Zapach - jak sobie radzicie?
Zapach - jak sobie radzicie?
W związku z tym , że mam sąsiadów i za bardzo nie chce aby wiedzieli o moim hobby, chciałem się dowiedzieć jak sobie radzicie z zapachem podczas fermentacji.
Ja fermentuje w piwnic. Po wejściu do budynku zawsze można było wyczuć charakterystyczny zapach, od kilkunastu tygodniu, robię tak, ze na beczkę nakładam gazę, a na nią sypie węgiel aktywny, muszę powiedzieć ze prawie nic nie czuć.
Zastanawiam się gdyby tak umieścić jakąś rurę z beczki i np do wody czy pomogłoby to?
Moje nastawy to tylko cukrówki, sprzedawcy piszą ze nie można używać rur ze względu na dużą ilość Co2, czy macie jakieś praktyczne podpowiedzi?
Ja fermentuje w piwnic. Po wejściu do budynku zawsze można było wyczuć charakterystyczny zapach, od kilkunastu tygodniu, robię tak, ze na beczkę nakładam gazę, a na nią sypie węgiel aktywny, muszę powiedzieć ze prawie nic nie czuć.
Zastanawiam się gdyby tak umieścić jakąś rurę z beczki i np do wody czy pomogłoby to?
Moje nastawy to tylko cukrówki, sprzedawcy piszą ze nie można używać rur ze względu na dużą ilość Co2, czy macie jakieś praktyczne podpowiedzi?
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 15:46 przez kizug, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Rurą (nie rureczką ) można odprowadzać gaz znad nastawu. Najlepiej do kanału wentylacyjnego, jak masz go w zasięgu. Można też wyprowadzić przez okno czy ścianę na zewnątrz.
Sugestie o nie stosowaniu rurek fermentacyjnych są słuszne, bo przy gwałtownej fermentacji woda z rurki "wylata" w kilka chwil, a dodatkowo jak nastaw z owockami czy ziarenkami zapchanie rurki skutkuje erupcją nastawu na sufit, co niektórzy Koledzy już mają za sobą
Sugestie o nie stosowaniu rurek fermentacyjnych są słuszne, bo przy gwałtownej fermentacji woda z rurki "wylata" w kilka chwil, a dodatkowo jak nastaw z owockami czy ziarenkami zapchanie rurki skutkuje erupcją nastawu na sufit, co niektórzy Koledzy już mają za sobą
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Panowie z beczka 25l nie ma problemu, bo wystarczy szmatka z weglem, ale mam druga beczke 200l i tam mam problem z zapachem, niestety gdy poloze szmatke to nie sposob potem zajrzec do srodka, wiec panowie tak, robie otwor na rure do przykrywy na beczke 200l, wrzucam jakas spora rure i tam wegiel aktywny i do plynu do plukania, do czystego czy z woda?
ło jeju
najlepiej na ciasto, trochę gorszy sposób na dławik kablowy ale działka
http://www.google.com/search?hl=pl&clie ... 40&bih=770
najlepiej na ciasto, trochę gorszy sposób na dławik kablowy ale działka
http://www.google.com/search?hl=pl&clie ... 40&bih=770
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości