Nastaw z cukrówek

asiopl
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-07-24, 09:52

Nastaw z cukrówek

Post autor: asiopl » 2012-08-26, 19:08

Witam,

Na dniach zamierzam przygotować nastaw. Mam parę pytań związanych z tym że faktem :) Zazwyczaj wykorzystywałem przepis mojego taty - 1410 wykorzystując drożdże spożywcze. Nie powiem trunek był zacny :D Chciałbym wykorzystać tym razem drożdże T3....

1. Czy nastaw 25kg cukru + 3 paczki T3 na 80 litrów wody będzie odpowiedni ?
2. Zakładając stałą temperaturę 25 stopni po jakim czasie teoretycznie nastaw będzie gotowy do destylacji ?
3. Czy do utrzymania stałej temperatury nastawu mogę wykorzystać grzałkę akwarystyczną z termostatem ? :)

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-08-26, 19:26

ad 1 - dwie paczki T 3 wystarczą na takie proporcje
ad.2 nastaw przestanie pracować po około 7 dniach ale potrzeba jest jeszcze postawić to w zimnym pomieszczeniu i poczekać 2-3 dni na sklarowanie
Ad 3 - można
Pzdr.
OLO 69

asiopl
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-07-24, 09:52

Post autor: asiopl » 2012-08-26, 19:37

Wielkie dzięki za odpowiedź. Jedno jest pewne, jutro wstawiam ;)

Mam jeszcze dwa pytania:

1. Czy używacie do klarowania jakiś dopalaczy typu SuperKlar czy Bentonit ?
2. Czy do samego gotującego się nastawu dodajecie jakieś dodatki ? Ja kiedyś używałem skórek od pomarańczy :) Jest może teraz coś bardziej wyszukanego.

asiopl
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-07-24, 09:52

Post autor: asiopl » 2012-08-26, 20:56

oj tam :D Pomożesz ?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-08-26, 21:05

Jak ma być to czysta wódka to zero dodatków, a klarowanie w zależności od czasu jaki masz, chcesz bardzo szybko sklarować kupujesz u kolegi 98% turbo klar, chcesz średnio szybko bentonit, czas cię nie goni, a masz zimniejsze pomieszczenie to wynosisz tam gdzie zimno, nie masz zimniejszego pomieszczenia, to czekasz i też się sklaruje, tylko w czasie trochę się przeciągnie.

piast145
101%
101%
Posty: 140
Rejestracja: 2010-02-21, 19:57
Lokalizacja: lublin

Post autor: piast145 » 2012-08-26, 21:12

Witam .Tak jak napisał klo. OLO jeśli zostawisz nastaw na kilka dni w chłodniejszym miejscu to nastaw sam się sklaruje .Jeśli Ci się spieszy użyj środka klarującego np turbo klar .Jeśli destylujesz kolumną to do nastawu moim zdaniem nie ma co dodawać ,bo po destylacji i tak mało czuć zapach .Lepiej dodać [macerować] do gotowego destylatu.
piast145

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-08-26, 21:21

Raczej będzie robił na pot stillu.
A temat lepiej by brzmiał - "Nastaw cukrowy"
Przynajmniej mi się tak wydaje :mrgreen:
OLO 69

asiopl
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-07-24, 09:52

Post autor: asiopl » 2012-08-26, 21:34

Witam,

Panowie, od ostatniego gotowania upłynęło trochę czasu (2 lata) , tak jak napisałem opierałem się głównie ma metodzie mojego tato :) (Mój zestaw składa się z chłodnicy 50cm, szybkowar węgierski + kolba + statyw) Dzisiaj przy flaszce z teściem stwierdziliśmy że wstawimy :D Od paru godzin chodzę po sieci i szukam informacji. Dzięki za porady :)

Ostatnie pytanie, czy T3 to dobry wybór ?

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2012-08-26, 21:40

Klarowanie jest zasadne gdy masz dużą moc grzejną na cm2 grzałki, bo możesz przypalić nastaw, ja rzadko czekam by nastaw cukrowy był klarowny i jaszc ze nie udało mi się nic przypalić ( grzeję 2x2kW). Kolumna i tak zrobi swoje :D

[ Dodano: 2012-08-26, 21:43 ]
asiopl pisze:Ostatnie pytanie, czy T3 to dobry wybór ?
Do cukrówki nie musisz szukać nic lepszego

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-08-26, 21:46

Gościu nie ma kolumny tylko prosty aparat dlatego klarowanie jest jak najbardziej na miejscu.
Jeśli chodzi o drożdże T3 to jeśli nie są bliskie końca terminu ważności to są jak najbardziej ok.
Chociaż sprawdzałem i mi bimber najlepiej smakuje dwa razy destylowany na babuniowych z dodatkiem np. rodzynek w nastawie :oops:
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2012-08-28, 09:34

OLO
Ja mojej babci i mamy nie jestem w stanie oduczyć używania tych drożdży choć podrzucam im T3 czy jakieś inne to gdy mnie niema w domu to i tak użyją babuni.
Nie powiem też lubię taki bimber
Pozdrawiam
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2012-08-28, 11:36

Oj tam od razu do sprzedaży
Gdyby nie konieczność posiadania spirytusu do nalewek to kto wie ale to tylko taki żart.
Ja Lubie różne śmierdziele i się tego nie wstydzę pijam je na kieliszki najczęściej wieczorami lecz nie wyobrażam sobie dobić się czymś takim jak alkohole smakowe na imprze jednak lepiej postawić czystą
Pozdr.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

asiopl
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-07-24, 09:52

Post autor: asiopl » 2012-08-28, 20:47

Panowie,

Rozpuściłem 14kg cukru w 48l wody, aktualnie czekam jak temperatura w beczce trochę spadnie bo wynosi 30stopni. Aktualnie BLG pokazuje prawie 30. Czy to nie za dużo ? gdy temperatura spadnie poniżej 25, zamierzam rozpuścić 2 x T3 . Proszę o komentarze :)

Jeśli wartość BLG spadnie do 0 to mogę puszczać przez rury ?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-08-28, 21:58

Do takich proporcji wystarczy jedna paczka T3.
Można jedynie trochę dokwasić kwaskiem cytrynowym i dodać też pożywki co przyspieszy fermentację.
Ale i bez tego dadzą radę.
Koniec fermentacji to wtedy kiedy w beczce cisza nastanie a blg jest ujemne.
Pzdr.
OLO 69

asiopl
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-07-24, 09:52

Post autor: asiopl » 2012-08-28, 22:02

Witam,

Dzięki OLO, powiedz jeszcze co się stanie po dodaniu 2 paczek ? Przyspieszy proces ? Wpłynie negatywnie na smak ?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości