Cukrówka na drożdżach gorzelniczych

max_majster
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2007-01-09, 17:14
Lokalizacja: White-Stok

R.E. ??????

Post autor: max_majster » 2007-02-18, 20:18

Witam kolegów po fachu :P :P :P
Ja również wykonałem 24 zupy wg przepisu :idea: Kolegi Chemika Studenta i postawiłem to

wszystko w temp 25°C dnia 2 lutego :arrow: 23Blg
Po 12-18 godz drożdże wydały 1 oznake pracy

6 lutego sprawdziłem BLG było 19

10 lutego rurka ucichła dodałem drożdzy i ruszyło

spadło po 3 dniach Blg do 7 i do dziś (18 lutego ) drożdze pracują blg =6 i nić niżej nie chce ruszyć rurka pokazuje pracę drożdży w smaku jak winko nie kwaśnawe

Pytam kolegów ile czasu w tej temperaturze powinny te grzybki obrabiać cukier
bo moja zupa ma już 16 dni i na koniec się jeszcze nie zapowiada :o

Pozdrawiam MAX

Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: lopes » 2007-02-18, 21:40

witam
było mówione że gorzelnicze nie za dobrze sobie radzą w cukrówce chyba że mają podłoże do rozmnażania się
pozdro

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Rover

Post autor: Rover » 2007-02-18, 23:43

Dodam swoje, robię zwyczajne 1410 stoi to trzy, cztery dni w temp. ok. 28st. i do gara! Przekonałem się że dłuższe leżakowanie niczego nie poprawia (mniejsza ilość drożdży). Raz jedyny robiłem to na drożdżach gorzelniczych i trwało to prawie trzy tygodnie (makabra) wyszło to samo. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-02-19, 00:05

Mierzysz cukier po tych trzech dniach?

Edit: Nie odpowiadaj, wiem, że nie mierzysz. Moim zdaniem część cukru wylewasz w kanał.

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2007-02-19, 17:39

Na tych drożdżach ,, 100g gorzelnicze Coobra Pure" zrobiłem nastaw z samego cukru. Miały ciężki rozruch, ale po dodaniu kwasku ruszyły pięknie i przerobiły wszystko ( 14kg cukru do objętości 50L ) w ciągu 5 dni. Urobek to ok. 9L / 60 Volt. Tak przy okazji-poszło do gara jak miało ,,0" blg ,wyczytałem że przerabiacie gdy wskaźnik pokazuje ok. 3 blg, przypuszczam że jest to wartość domyślna bo moja skala kończy się na zerze. Nastawiłem przy temp. 25* potem podniosłem do ok. 28*, 100g zalecają na 6kg cukru, ja dałem na 14kg. Teraz zakładam na Coobra 24h.- Szybko i smacznie :wink:
,,Niech moc (%) będzie z wami"

max_majster
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2007-01-09, 17:14
Lokalizacja: White-Stok

Post autor: max_majster » 2007-02-19, 21:43

No to widze że jednak grzybki babuni to najlepszy specyfik na rynku do domowej bezproblemowej produkcji trunku; Ale skoro nabyłem ten towar to spróbuje go wykorzystać na MAX a i dopiero zobaczymy efekty czy dorównają gorzelniane wysoko chwalone niezawodnym grzybkom BABUNI


Pozdrawiam
i czekam na 0 Blg

MAX

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-02-19, 22:05

Witam
Koledzy jesli robicie cukrowke na gorzelniczych to było juz wczesniej omawiane,ze grzybki trzeba rozmnożyc ,nastaw zakwasic pożywka, coś na deser/jabłko itp/temp ok 30st.W tydzień
jest po cukrze 0 Blg i do kotła .
Pozdrawiam

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

rover

Post autor: Rover » 2007-02-20, 18:09

Odpowiem:mierzyłem cukier A najlepszym sprawdzianem jest wydajność ,około 6l wszystkiego spirytusu 95%z 10kg.Chyba nie ma w tym żadnego cudu i ja nic nowego tu nie wnoszę .Pozdr.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-02-20, 20:28

@Rover
Zdejmij trochę.... :wink: :wink: :wink:
pzdr

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Rover » 2007-02-21, 20:07

No może trochę :oops:

arsen99
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2006-11-01, 22:04
Lokalizacja: Łódź

Post autor: arsen99 » 2007-02-25, 11:31

Witam
Nastawiłem wczoraj cukrówkę, 20 kilo cukru na 70 litrów wody + jeden kilo cytryn.
Ciekawi mnie jedna rzecz, gdyż z moich wyliczeń wychodzi że 20/70=0,28 czyli że w jednym kilogramie wody rozpuszczone powinno być 280 gram cukru, natomiast mój balingometr pokazywał przed startem fermentacji 23. Mierzyłem w 26 stopniach a skalowany jest na 20, wiec lekko zaniżył pomiar. I teraz zastanawiam się gdzie straciłem 50 gram cukru na każdym litrze, czyli w sumie 3,5 kilo. i do głowy przychodzi mi tylko jedna rzecz, mianowicie taka że używałem cukru 2 kategorii, pewnie jak większość z was, czy to może być przyczyna?
Wracając do nastawu, do beczki dałem 80% opakowania drożdży Cobra 24h, bez robienia startera. Obecnie w rurce mam nieskończony ciąg bąbelek, więc wnioskuje z tego że drożdże opanowały beczkę i namnożyły się wystarczająco do przerobienie 20 kilo cukru( w domyśle cała paczka jest an 6 kilo). Pozostałe 20% zostawiłem na 60 litrowa beczkę.
Sądzicie że przez to ze dałem mniej drożdży czas fermentacji znacznie się wydłuży?
Nie wiem czemu tak sie dzieje ale człowiekowi zawsze się gdzieś spieszy, i tym razem mi też zależy na czasie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
khaki
40%
40%
Posty: 79
Rejestracja: 2006-08-27, 20:36

Post autor: khaki » 2007-02-25, 11:55

@arsen99
W swoich rachunkach pominąłeś objętość dodanego cukru - 20x0,6l=12 litrów.
Więc teraz 20/82=0,24, a przy temperaturze 26 stopni nieco niżej. Czyli, że wszystko jest OK - i niech ci bąbluje!
Pozdrawiam
Żyję by pić, piję by paść, padam by wstać, wstaję by pić, piję by żyć ...

arsen99
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2006-11-01, 22:04
Lokalizacja: Łódź

Post autor: arsen99 » 2007-02-25, 16:16

Aha czyli to nie jest tak, że blg to oznacza masę cukru w masie wody? Bierze się do tego obiętość,a nie masę?

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-02-25, 16:26

Blg to ilość cukru (w gramach ) w jednym kilogramie roztworu - niestety często błędnie sie przyjmuje że w litrze (choć chyba te Biowinowskie sa skalowane dla litrów)
a więc:
20kgcukru+70kg wody =90kg roztworu
20/90=0,2222222...
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

arsen99
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2006-11-01, 22:04
Lokalizacja: Łódź

Post autor: arsen99 » 2007-02-25, 16:46

A no to sprawa jest teraz jasna.
Mam przeto dwa kolejne pytania
1. Czy można w prosty sposób znając blg roztworu wyliczyć przybliżone stęzenie alkoholu w zacierze, zakładając że dukier zostanie zjedzony w 100%?
2. Jakie maksymalne stężenie blg moze być na początku dla drożdży, tak żeby ruszyły.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości