Cukrówka na drożdżach gorzelniczych

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-03-16, 08:59

Chyba zaczynam dochodzić sedna problemu.Jechałem do końca na mocy 3000W przy dobrze ocieplonym KEGu, a należało zredukować moc żeby odebrać końcówkę na zadowalającym poziomie procentowym.

dodano

nastaw był według przepisu chemika studenta
zacier wraz z rozpuszczonym cukrem miał 40 litrów i blg początkowe 20
[/i]
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-16, 10:22

Jeśli miałeś 40 litrów z cukrem, to obliczenia Kolegi bielok trzeba powtórzyć, ja licząc brałem po uwagę odczyty z tabeli skali cukrowych, umieszczam tabele, może Ci się przyda i nnym też.

[ Dodano: 2008-03-16, 10:35 ]
Może jeszcze to Ci się przyda, arkusz z obliczaniem nastawu cukrowego.
Załączniki
Skale_cukrowe''.xls
(20.5 KiB) Pobrany 934 razy
zacier.xls
(19.5 KiB) Pobrany 885 razy
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-03-16, 12:36

Witam
kitaferia pisze:Jeśli miałeś 40 litrów z cukrem, to obliczenia Kolegi bielok trzeba powtórzyć
wałśnie zamieściłem poprawione obliczenia dla zacieru o objetości 40 l w którym jest rozpuszczone 10 kg cukru.
Natomiast z tego co pisze Spiryt bardziej mi pasuje 40 litrów wody + 10 kg cukru (objetość zacieru 46l) gdyż z tych proporcji wychodzi 20 blg o których Spiryt wspomina w swoim poście.

Wracajac do tematu niskiej wydajności z zacieru to ja stawiam na to że koledzy grzali z duża mocą i za małym refluxem stąd kolumna straciła stabilność. Niestety brak danych z jaka szybkościa odbierali destylat, jaki rodzaj kolumny. Ale nie powinno to być rozpatrywane w tym wątku.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-16, 12:56

@bielok
i wziać poprawkę -4 czyli ze naprawde jest w zacierze 14blg
Brałeś poprawkę na blg jak przy winach na niecukry?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-03-16, 14:03

cześć :)
kitaferia pisze:@bielok
i wziać poprawkę -4 czyli ze naprawde jest w zacierze 14blg
Brałeś poprawkę na blg jak przy winach na niecukry?
Na alkohol pozostały w zacierze. Rozumiem ze niecukrów nie ma w zacierze gdyż to nie wino i nie ma w nim moszczu a woda + cukier.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-16, 14:59

@bielok

Nie zrozum mnie źle, popieram Twoją poprawkę - świetne spostrzenie jeśli chcemy dokładnie, tylko ja biorę pod uwagę niecukry i alkohol. Jeśli nastaw nie był "idealnie" sklarowany, a domniemam, że tak było to substancje białkowe i inne są też w roztworze.
Ale jednak przyczyna małej wydajności leży gdzie indziej, wracając do meritum tematu, jak zauważuł SPIRYT "pies jest pogrzebany" w przebiegu procesu destylacji, tam chyba też wkradł się błąd.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-03-16, 19:45

kitaferia pisze:@bielok
Nie zrozum mnie źle, ....
nie no spoko, niedziela, nudy, muszę się czymś zając zeby nie myśleć o zbliżającym się pierwszym w moim życiu locie samolotem ....
kitaferia pisze: popieram Twoją poprawkę - świetne spostrzenie jeśli chcemy dokładnie, tylko ja biorę pod uwagę niecukry i alkohol. Jeśli nastaw nie był "idealnie" sklarowany, a domniemam, że tak było to substancje białkowe i inne są też w roztworze.
rozumiem że dokładniej niż ja podchodzisz do tematu bo ja biorę tylko poprawkę na alko ... tym batrdziej dziwi mnie Twoja wypowiedź na 10 stronie wątku:
kitaferia pisze: 10 blg to ok. 100g cukru w 1l
bo wydawało mi się że balling to jednostka cukru w masie zacieru
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-16, 19:59

@bielok
rozumiem że dokładniej niż ja podchodzisz do tematu
No właśnie mniej dokładnie podszedłem do tematu niż TY, Twoją poprawkę uznałem za trafioną, biorać pod uwagę poprawkę alkoholu na 3 i niecukrów na 1, czyli razem 4 :)
bo wydawało mi się że balling to jednostka cukru w masie zacieru
Zobacz mój załącznik z tabelą, blg można traktować również objętościowo.
zeby nie myśleć o zbliżającym się pierwszym w moim życiu locie samolotem ....
Bardzo bezpieczny środek transportu i odlot można mieć :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-03-17, 18:55

bielok pisze:
Wracajac do tematu niskiej wydajności z zacieru to ja stawiam na to że koledzy grzali z duża mocą i za małym refluxem stąd kolumna straciła stabilność. Niestety brak danych z jaka szybkościa odbierali destylat, jaki rodzaj kolumny. Ale nie powinno to być rozpatrywane w tym wątku.
Przy całkowicie odkręconym zaworze leciało 100ml na minutę.My odbieraliśmy 20ml na minutę.
Kolumna z refluxem zaworowym,rura 50mm.1m długości
Moc destylatu to 95% mierzyłem w 20°C

Mam prośbę do moderatora o odcięcie tego wątku i umieszczenie go w odpowiednim miejscu

dodano 23.03
Kolega dodał drożdży piekarniczych i po czterech dniach przeciągnął powtórnie.Wyszło mu 4,5 litra spirytusu 95%.Więc wszystko się wyjaśniło.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

domeldoom
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2023-05-30, 13:22

Re: Cukrówka na drożdżach gorzelniczych

Post autor: domeldoom » 2023-05-31, 11:37

Chemik student pisze:
2006-11-02, 19:25
- :arrow: kwasek cytrynowy (zapewnia odpowiedni odczyn pH, dzięki czemu minimalizuje ryzyko zakażenia nastawu oraz zmniejsza produkcję fuzli) dodajemy w ilości 3-5g (ilość ta jest zależna głównie od twardości wody jakiej używamy im twardsza tym więcej kwasku). Moja woda jest raczej twarda i stosuje 4g kwasku. Dostępny jest w każdym sklepie spożywczym w opakowaniach po 20g;
Cześć,

Do jakiego pH należy doprowadzić?

pzdr,
tomek. Chemik, już nie student ;)

kujus
50%
50%
Posty: 157
Rejestracja: 2009-10-25, 14:00

Re: Cukrówka na drożdżach gorzelniczych

Post autor: kujus » 2023-06-01, 06:23

Do 5,2-5,4 pH wg poradnika gorzelnika , jak masz duże zagrożenie bakteriami kwasu mlekowego to do 3,5 pH
Pędzę bo lubię to zajęcie :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości