Cukrówka na drożdżach gorzelniczych
Zgadzam się z tym, co napisał Misza.
Cytat z http://www.polger-kido.pl/T120L/T120L.html
Cytat z http://www.polger-kido.pl/T120L/T120L1.html
Cytat z http://www.polger-kido.pl/T120L/T120L.html
Wg. mnie są to cukry. Moje zaciery po Termamylu też są słodkawe.
TERMAMYL 120L typ L
Enzym jest endo-amylazą, która hydrolizuje wiązania alfa-1,4 glukozydowe w amylozie i amylopektynie, szybko rozkładając skrobię do rozpuszczalnych dekstryn i oligosacharydów.
Cytat z http://www.polger-kido.pl/T120L/T120L1.html
Lepiej jest wcale nie zakwaszać zacieru niż zakwasić go za bardzo.W gorzelnictwie Termamyl jest używany do upłynniania zacierów skrobiowych. Tu także wykorzystywana jest stabilność termiczna tego enzymu. Ponadto całkiem możliwe jest stosowanie enzymu w produkcji bez regulacji pH i dodatku soli wapnia nawet jeśli warunki procesu odbiegają od optymalnych. Jest to powodowane relatywnie szerokim zakresem tolerancji pH i niskimi wymaganiami dotyczącymi stężenia wapnia.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
Niestety nie do końca. Pozostaje jeszcze kwestia stężenia cukru w zacierze, przy rozcieńczaniu śruty ok. 1:1 . Gdyby cała skrobia ze śruty została zcukrzona, to wytąpiłyby problemy wcześniej opisywane.bnp pisze:@ a_priv
No i wszystko jasne .
greg pisze:...Poczytaj sobie ten wątek......, tam znajdziesz skutki fermentowania za gęstego zacieru....
pzdr
Na każdym detalicznym ( 1 kg) opakowaniu mąki jest podana zawartość.adwokat pisze:Witam. Panowie, nie wiecie gdzie można znaleźć jakąś tabelę zawartości skrobii w mące? ...........
Wygląda to tak:
" Mąka pszenna typ 650"
- wartość odżywcza 100g produktu:
-białako 10g;
- tłuszcze 1,4 g;
- węglowodany przyswajalne 74,0g;
- wapń 150mg.
Łatwo z tego zrobić procenty. A odstępstwa z pewnością nie przekroczą 5%
pzdr
Rada w tym wątku była adresowana do mnie. Po tygodniu fermentacji tak słodkiego zacieru (34° Blg) zastosowałem się do niej i rozrzedziłem zacier, drożdże nie przerobiłyby wszystkiego cukru. W ciągu tygodnia Blg obniżyło się z 34° do 12° a tempo fermentacji bardzo spadło, widać było, że zbliża się do końca. Do 90 l zacieru dolałem 2 wiadra wody (ok. 20-22 l.), fermentacja nabrała szybkości. W tej chwili jest już dawno zakończona, a Blg wynosi 1°.a_priv pisze:greg pisze:...Poczytaj sobie ten wątek......, tam znajdziesz skutki fermentowania za gęstego zacieru....
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
Chyba jednak nie (oczywiście za 2 razem):Pietro pisze:Rada w tym wątku była adresowana do mnie.....
greg pisze:bnp napisał/a:
panowie dlaczego się czepiacie , wszystko mi się ładnie scukrzyło więc nie wiem o co chodzi ?
Poczytaj sobie ten wątek, tam znajdziesz skutki fermentowania za gęstego zacieru.
Chcę zrobic nastaw na cukrówce w/g przepisu kol. Chemika studenta, ale jeszcze nie zdobyłem się na zakup precyzyjnej wagi, mam tylko mało dokładną kuchenną. I w związku z tym pytanie do Kolegów, może ktoś wie, ile przeciętnie ważą drożdże RED ETHANOL w jednej małej płaskiej łyżeczce od herbaty.
Taka wiedza bardzo by mi ułatwiła odpowiednie dozowanie a może nawet i nie jednemu z forumowiczów, hobbystów naszego dzieła.
Jestem w trakcie przygotowania zacieru objętościowo ca 50l. na 14% mocy:
Cukier----------------11,5kg ca 7,2l
Woda gotowana----43,5l
Drożdże R.E.--------50,0g ca 5g/10l. nastawu
Pożywka-------------40,0g ca 8g/10l.
Kwasek cytrynowy-20,0g ca 4g/10l.
Ryż-------------------1ooog ca 200g/10l.
Rodzynki-------------500g
Ponieważ pierwszy raz robię taki nastaw i na takich drożdżach - czekam z niecierpliwością na opinie Kolegów.
Taka wiedza bardzo by mi ułatwiła odpowiednie dozowanie a może nawet i nie jednemu z forumowiczów, hobbystów naszego dzieła.
Jestem w trakcie przygotowania zacieru objętościowo ca 50l. na 14% mocy:
Cukier----------------11,5kg ca 7,2l
Woda gotowana----43,5l
Drożdże R.E.--------50,0g ca 5g/10l. nastawu
Pożywka-------------40,0g ca 8g/10l.
Kwasek cytrynowy-20,0g ca 4g/10l.
Ryż-------------------1ooog ca 200g/10l.
Rodzynki-------------500g
Ponieważ pierwszy raz robię taki nastaw i na takich drożdżach - czekam z niecierpliwością na opinie Kolegów.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości