Nastaw na cukrze palonym?

curde
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-04-20, 19:17

Nastaw na cukrze palonym?

Post autor: curde » 2012-04-20, 19:38

Wykonuję eksperyment "w ciemno".
Mając 15kg cukru palonego (brązowy syrop - opis w pdf)
http://diana1000.republika.pl/CUKIER.pdf
,dodana woda do BLG=21 razem ok 50l. Drożdże miałem tylko T3 i dodane do nastawu zostały 2 saszetki przy temperaturze roztworu ok 28 stC.
Nastaw pracuje bardzo wolno ,BLG spada o 1 co 24 godziny w temperaturze ok 17 stC.
Cukier palony potraktowałem chyba pochopnie jak zwykły cukier ale to jednak cukier palony i pewne reakcje w nim już zaszły. Teraz zastanawiam się czy mimo wszystko warto czekać?
Czy ktoś wcześniej podejmował jakieś próby z cukrem palonym jako pożywieniem dla drożdży? , czy jest szansa Na BLG poniżej 0 i czy możliwe będzie wyklarowanie tego nastawu?. Może inne drożdże etc...?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-04-20, 19:53

Za zimno masz w pomieszczeniu dla drożdży T3.
Gdy temperatura nastawu była 28 C to trzeba było okryć dobrze beczkę kocem.
Teraz trzeba by ogrzać jakoś nastaw.Najlepiej przenieść do innego cieplejszego pomieszczenia albo włożyć grzałkę akwariową.

Ja ostatnio próbowałem inwertować cukier i dałem 5 litrów wody ,13 kg cukru,15 ml. kwasu siarkowego 36%.
Wszystko wymieszałem i zacząłem gotować.Gotowałem z pół godziny a tu niespodzianka bo zrobił mi się z tego ciemny karmel.Myślę,że grzałem na za mocnym ogniu.
Wlałem ten karmel do beki i dolałem wody 35 litrów, blg wynosiło 23,5.
Temp. nastawu 35 C.
Dodałem paczkę drożdży Turbo pure 48 i po trzech dniach blg wynosi już tylko 2 :shock: .
Zupełnie przyzwoicie drożdżaki w tym pracują.
Na zwykłym cukrze w tej proporcji drożdżaki pracowały 7 dni.
Teraz zanosi się na szybszy finisz :wink:
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 2012-04-20, 20:20 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

curde
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-04-20, 19:17

Post autor: curde » 2012-04-20, 20:17

Co do predkości pracy tego nastawu to mam porównanie do roztworu ze zwykłego cukru i tu szybciej pracuje. Mimo wszystko zadbam o wyższą temperaturę i zobaczę efekty.
Co do tego cukru palonego to może to już nie ten cukier co go drożdże lubią?.
Znalazłem opis karmelizacji http://www.food-info.net/pl/colour/caramel.htm .

1

Post autor: 1 » 2012-04-21, 00:10

Drożdże nie potrafią "przerabiać" karmelu.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-04-21, 10:07

1 pisze:Drożdże nie potrafią "przerabiać" karmelu.
Czyżby na pewno?
To dlaczego tak jak opisałem dwa posty wyżej drożdże przerabiają mi karmel ,że aż w beczce huczy?
Z beczki czuć wyraźnie alkohol a nastaw już gorzki jak cholera.
Blg pewnie już na minusie :wink:
Pzdr.
OLO 69

curde
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-04-20, 19:17

Post autor: curde » 2012-04-21, 10:49

Po 3 dniach BLG -18 ,ale może problemem tu będą moje drożdże przechowywane przez 5 miesięcy w temperaturze pokojowej a nie w lodówce jak to powinno być.
Które drożdże byłyby najlepsze (szybsze) do tego nastawu?

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2012-04-21, 11:11

OLO 69 pisze: Ja ostatnio próbowałem inwertować cukier i dałem 5 litrów wody ,13 kg cukru,15 ml. kwasu siarkowego 36%.
Wszystko wymieszałem i zacząłem gotować.Gotowałem z pół godziny
Jak na tę ilość wody to kwasu jest bardzo mało, dlatego dodał bym jeszcze innych katalizatorów, np. kształtek miedzianych.
W mocno zakwaszonym środowisku do pełnej inwersji wystarczy temperatura 60C i 20 minut. Nie trzeba gotować.

pozdrawiam
pluton

[ Dodano: 2012-04-21, 11:16 ]
OLO 69 pisze:
1 pisze: To dlaczego tak jak opisałem dwa posty wyżej drożdże przerabiają mi karmel ,że aż w beczce huczy?
Są 2 możliwości: albo to są drożdze - mutanty, które robią alkohol z piasku i soli morskiej,
albo są to zwykłe drożdze i przerabiają cukier 'zanieczyszczony' domieszką karmelu.

Zbadaj końcową wydajność - czy uzyskasz z tego karmelu tyle produktu, co z tej samej masy nieskarmelizowango cukru.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-04-21, 14:50

curde pisze:Po 3 dniach BLG -18
Które drożdże byłyby najlepsze (szybsze) do tego nastawu?
Polecam Turbo 24 pure lub Turbo Star 24.
Tylko przed zadaniem drożdży musisz podgrzać nastaw do powiedzmy 25C.
Do drożdży T3 nie mam ostatnio przekonania ale możliwe ,że w tym Twoim cukrze palonym drożdżakom nie za bardzo pasuje.

U mnie dzisiaj zmierzyłem blg i jest zero ale wygląda na to,że fermentacja się prawie zakończyła bo bulka w beczce bardzo słabo.
Pewnie nie dojdą do porządnego minusa.
Spróbuję jeszcze raz inwertować cukier ale nie dopuszczę do takiego mocnego skarmelizowania gotowanego wywaru.
Pzdr.
OLO 69

curde
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-04-20, 19:17

Post autor: curde » 2012-04-25, 11:35

No i niestety praca nastawu stanęła na blg 11. Nic nie gazuje , temperatura nastawu ciągle 22 stC. Zapach i smak jakby winny. Czy coś można jeszcze eksperymentować przed wylaniem ?.
Załączniki
blg.jpeg
blg cukier palony z T3
blg.jpeg (6.78 KiB) Przejrzano 2476 razy

furman

Post autor: furman » 2012-04-25, 11:42

curde nie czaje tego wykresu :(

curde
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-04-20, 19:17

Post autor: curde » 2012-04-25, 11:46

elofura pisze:curde nie czaje tego wykresu :(
No po prostu mierzone codziennie blg i temperatura
-czerwoma-temperatura 27 stC na początku i 22 stC na końcu'
-żółty-blg nastawu mierzone cukromierzem (spławikiem) od 21 do 11.
-na dole dzień pomiaru i godzina (może być mylące)

furman

Post autor: furman » 2012-04-25, 11:48

Czyli wychodzi na to ze dogrzewałeś?

curde
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-04-20, 19:17

Post autor: curde » 2012-04-25, 11:52

Tak podniosłem temperaturę bo spadła do 17 stC .Ale po podgrzaniu max do 22 stC. Grzane były tylko ściany pojemnika kołdrą elektryczną.
Załączniki
blg1.jpeg
blg1.jpeg (5.95 KiB) Przejrzano 2586 razy

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2012-04-25, 11:57

Może miałeś te drożdże już lekko padnięte, zanim ich użyłeś. Spróbuj kupić nową partię i po zahartowaniu dodać do głównego nastawu.

furman

Post autor: furman » 2012-04-25, 11:58

Dobrze zamieszaj, napowietrz, a jak nie pójdzie wrzuć turbo 24/48. Tylko zrób sobie matkę drożdżową i powoli wlewaj mieszając.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości