Strona 1 z 2

Fruktoza

: 2012-03-17, 07:34
autor: abaku
Witam
Jestem w posiadaniu 20 kg fruktozy nie mam na to pomysłu może koledzy coś zaproponują.
Może ktoś już coś robił z fruktozy? Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Andrzej

: 2012-03-17, 08:23
autor: radius
Ja mam pomysł.
Odstąp mi ją za przystępną cenę :D

: 2012-03-17, 11:57
autor: C2H6O
abaku pisze:Może ktoś już coś robił z fruktozy?
Ja używam do słodzenia nalewek. Jest słodsza od sacharozy i dużo słodsza od glukozy. Roztwór wodny fruktozy jest również bardziej "aksamitny" w smaku od ww wymienionych.

: 2012-03-18, 11:46
autor: abaku
zastanawiałem się raczej nad fermentacją.
@700 jeśli chcesz mogę się wymienić :-)

: 2014-12-22, 21:35
autor: jurek1978
Odświeżę temat - jutro stanę się posiadaczem 4 worków każdy po 25 kg fruktozy.
No i zastanawiam się czy to gra warta świeczki.
Chodzi o produkcję spirytusu na kolumnie Aabratek.

Jak ktoś już na tym kiedyś działał to proszę o opinie :)

: 2014-12-22, 21:37
autor: Citizen Kane
Nie robiłem, ale jak chcesz z tego spirytus, to raczej nie ma przeciwwskazań. Potraktowałbym to jak zwykłą cukrówkę.

: 2014-12-22, 22:07
autor: jurek1978
No i lux. Po świętach pierwszy nastaw pójdzie z 8 kg fruktozy. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

: 2014-12-22, 22:19
autor: OLO 69
Na 8 kg fruktozy wody ile dasz?

: 2014-12-23, 06:10
autor: jurek1978
Planuje tak jak z sacharozą czyli 21 litrów i drożdże Moskva.
Mam kega 30 L więc wielkiego pola manewru nie mam :/

: 2014-12-23, 09:35
autor: OLO 69
Proponuję Ci po wsypaniu 6-7 kg fruktozy zmierzyć blg nastawu. Bo jeśli okaże się wysokie, to szkoda dosypywać kolejnego kilograma, który i tak nie zostanie przerobiony.
Moim zdaniem maksymalne blg możesz zrobić około 27, ale ja bym dał 24-26 blg max.
Pzdr.

: 2014-12-23, 09:54
autor: jurek1978
Tak więc i zrobię
Fruktoza dotarła dziś
4 woreczki skromne
Zaraz postaram się jakiś dać link do zdjęcia ...
Teraz mi jeden nastaw jeszcze z sacharozy pracuje - w weekend planuję to pogonić i nastawić właśnie tą fruktozę :)

[ Dodano: 2014-12-23, 10:11 ]
Obrazek
Tak to właśnie wyglądają te woreczki.
A co z tego będzie wychodzić to się zobaczy - w sumie darowanemu koniowi ...
Hehehe

: 2014-12-26, 20:21
autor: jurek1978
8 kg poszło dziś fruktozy - Blg pokazuje mi cukromierz 25 więc ok.
Poszła paczuszka drożdży Moskva do tego przy temperaturze 28 stopni dodana.
No i te 8 kg fruktozy zostało wymieszane z 21 litrami wody.
Już ładnie pracują - zobaczymy za kilka dni co z tego wyjdzie :)

: 2015-01-03, 10:09
autor: jurek1978
No i jestem po pierwszym gotowaniu nastawu z fruktozy.
Sama fermentacja przeszła bardzo sprawnie.
W 5 dni spadło z 25 do -2 BLG.
No i wbrew obawom urobku nie było mniej.
Nawet wyszło mi o dziwo więcej.
Standardowo z 8 kg sacharozy wychodziło mi 4 - 4,5 L spirytusu a dziś wyszło mi prawie 5 litrów spirytusu.
Zapach delikatniejszy zdecydowanie.
Smaku nie ocenie bo nie pijam takich świeżych wyrobów :)

: 2015-01-03, 15:33
autor: pluton
C2H6O pisze: Ja używam do słodzenia nalewek. Jest słodsza od sacharozy i dużo słodsza od glukozy.
I robi fantastyczny wyrzut insuliny do krwi. Parę lat i będziesz miał zupełnie rozregulowany organizm.

pozdrawiam
pluton

: 2015-01-03, 17:05
autor: wawaldek11
pluton pisze:
C2H6O pisze: Ja używam do słodzenia nalewek. Jest słodsza od sacharozy i dużo słodsza od glukozy.
I robi fantastyczny wyrzut insuliny do krwi. Parę lat i będziesz miał zupełnie rozregulowany organizm.
Ile w ciągu dnia/tygodnia wypijasz nalewek?