Cukrówka na drożdżach gorzelniczych
Witam
Moja ostatnio nastawiona prawiecukrówka wyglądała tak :
Nastaw na 17,5 l
W tym :
-3 kg cukru z Biedronki
-2,2 kg śruty pszenno – jęczmienno- kukurydzianej (śruta po przesianiu przez sito 1x1), + 2,5l wody i zacieranie enzymami od 98%( bardzo pięknie się scukrzyło już po dodaniu Termamylu (dziwne) enzymy- rewelacja
-Pożywka z mego postu http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=15 tylko o połowę mniejsza + łyżeczka fosforanu diamonu
- Łyżeczka drożdży od 98%( MD ok. 30 godzin z cukrem i pożywką)
- start po 2 h
- czas pracy – równo 1 tydzień
- temperatura pracy od 31 do 34*C
- zapach bardzo przyjemny, smak zacieru też
O destylacie napiszę po świętach bo nie wiem czy dokończę wcześniej nowy sprzęt
Pozdrawiam - bnp
Moja ostatnio nastawiona prawiecukrówka wyglądała tak :
Nastaw na 17,5 l
W tym :
-3 kg cukru z Biedronki
-2,2 kg śruty pszenno – jęczmienno- kukurydzianej (śruta po przesianiu przez sito 1x1), + 2,5l wody i zacieranie enzymami od 98%( bardzo pięknie się scukrzyło już po dodaniu Termamylu (dziwne) enzymy- rewelacja
-Pożywka z mego postu http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=15 tylko o połowę mniejsza + łyżeczka fosforanu diamonu
- Łyżeczka drożdży od 98%( MD ok. 30 godzin z cukrem i pożywką)
- start po 2 h
- czas pracy – równo 1 tydzień
- temperatura pracy od 31 do 34*C
- zapach bardzo przyjemny, smak zacieru też
O destylacie napiszę po świętach bo nie wiem czy dokończę wcześniej nowy sprzęt
Pozdrawiam - bnp
W tych proporcjach śruta była pożywką, bo jednak większość stanowił cukier.bnp pisze:.......Moja ostatnio nastawiona prawiecukrówka ..................
Spróbuj całkowicie pominąć cukier i oprzeć się wyłącznie o śrutę. Wydajność spadnie, ale jakość...... .
W którymś z postów pytałeś co nastawiać zimą. Radzę "zbożowkę" - oczywiście z enzymami.
pzdr
PS:
Wydaje mi się, że w stosunku do śruty było za mało wody. Teoria podaje od 3 l do 3,5l na 1kg śruty, ja stosuję 3l/kg.
Witam
a_priv pisał
’’W którymś z postów pytałeś co nastawiać zimą. Radzę "zbożowkę" - oczywiście z enzymami.”
- to nie ja pytałem co nastawić zimą , a zbożówki jadę już od 2 lat
‘’ W tych proporcjach śruta była pożywką, bo jednak większość stanowił cukier”
Zgadzam się z kolegą , szybsza fermentacja bo drożdże lepiej odżywione a i posmak burbunowy zostaje w destylacie , a jeżeli chcę czystą to prez. węgiel .
‘’ Wydaje mi się, że w stosunku do śruty było za mało wody. Teoria podaje od 3 l do 3,5l na 1kg śruty, ja stosuję 3l/kg.’’
A ja nie chce tej teorii ! i będę sobie zacierał bez problemu śruty-mąki w stosunku 1:1 , aby mi wydajność nie sadła.
a_priv pisał
’’W którymś z postów pytałeś co nastawiać zimą. Radzę "zbożowkę" - oczywiście z enzymami.”
- to nie ja pytałem co nastawić zimą , a zbożówki jadę już od 2 lat
‘’ W tych proporcjach śruta była pożywką, bo jednak większość stanowił cukier”
Zgadzam się z kolegą , szybsza fermentacja bo drożdże lepiej odżywione a i posmak burbunowy zostaje w destylacie , a jeżeli chcę czystą to prez. węgiel .
‘’ Wydaje mi się, że w stosunku do śruty było za mało wody. Teoria podaje od 3 l do 3,5l na 1kg śruty, ja stosuję 3l/kg.’’
A ja nie chce tej teorii ! i będę sobie zacierał bez problemu śruty-mąki w stosunku 1:1 , aby mi wydajność nie sadła.
Dziwne podejście kolegi, ale ....."co sobie Królewna życzy".bnp pisze:.....A ja nie chce tej teorii ! i będę sobie zacierał bez problemu śruty-mąki w stosunku 1:1.......
A tak przy okazji to jakoś kolega do "cukru z Biedronki" stosuje proporcje zbliżone do 1410, a do śruty już nie. Przekładając na " Bitwę pod Grunwaldem" wychodzi jakieś 3510 albo jeszcze gorzej (przy stosunku śruta/woda wynoszącym 1:1).
pzdr
Panowie @ Tofi , greg
Przeczytajcie jeszcze raz mego posta , ja nie fermentowałem scukrzonego nastawu : 2,2 kg śruty pszenno – jęczmienno- kukurydzianej (śruta po przesianiu przez sito 1x1), + 2,5l wody tylko poszło to do ogólnego nastawu + 3 kg cukru i wody do 17,5l , tak więc nastaw nie był przecukrzony !!!
Jeśli to was nie przekonuje to nie wiem nadal o co wam chodzi
Pozdrawiam - bnp
Przeczytajcie jeszcze raz mego posta , ja nie fermentowałem scukrzonego nastawu : 2,2 kg śruty pszenno – jęczmienno- kukurydzianej (śruta po przesianiu przez sito 1x1), + 2,5l wody tylko poszło to do ogólnego nastawu + 3 kg cukru i wody do 17,5l , tak więc nastaw nie był przecukrzony !!!
Jeśli to was nie przekonuje to nie wiem nadal o co wam chodzi
Pozdrawiam - bnp
Zacier cukrowo-śrutowy jest OK, a każdy z nas jest w stanie policzyć proporcje (nawet w pamięci).bnp pisze: ....Jeśli to was nie przekonuje to nie wiem nadal o co wam chodzi .....
....A ja nie chce tej teorii ! i będę sobie zacierał bez problemu śruty-mąki w stosunku 1:1...
Pozdrawiam - bnp
Komentarze wywołało raczej ostatnie zacytowane stwierdzenie.
pzdr
To jest drugi, niejasny wątek z Twoich postów. Ja nie słyszałem, żeby termamyl (enzym uwadniający) scukrzał. Być może jeszcze ktoś jest w stanie potwierdzić te rewelacje.bnp pisze:..........-2,2 kg śruty pszenno – jęczmienno- kukurydzianej (śruta po przesianiu przez sito 1x1), + 2,5l wody i zacieranie enzymami od 98%( bardzo pięknie się scukrzyło już po dodaniu Termamylu (dziwne) enzymy- rewelacja..............
Pozdrawiam - bnp
Jeśli możesz to podaj parametry Twojego procesu (temperatura, kwasowość, czas, ew. specjalne sposoby zacierania). Może niepotrzebne są pozostałe enzymy i wystarczy termamyl.
pzdr
PS: Przy tych proporcjach mieszanka jest raczej gęsta. Proszę opisz jak ją zacierałeś.
@ a_priv
2,2 kg śruty pszenno – jęczmienno- kukurydzianej (śruta po przesianiu przez sito 1x1), + 2,5l wody i zacieranie enzymami od 98% , po łyżeczce każdego z enzymów
- -wymieszanie śrutymąki z wodą dodanie 1 łyżeczki termamylu mieszając doprowadziłem do wrzenia bez żadnego problemu z gęstością , całość konsystencji rzadkiej śmietany, gotowałem 15 min, odstawiłem na 2,5 h sprawdziłem organoleptycznie a tu słodko???też mnie to zaskoczyło!!! Dodałem przy ok. 50*C ( mierzone na palce) po łyżeczce kolejne enzymy i po 1,5h do reszty nastawu . Całość bardzo słodka . Nie zakwaszałem. Nic mi się nie przypaliło.
Poz - bnp
2,2 kg śruty pszenno – jęczmienno- kukurydzianej (śruta po przesianiu przez sito 1x1), + 2,5l wody i zacieranie enzymami od 98% , po łyżeczce każdego z enzymów
- -wymieszanie śrutymąki z wodą dodanie 1 łyżeczki termamylu mieszając doprowadziłem do wrzenia bez żadnego problemu z gęstością , całość konsystencji rzadkiej śmietany, gotowałem 15 min, odstawiłem na 2,5 h sprawdziłem organoleptycznie a tu słodko???też mnie to zaskoczyło!!! Dodałem przy ok. 50*C ( mierzone na palce) po łyżeczce kolejne enzymy i po 1,5h do reszty nastawu . Całość bardzo słodka . Nie zakwaszałem. Nic mi się nie przypaliło.
Poz - bnp
Dla mnie jest to zagadka, a szczególnie wobec braku zakwaszania.bnp pisze:....... Całość bardzo słodka . Nie zakwaszałem. Nic mi się nie przypaliło....
Poz - bnp
Ja wypraktykowałem, że najkorzystniejsze dla termamylu jest pH ok. 5, a dla schearzyme i dextrozyme pH ok. 4,5. Uzyskanie takiego pH wymaga jednak dodatku kwasu (ja używam siarkowego).
Twoja praktyka dla mnie jest zagadkowa. 2,2 kg śruty to ok. 1,5 kg cukru rozpuszczone w 2,5 l wody. ...Czyli Twoja "Bitwa pod Grunwaldem" to 3510
pzdr
PS. Może inni koledzy zacierający zboża coś wymyślą.
nihil novi sub sole
Zacier po termamylu jest słodkawy - szczególnie jak się go dłużej pogrzeje, ale naprawdę słodki to jest dopiero po dextrozyme. Cóż widać, że jak termamyl tnie łańcuchy skrobiowe na któtsze to powstaje pewna ilość całkiem krótkich - podwójnych lub pojedynczych ogniw - maltozy i glukozy.
Optymalne pH tylko ma wpływ na szybkość tego procesu, przy pH 6,5 czy 7 też enzymy działają tylko, że mniej wydajniej.
Zacier po termamylu jest słodkawy - szczególnie jak się go dłużej pogrzeje, ale naprawdę słodki to jest dopiero po dextrozyme. Cóż widać, że jak termamyl tnie łańcuchy skrobiowe na któtsze to powstaje pewna ilość całkiem krótkich - podwójnych lub pojedynczych ogniw - maltozy i glukozy.
Optymalne pH tylko ma wpływ na szybkość tego procesu, przy pH 6,5 czy 7 też enzymy działają tylko, że mniej wydajniej.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 56 gości