Nastaw na cukrze palonym?

curde
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-04-20, 19:17

Post autor: curde » 2012-04-25, 12:07

Napowietrzanie już robiłem 2 dni temu dodana jeszcze jedna saszetka T3 przy temp 22 stC i nawet nie ruszyło. Czekam na przesyłkę T48 i wtedy jeszcze raz zobaczę efekty.
Ta ostatnia partia T3 była także z zeszłorocznych pozostałości i mogły być już trochę niepełnosprawne).

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2012-04-25, 12:21

@elofura
Dobrze zamieszaj, napowietrz, a jak nie pójdzie wrzuć turbo 24/48. Tylko zrób sobie matkę drożdżową i powoli wlewaj mieszając.
Myślałem , że na drożdżach turbo nie robi się matki drożdżowej. Jeżeli się mylę to może opiszesz na przykładzie T48 jak ją zrobić prawidłowo .
Pozdrawiam
Piotrek

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2012-04-25, 12:23

@curde jeśli nastaw ma iść na rury to dodaj piekarskich (babuni).
Ostatnio zmieniony 2012-04-25, 12:35 przez JanK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2012-04-25, 12:31

JanK pisze:...dodaj piekarskich (babuni).
Dokładnie, nie masz wiele do stracenia.
Piekarnicze do restartów dobrze się nadają a paczka czy dwie kosztuje grosze.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

furman

Post autor: furman » 2012-04-25, 12:33

Alvid bo się nie robi. Ale dla bezpieczeństwa najlepiej je rozpuścić i wlewać powolutku do beki. Bo jak wsypiesz od razu to będziesz miał przygodę z mopem.

curde
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-04-20, 19:17

Post autor: curde » 2012-04-25, 12:43

To miał być eksperyment czy ten cukier palony będzie pracował podobnie do zwykłego a teraz wyszły mi dwie niewiadome. Stare drożdże T3 i cukier palony.
Ale aby eksperyment dokończyć poczekam na swieże T48 , dodam i sie okaże. Niewiele do stracenia.
A czy możliwym jest w tym przypadku ,że drożdże zjadły tylko cukry które lubią a reszta utrzymuje gęstość roztworu?. Nastaw ma kolor metnej CocaColi.
Finalnie ma to iść do rury.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2012-04-25, 12:50

curde pisze: A czy możliwym jest w tym przypadku ,że drożdże zjadły tylko cukry które lubią a reszta utrzymuje gęstość roztworu?.
Refraktometr lub kontrola organoleptyczna, spróbuj. :D

curde
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-04-20, 19:17

Post autor: curde » 2012-04-25, 13:32

Organoleptycznie:
w smaku- troche gorzki , leciutki posmak cukru,
w zapachu- jakby wino -sfermentowany kompot,
w słuchu- cisza kompletna ,nic nie słychać,
w wyglądzie-kolor mętnej CocaColi,
w dotyku- temperatura ok 22 stC.

Blg ok 11 na cukromierzu z Biowinu.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-04-25, 16:10

Posłuchaj rady @JanK i dodaj drozdży babuni.
Najpierw zrób próbę na małej ilości nastawu.Podgrzej dodaj trochę drożdży.
Gdy ruszą to oznaka że jest szansa uratować nastaw.
Wtedy podgrzej całość w beczce do temp. 30C i dodaj trzy kostki drożdży babuni plus ewentualnie jakąś pożywkę.
Bo szkoda ewentualnie zmarnować kolejnej paczki drożdży T48.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2012-04-25, 18:53

Nastaw zszedł z ponad 20 do 11 Blg, więc drożdże ruszyły. To były drożdże z pożywka i innymi bajerami. Na moje oko zjadły to co mogły i zginęły z głodu. Już ktoś wcześniej pisał że drożdże nie gustują w karmelu i pewnie ma rację. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-04-25, 18:59

W maszynę to bez restartów, będzie karmelowica :D

curde
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-04-20, 19:17

Post autor: curde » 2012-04-25, 20:45

Dołożyłem Babuniowe , podgrzeję i się okaże.
Może babuniowe będą mniej wybredne.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-04-25, 21:40

Każdy hobbysta powinien mieć u siebie w apteczce bimbrownika g-995 http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=19

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-04-25, 21:46

G-995 są bardzo dobre nawet do restartów ale działają bez zarzutu jeśli nastaw zawiera jakiś dodatek owoców lub ziarna.
Na samej czystej cukrówce nie jest z nimi już kolorowo.Męczą się i nie dają rady zejść do ujemnego blg.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-04-25, 21:50

No tak u mnie wszystko z owocami, a turbo 24 dalej na szafie od 2009r, ciekawe ile ich mam :oops:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 55 gości