Fruktoza

abaku
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2008-12-04, 09:29

Fruktoza

Post autor: abaku » 2012-03-17, 07:34

Witam
Jestem w posiadaniu 20 kg fruktozy nie mam na to pomysłu może koledzy coś zaproponują.
Może ktoś już coś robił z fruktozy? Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Andrzej

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 701
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2012-03-17, 08:23

Ja mam pomysł.
Odstąp mi ją za przystępną cenę :D
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
C2H6O
60%
60%
Posty: 286
Rejestracja: 2010-01-06, 21:14
Lokalizacja: RoI

Post autor: C2H6O » 2012-03-17, 11:57

abaku pisze:Może ktoś już coś robił z fruktozy?
Ja używam do słodzenia nalewek. Jest słodsza od sacharozy i dużo słodsza od glukozy. Roztwór wodny fruktozy jest również bardziej "aksamitny" w smaku od ww wymienionych.

abaku
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2008-12-04, 09:29

Post autor: abaku » 2012-03-18, 11:46

zastanawiałem się raczej nad fermentacją.
@700 jeśli chcesz mogę się wymienić :-)

jurek1978
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2012-01-27, 13:53
Lokalizacja: Mazury

Post autor: jurek1978 » 2014-12-22, 21:35

Odświeżę temat - jutro stanę się posiadaczem 4 worków każdy po 25 kg fruktozy.
No i zastanawiam się czy to gra warta świeczki.
Chodzi o produkcję spirytusu na kolumnie Aabratek.

Jak ktoś już na tym kiedyś działał to proszę o opinie :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jurek1978, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4817
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-12-22, 21:37

Nie robiłem, ale jak chcesz z tego spirytus, to raczej nie ma przeciwwskazań. Potraktowałbym to jak zwykłą cukrówkę.

jurek1978
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2012-01-27, 13:53
Lokalizacja: Mazury

Post autor: jurek1978 » 2014-12-22, 22:07

No i lux. Po świętach pierwszy nastaw pójdzie z 8 kg fruktozy. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1591
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-12-22, 22:19

Na 8 kg fruktozy wody ile dasz?
OLO 69

jurek1978
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2012-01-27, 13:53
Lokalizacja: Mazury

Post autor: jurek1978 » 2014-12-23, 06:10

Planuje tak jak z sacharozą czyli 21 litrów i drożdże Moskva.
Mam kega 30 L więc wielkiego pola manewru nie mam :/
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jurek1978, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1591
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-12-23, 09:35

Proponuję Ci po wsypaniu 6-7 kg fruktozy zmierzyć blg nastawu. Bo jeśli okaże się wysokie, to szkoda dosypywać kolejnego kilograma, który i tak nie zostanie przerobiony.
Moim zdaniem maksymalne blg możesz zrobić około 27, ale ja bym dał 24-26 blg max.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

jurek1978
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2012-01-27, 13:53
Lokalizacja: Mazury

Post autor: jurek1978 » 2014-12-23, 09:54

Tak więc i zrobię
Fruktoza dotarła dziś
4 woreczki skromne
Zaraz postaram się jakiś dać link do zdjęcia ...
Teraz mi jeden nastaw jeszcze z sacharozy pracuje - w weekend planuję to pogonić i nastawić właśnie tą fruktozę :)

[ Dodano: 2014-12-23, 10:11 ]
Obrazek
Tak to właśnie wyglądają te woreczki.
A co z tego będzie wychodzić to się zobaczy - w sumie darowanemu koniowi ...
Hehehe

jurek1978
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2012-01-27, 13:53
Lokalizacja: Mazury

Post autor: jurek1978 » 2014-12-26, 20:21

8 kg poszło dziś fruktozy - Blg pokazuje mi cukromierz 25 więc ok.
Poszła paczuszka drożdży Moskva do tego przy temperaturze 28 stopni dodana.
No i te 8 kg fruktozy zostało wymieszane z 21 litrami wody.
Już ładnie pracują - zobaczymy za kilka dni co z tego wyjdzie :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jurek1978, łącznie zmieniany 1 raz.

jurek1978
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2012-01-27, 13:53
Lokalizacja: Mazury

Post autor: jurek1978 » 2015-01-03, 10:09

No i jestem po pierwszym gotowaniu nastawu z fruktozy.
Sama fermentacja przeszła bardzo sprawnie.
W 5 dni spadło z 25 do -2 BLG.
No i wbrew obawom urobku nie było mniej.
Nawet wyszło mi o dziwo więcej.
Standardowo z 8 kg sacharozy wychodziło mi 4 - 4,5 L spirytusu a dziś wyszło mi prawie 5 litrów spirytusu.
Zapach delikatniejszy zdecydowanie.
Smaku nie ocenie bo nie pijam takich świeżych wyrobów :)

pluton
80%
80%
Posty: 433
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2015-01-03, 15:33

C2H6O pisze: Ja używam do słodzenia nalewek. Jest słodsza od sacharozy i dużo słodsza od glukozy.
I robi fantastyczny wyrzut insuliny do krwi. Parę lat i będziesz miał zupełnie rozregulowany organizm.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1039
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-01-03, 17:05

pluton pisze:
C2H6O pisze: Ja używam do słodzenia nalewek. Jest słodsza od sacharozy i dużo słodsza od glukozy.
I robi fantastyczny wyrzut insuliny do krwi. Parę lat i będziesz miał zupełnie rozregulowany organizm.
Ile w ciągu dnia/tygodnia wypijasz nalewek?
Pozdrawiam,
Waldek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości