Nastaw z cukrówek
Można spokojnie dodać dwie paczki.Nic się nie stanie. Proces będzie szybszy.
Jedyna moja uwaga do T3 to, żeby nie były przeterminowane albo nie miały tak tylko z 3 miesiące ważności, bo wtedy bywa różnie i nie raz potrafią zastrajkować i nie chcą fermentować nastawu.
Pzdr.
Jedyna moja uwaga do T3 to, żeby nie były przeterminowane albo nie miały tak tylko z 3 miesiące ważności, bo wtedy bywa różnie i nie raz potrafią zastrajkować i nie chcą fermentować nastawu.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
Witam,
Wiedziałem że bedzie problem. Wczoraj rozusciłem 2 x t3 przy temp. okolo 25stopni. Przykryłem wieczko.Rano bylo wszystko ok, wróciłem wlasnie z pracy i nastaw ma 40 stopni!!! Jak to możliwe? w pokoju 22, zero grzejników i innych bajerów . Szlak wszystko trafi ? Studze beke okładami. Beka ostro buzuje
Reasumując:
28.08 godzina 22
14kg cukru + 48l wody
2 x T3
blg= 30
temp. 25
29.08 godzina 17
blg= 9
temp: 39
Panowie co jest???
Wiedziałem że bedzie problem. Wczoraj rozusciłem 2 x t3 przy temp. okolo 25stopni. Przykryłem wieczko.Rano bylo wszystko ok, wróciłem wlasnie z pracy i nastaw ma 40 stopni!!! Jak to możliwe? w pokoju 22, zero grzejników i innych bajerów . Szlak wszystko trafi ? Studze beke okładami. Beka ostro buzuje
Reasumując:
28.08 godzina 22
14kg cukru + 48l wody
2 x T3
blg= 30
temp. 25
29.08 godzina 17
blg= 9
temp: 39
Panowie co jest???
-
- 101%
- Posty: 1261
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Drożdże podczas pracy wytwarzają sporo ciepła. Szczególnie w powiększonych nastawach na drożdżach turbo. Jeśli nie możesz schłodzić nastawu np. wężownicą z zimną wodą, to otwórz naczynie i ustaw wentylator na chwilę - małe parowanie też schładza. Okłady również dobre, ale mniej wydajne.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Witam Panowie,
Dzisiaj o 21, blg na poziomie 5 temperatura 24-25st. Nastaw pracuje (może wolniej) ale wydaje mi się że jest ok.
Panowie pytanie.
Czy destylować 2 razy ? Czy rzeczywiście jest aż tak duża różnica w smaku ?
Mam chłodnice + kolbę + szybkowar podłączony wężykiem sylikonowym, czy zestaw się nadaje do podwójnego gotowania ?
TurboKlar..wpływa na jakość destylatu ?
Dzisiaj o 21, blg na poziomie 5 temperatura 24-25st. Nastaw pracuje (może wolniej) ale wydaje mi się że jest ok.
Panowie pytanie.
Czy destylować 2 razy ? Czy rzeczywiście jest aż tak duża różnica w smaku ?
Mam chłodnice + kolbę + szybkowar podłączony wężykiem sylikonowym, czy zestaw się nadaje do podwójnego gotowania ?
TurboKlar..wpływa na jakość destylatu ?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości