Nastaw owocowy
Nastaw owocowy
Witam brać fermentacyjną.Bardzo proszę o podpowiedź od osób doświadczonych.Otóż w tym roku obrodziły obficie brzoskwinie.podstawowe przetwory poczyniono, ale drzewka dalej oblepione.Czy jest możliwość wykonania zacieru z tych owoców ? jeżeli tak to proszę o przepis.W sypałem do beczki na próbę 5 kg brzoskwiń, zalałem wodą 5 l zmieszaną z 2 kg cukru. dodałem pożywki,i po 2 dniach na wierzchu powstała piana ,a miazga owocowa jest ciągnąca jak rzadki kisiel.Czy tak ma być, czy należy coś jeszcze dodać,jeżeli tak to co ?Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 15:59 przez zwirzyk, łącznie zmieniany 1 raz.
nastaw grzoskwiniowy
Pomimo krytycznych uwag do jakości nastawu,udało się uratować, a właściwie nie wiadomo czy uratować ,czy nie za bardzo owocowy był nastaw. Po dolaniu 2 l wody z 1 kg cukru, fermentacja ruszyła i obecnie hula tak jak powinno.Dodałem następne 5 kg brzoskwiń , 5 l.wody z 3 kg cukru j fermentacja została ponownie podjęta. Zapaszek jest poprawny.Pozdrawiam i dziękuję wszystkim, którzy podpowiadali co należy uczynić.
brzoskwinia
Owszem, drożdży nie dodałem, ale dałem 02 kg rodzynek wcześniej namoczonych,które zaczęły wędrować góra dół w słoiku.Myślęże będzie dobrze, a jak będzie to się jeszcze odezwę po zakończeni fermentacji i przetworzeniu na %%%. Pozdrawiam.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości