........
blg to 100 g cukru w kliogramie nastawu
wiec tak:
zacier o objetości 40 l w którym jest rozpuszczone 10 kg cukru - wnskuję po wpisie kol. Spiryt:
cukier 10 kg (objetości 1 kg cukru po rozpuszczeniu to ok. 0,6 l) - 6 lzacieru było 40 litrów w czym 10 kilo cukru
ile było wody: 40 l - 6 l (rozpuszczony cukier) = 34l wody
waga zacieru:
34l wody + 10 kg (6 l) = 44 kg
blg= 10 kg/44 kg *100 =22,7 blg (w zaokrągleniu)
po destylacji pomiar 10 blg (przyjmuje że cały etanol został oddestylowany)
22,7 blg (poczatkowe) - 10 blg (końowe) = 12,7 blg tyle cukru wyżarły drożdże w czasie fermentacji
12,7 blg * 44 kg /100 = 5,6 kg - tyle cukru ubyło z zacieru
ponieważ z jednego kg cukru otrzymujemy 0,6 l etnolu
5,6 * 0,6 = 3,36 100% etanolu
i dalej się nic nie zgadza
jeśli wziąć pod uwgę ze nie oddestylowaliście całego etanolu i jest pomiar 10 blg i wziać poprawkę -4 czyli ze naprawde jest w zacierze 14blg to:
22,7 blg (poczatkowe) - 14 blg (końcowe po poprawce na alkohol) = 8,7 blg tyle cukru wyżarły drożdże w czasie fermentacji
8,7*0,6/100= 3,82 - tyle cukru ubyło z zacieru w czase fermentacji
3,82*0,6 = 2,28 100%etanolu
ja mam generalnie problem z cyframi wiec jeśli gdzieś zrobiłem błąd logiczny/matematyczny poproszę o poprawienie
Ostatnio zmieniony 2008-03-16, 12:25 przez bielok, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości