Cukrówka na drożdżach gorzelniczych
Chyba zaczynam dochodzić sedna problemu.Jechałem do końca na mocy 3000W przy dobrze ocieplonym KEGu, a należało zredukować moc żeby odebrać końcówkę na zadowalającym poziomie procentowym.
dodano
nastaw był według przepisu chemika studenta
zacier wraz z rozpuszczonym cukrem miał 40 litrów i blg początkowe 20
[/i]
dodano
nastaw był według przepisu chemika studenta
zacier wraz z rozpuszczonym cukrem miał 40 litrów i blg początkowe 20
[/i]
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Jeśli miałeś 40 litrów z cukrem, to obliczenia Kolegi bielok trzeba powtórzyć, ja licząc brałem po uwagę odczyty z tabeli skali cukrowych, umieszczam tabele, może Ci się przyda i nnym też.
[ Dodano: 2008-03-16, 10:35 ]
Może jeszcze to Ci się przyda, arkusz z obliczaniem nastawu cukrowego.
[ Dodano: 2008-03-16, 10:35 ]
Może jeszcze to Ci się przyda, arkusz z obliczaniem nastawu cukrowego.
- Załączniki
-
- Skale_cukrowe''.xls
- (20.5 KiB) Pobrany 939 razy
-
- zacier.xls
- (19.5 KiB) Pobrany 890 razy
Pozdrawiam
Witam
Natomiast z tego co pisze Spiryt bardziej mi pasuje 40 litrów wody + 10 kg cukru (objetość zacieru 46l) gdyż z tych proporcji wychodzi 20 blg o których Spiryt wspomina w swoim poście.
Wracajac do tematu niskiej wydajności z zacieru to ja stawiam na to że koledzy grzali z duża mocą i za małym refluxem stąd kolumna straciła stabilność. Niestety brak danych z jaka szybkościa odbierali destylat, jaki rodzaj kolumny. Ale nie powinno to być rozpatrywane w tym wątku.
wałśnie zamieściłem poprawione obliczenia dla zacieru o objetości 40 l w którym jest rozpuszczone 10 kg cukru.kitaferia pisze:Jeśli miałeś 40 litrów z cukrem, to obliczenia Kolegi bielok trzeba powtórzyć
Natomiast z tego co pisze Spiryt bardziej mi pasuje 40 litrów wody + 10 kg cukru (objetość zacieru 46l) gdyż z tych proporcji wychodzi 20 blg o których Spiryt wspomina w swoim poście.
Wracajac do tematu niskiej wydajności z zacieru to ja stawiam na to że koledzy grzali z duża mocą i za małym refluxem stąd kolumna straciła stabilność. Niestety brak danych z jaka szybkościa odbierali destylat, jaki rodzaj kolumny. Ale nie powinno to być rozpatrywane w tym wątku.
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
cześć
Na alkohol pozostały w zacierze. Rozumiem ze niecukrów nie ma w zacierze gdyż to nie wino i nie ma w nim moszczu a woda + cukier.kitaferia pisze:@bielokBrałeś poprawkę na blg jak przy winach na niecukry?i wziać poprawkę -4 czyli ze naprawde jest w zacierze 14blg
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
@bielok
Nie zrozum mnie źle, popieram Twoją poprawkę - świetne spostrzenie jeśli chcemy dokładnie, tylko ja biorę pod uwagę niecukry i alkohol. Jeśli nastaw nie był "idealnie" sklarowany, a domniemam, że tak było to substancje białkowe i inne są też w roztworze.
Ale jednak przyczyna małej wydajności leży gdzie indziej, wracając do meritum tematu, jak zauważuł SPIRYT "pies jest pogrzebany" w przebiegu procesu destylacji, tam chyba też wkradł się błąd.
Nie zrozum mnie źle, popieram Twoją poprawkę - świetne spostrzenie jeśli chcemy dokładnie, tylko ja biorę pod uwagę niecukry i alkohol. Jeśli nastaw nie był "idealnie" sklarowany, a domniemam, że tak było to substancje białkowe i inne są też w roztworze.
Ale jednak przyczyna małej wydajności leży gdzie indziej, wracając do meritum tematu, jak zauważuł SPIRYT "pies jest pogrzebany" w przebiegu procesu destylacji, tam chyba też wkradł się błąd.
Pozdrawiam
nie no spoko, niedziela, nudy, muszę się czymś zając zeby nie myśleć o zbliżającym się pierwszym w moim życiu locie samolotem ....kitaferia pisze:@bielok
Nie zrozum mnie źle, ....
rozumiem że dokładniej niż ja podchodzisz do tematu bo ja biorę tylko poprawkę na alko ... tym batrdziej dziwi mnie Twoja wypowiedź na 10 stronie wątku:kitaferia pisze: popieram Twoją poprawkę - świetne spostrzenie jeśli chcemy dokładnie, tylko ja biorę pod uwagę niecukry i alkohol. Jeśli nastaw nie był "idealnie" sklarowany, a domniemam, że tak było to substancje białkowe i inne są też w roztworze.
bo wydawało mi się że balling to jednostka cukru w masie zacierukitaferia pisze: 10 blg to ok. 100g cukru w 1l
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
@bielok
No właśnie mniej dokładnie podszedłem do tematu niż TY, Twoją poprawkę uznałem za trafioną, biorać pod uwagę poprawkę alkoholu na 3 i niecukrów na 1, czyli razem 4rozumiem że dokładniej niż ja podchodzisz do tematu
Zobacz mój załącznik z tabelą, blg można traktować również objętościowo.bo wydawało mi się że balling to jednostka cukru w masie zacieru
Bardzo bezpieczny środek transportu i odlot można miećzeby nie myśleć o zbliżającym się pierwszym w moim życiu locie samolotem ....
Pozdrawiam
Przy całkowicie odkręconym zaworze leciało 100ml na minutę.My odbieraliśmy 20ml na minutę.bielok pisze:
Wracajac do tematu niskiej wydajności z zacieru to ja stawiam na to że koledzy grzali z duża mocą i za małym refluxem stąd kolumna straciła stabilność. Niestety brak danych z jaka szybkościa odbierali destylat, jaki rodzaj kolumny. Ale nie powinno to być rozpatrywane w tym wątku.
Kolumna z refluxem zaworowym,rura 50mm.1m długości
Moc destylatu to 95% mierzyłem w 20°C
Mam prośbę do moderatora o odcięcie tego wątku i umieszczenie go w odpowiednim miejscu
dodano 23.03
Kolega dodał drożdży piekarniczych i po czterech dniach przeciągnął powtórnie.Wyszło mu 4,5 litra spirytusu 95%.Więc wszystko się wyjaśniło.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Re: Cukrówka na drożdżach gorzelniczych
Cześć,Chemik student pisze: ↑2006-11-02, 19:25- kwasek cytrynowy (zapewnia odpowiedni odczyn pH, dzięki czemu minimalizuje ryzyko zakażenia nastawu oraz zmniejsza produkcję fuzli) dodajemy w ilości 3-5g (ilość ta jest zależna głównie od twardości wody jakiej używamy im twardsza tym więcej kwasku). Moja woda jest raczej twarda i stosuje 4g kwasku. Dostępny jest w każdym sklepie spożywczym w opakowaniach po 20g;
Do jakiego pH należy doprowadzić?
pzdr,
tomek. Chemik, już nie student
Re: Cukrówka na drożdżach gorzelniczych
Do 5,2-5,4 pH wg poradnika gorzelnika , jak masz duże zagrożenie bakteriami kwasu mlekowego to do 3,5 pH
Pędzę bo lubię to zajęcie
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości