Strona 1 z 3

Nastaw z soków w kartonach

: 2012-08-08, 18:12
autor: LYMIX
Tak się zastanawiam czy ktoś z Was próbował zrobić nastaw na sokach kupnych w sklepach
Takich jak np. to.
Cukier tam jest ,smak ,aromat.
Ma ktoś doświadczenie z tymi soczkami?

: 2012-08-08, 18:54
autor: OLO 69
Nie ma sensu.Po co lać chemię z kartonika do nastawu.
Lepiej zrobić porządny nastaw ,ze świeżych owoców.
Pzdr.

: 2012-08-08, 19:04
autor: wiking
I to prawda, za dawnych czasów (kartkowych) robiło się takie wynalazki z dżemów i soków wszelakiej maści, człowiek nie miał pojęcia że można inaczej, teraz nie polecam tego :no_cool.

: 2012-08-08, 19:23
autor: blaha
Cydr z soku z kartonika jest popularny na piwo.org, tam poszukaj.

: 2012-08-08, 19:25
autor: alvid
Ja robiłem. Dostałem koncentrat 70Brx syropu jabłkowego który po rozcieńczeniu wodą jest rozlewany do kartonów z opisem 100% sok. Po rozcieńczeniu do 20blg zaszczepiłem drożdżami bayanusa + pożywka. Po dwukrotnej destylacji na aparacie prostym z katalizatorem i dodaniu czipsów + laski wanilii pozostawiłem do leżakowania w pięciolitrowym baniaczku. Po upływie ok 6mies. okazało się, że wyszło coś przypominające koniak. Po około 1mies. osunąłem czipsy, natomiast laska wanilii została do końca.
Pozdrawiam !!!!!
Piotrek

: 2012-08-08, 19:52
autor: LYMIX
OLO 69 pisze:Nie ma sensu.Po co lać chemię z kartonika do nastawu.
Lepiej zrobić porządny nastaw ,ze świeżych owoców.
Pzdr.
Masz rację OLO69 naturalne zawsze będzie najlepsze.Ale mieszkam w Łodzi ,w centrum miasta nie posiadam piwniczki czy garażu gdzie można by postawić parę beczek,już teraz upchnięcie beczki z 25l cukrówki stał się nie lada wyczynem.Po prostu szukam jakieś alternatywy,może nie najlepszej ale zawsze

: 2012-08-08, 20:27
autor: wiking
Nawet w fermentatorze 25-30l można tworzyć pyszne wyroby, wiadomo że ilości skąpe, ale czy ilość w naszym przypadku jest najważniejsza?

: 2012-08-12, 20:01
autor: klodek4
Ja kiedyś popełniłem taki eksperyment, tzn, zrobiłem niedużą ilośc, sok brzoskwiniowy 8 literków i osobno sok z owoców leśnych + drożdże i potem 2 krotna destylacja na pot stillu, na razie leży to w piwniczce wraz z płatkami dębowymi, w zapaszku nawet niczego sobie, zobaczymy to po pół roku, choc tak jak poprzednicy pisali, lepsze są owoce naturalne, ale cóż, to tylko eksperyment :mrgreen:

: 2012-08-18, 13:59
autor: LYMIX
klodek4 pisze:Ja kiedyś popełniłem taki eksperyment, tzn, zrobiłem niedużą ilośc, sok brzoskwiniowy 8 literków i osobno sok z owoców leśnych + drożdże i potem 2 krotna destylacja na pot stillu, na razie leży to w piwniczce wraz z płatkami dębowymi, w zapaszku nawet niczego sobie, zobaczymy to po pół roku, choc tak jak poprzednicy pisali, lepsze są owoce naturalne, ale cóż, to tylko eksperyment :mrgreen:
Pół roku ,nie wiem czy miał bym tyle silnej woli :D

Ale pomęczę was jeszcze odrobinkę ,a mianowicie .Po zmarłej teściowej zostało nam ze 30 l sków różnych smaków ,najwięcej to malina i wiśnia , są to naturalne produkty bardzo smaczne ale nie wyobrażalnie słodkie .Nie wiem ile teściowa dodawała cukru ale łyżka stołowa starcza na szklankę z dolewką .Pytanie jak się do tego dobrać ,jak obliczyć poziom cukru itp.Bo włożenie tam cukromierza jest nie wykonalne ,(za gęsty) rozrobić to z wodą i dopiero mierzyć ? Ma ktoś doświadczenie z takimi sokami ,podzieli się wiedzą
Wiem że można te soczki wypić z wodą czy z herbatą ,ale jest taka ilość tego że matko kochana ,nie do przepicia

: 2012-08-18, 15:35
autor: cemik1
Rozrobić z wodą, celować w ~25Blg (mierzyć po rozwodnieniu). Dodać pożywkę i ewentualnie zakwasić. Napowietrzyć. Fermentować na drożdżach winnych.
Przedestylować na prostym aparacie lub kolumnie z minimalnym refluksem. Ocenić. Ewentualnie powtórzyć destylację. Leżakować.

: 2012-08-18, 19:03
autor: 98%
Witam tak jak pisze Kolega @Cemik1 - większość nie jest 'konserwowana ' mocno więc fermentacja jest warta zachodu ( pomijając tutaj zakup owoców -pozyskanie moszczu i obróbka ) ważne by zmierzyć zawartość cukrów i odpowiednio dodać cukier .

pozdrawiam
98%

: 2012-08-18, 23:07
autor: LYMIX
O tak dziękuję za poradę.Przez napowietrzenie rozumiemy że zakładam mieszadło od wiertarki i na w miarę niskich obrotach mieszam nastaw z 30 min ?

: 2012-08-19, 00:19
autor: DulfLingren
2min wystarcza.Tylko nie zakaź brudnym mieszadłem dlatego ja tego nie robię-napowietrzania.

Re: Nastaw z soków w kartonach

: 2017-05-24, 09:11
autor: drgranatt
Odświeżam temat.
Dostałem 24 l przeterminowanych soków 100% w kartonikach by Hortex (pomarańczowy 16 l, jabłkowy 8 l - oba mają po 12 Blg). Jakieś propozycje co z tego nastawić :?:

Re: Nastaw z soków w kartonach

: 2017-05-24, 18:34
autor: robert4you
Skąd wiesz że mają takie BLG?