Nastaw owocowy

zwirzyk
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2010-12-28, 11:09

Nastaw owocowy

Post autor: zwirzyk » 2012-08-09, 09:41

Witam brać fermentacyjną.Bardzo proszę o podpowiedź od osób doświadczonych.Otóż w tym roku obrodziły obficie brzoskwinie.podstawowe przetwory poczyniono, ale drzewka dalej oblepione.Czy jest możliwość wykonania zacieru z tych owoców ? jeżeli tak to proszę o przepis.W sypałem do beczki na próbę 5 kg brzoskwiń, zalałem wodą 5 l zmieszaną z 2 kg cukru. dodałem pożywki,i po 2 dniach na wierzchu powstała piana ,a miazga owocowa jest ciągnąca jak rzadki kisiel.Czy tak ma być, czy należy coś jeszcze dodać,jeżeli tak to co ?Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 15:59 przez zwirzyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2012-08-09, 15:43

A o drożdżach zapomniał :?:
W szukajce wpisz "nastaw owocowy" i trochę poczytaj, bo trudno radzić nie wiedząc co chcesz uzyskać.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2012-08-10, 13:06

Śluz= infekcja= kanał. Drożdże to podstawa...

zwirzyk
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2010-12-28, 11:09

nastaw grzoskwiniowy

Post autor: zwirzyk » 2012-08-12, 11:20

Pomimo krytycznych uwag do jakości nastawu,udało się uratować, a właściwie nie wiadomo czy uratować ,czy nie za bardzo owocowy był nastaw. Po dolaniu 2 l wody z 1 kg cukru, fermentacja ruszyła i obecnie hula tak jak powinno.Dodałem następne 5 kg brzoskwiń , 5 l.wody z 3 kg cukru j fermentacja została ponownie podjęta. Zapaszek jest poprawny.Pozdrawiam i dziękuję wszystkim, którzy podpowiadali co należy uczynić.

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2012-08-12, 13:07

Nie chwal dnia przed zachodem słońca. Jednak nie dałeś drożdży, więc poczekaj do końca fermentacji, przedestyluj i wtedy opisz co uzyskałeś.
Spiritus flat ubi vult

zwirzyk
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2010-12-28, 11:09

brzoskwinia

Post autor: zwirzyk » 2012-08-14, 19:21

Owszem, drożdży nie dodałem, ale dałem 02 kg rodzynek wcześniej namoczonych,które zaczęły wędrować góra dół w słoiku.Myślęże będzie dobrze, a jak będzie to się jeszcze odezwę po zakończeni fermentacji i przetworzeniu na %%%. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2012-08-15, 13:26

Rodzynki są siarkowane, więc drożdży na nich raczej nie uświadczysz. Chyba, że jakieś odpadki z marketu na wagę, to coś z powietrza mogły złapać.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 64 gości