Nastaw z cukrówek
Nastaw z cukrówek
Witam,
Na dniach zamierzam przygotować nastaw. Mam parę pytań związanych z tym że faktem Zazwyczaj wykorzystywałem przepis mojego taty - 1410 wykorzystując drożdże spożywcze. Nie powiem trunek był zacny Chciałbym wykorzystać tym razem drożdże T3....
1. Czy nastaw 25kg cukru + 3 paczki T3 na 80 litrów wody będzie odpowiedni ?
2. Zakładając stałą temperaturę 25 stopni po jakim czasie teoretycznie nastaw będzie gotowy do destylacji ?
3. Czy do utrzymania stałej temperatury nastawu mogę wykorzystać grzałkę akwarystyczną z termostatem ?
Na dniach zamierzam przygotować nastaw. Mam parę pytań związanych z tym że faktem Zazwyczaj wykorzystywałem przepis mojego taty - 1410 wykorzystując drożdże spożywcze. Nie powiem trunek był zacny Chciałbym wykorzystać tym razem drożdże T3....
1. Czy nastaw 25kg cukru + 3 paczki T3 na 80 litrów wody będzie odpowiedni ?
2. Zakładając stałą temperaturę 25 stopni po jakim czasie teoretycznie nastaw będzie gotowy do destylacji ?
3. Czy do utrzymania stałej temperatury nastawu mogę wykorzystać grzałkę akwarystyczną z termostatem ?
Wielkie dzięki za odpowiedź. Jedno jest pewne, jutro wstawiam
Mam jeszcze dwa pytania:
1. Czy używacie do klarowania jakiś dopalaczy typu SuperKlar czy Bentonit ?
2. Czy do samego gotującego się nastawu dodajecie jakieś dodatki ? Ja kiedyś używałem skórek od pomarańczy Jest może teraz coś bardziej wyszukanego.
Mam jeszcze dwa pytania:
1. Czy używacie do klarowania jakiś dopalaczy typu SuperKlar czy Bentonit ?
2. Czy do samego gotującego się nastawu dodajecie jakieś dodatki ? Ja kiedyś używałem skórek od pomarańczy Jest może teraz coś bardziej wyszukanego.
Jak ma być to czysta wódka to zero dodatków, a klarowanie w zależności od czasu jaki masz, chcesz bardzo szybko sklarować kupujesz u kolegi 98% turbo klar, chcesz średnio szybko bentonit, czas cię nie goni, a masz zimniejsze pomieszczenie to wynosisz tam gdzie zimno, nie masz zimniejszego pomieszczenia, to czekasz i też się sklaruje, tylko w czasie trochę się przeciągnie.
Witam .Tak jak napisał klo. OLO jeśli zostawisz nastaw na kilka dni w chłodniejszym miejscu to nastaw sam się sklaruje .Jeśli Ci się spieszy użyj środka klarującego np turbo klar .Jeśli destylujesz kolumną to do nastawu moim zdaniem nie ma co dodawać ,bo po destylacji i tak mało czuć zapach .Lepiej dodać [macerować] do gotowego destylatu.
piast145
Witam,
Panowie, od ostatniego gotowania upłynęło trochę czasu (2 lata) , tak jak napisałem opierałem się głównie ma metodzie mojego tato (Mój zestaw składa się z chłodnicy 50cm, szybkowar węgierski + kolba + statyw) Dzisiaj przy flaszce z teściem stwierdziliśmy że wstawimy Od paru godzin chodzę po sieci i szukam informacji. Dzięki za porady
Ostatnie pytanie, czy T3 to dobry wybór ?
Panowie, od ostatniego gotowania upłynęło trochę czasu (2 lata) , tak jak napisałem opierałem się głównie ma metodzie mojego tato (Mój zestaw składa się z chłodnicy 50cm, szybkowar węgierski + kolba + statyw) Dzisiaj przy flaszce z teściem stwierdziliśmy że wstawimy Od paru godzin chodzę po sieci i szukam informacji. Dzięki za porady
Ostatnie pytanie, czy T3 to dobry wybór ?
Klarowanie jest zasadne gdy masz dużą moc grzejną na cm2 grzałki, bo możesz przypalić nastaw, ja rzadko czekam by nastaw cukrowy był klarowny i jaszc ze nie udało mi się nic przypalić ( grzeję 2x2kW). Kolumna i tak zrobi swoje
[ Dodano: 2012-08-26, 21:43 ]
[ Dodano: 2012-08-26, 21:43 ]
Do cukrówki nie musisz szukać nic lepszegoasiopl pisze:Ostatnie pytanie, czy T3 to dobry wybór ?
Gościu nie ma kolumny tylko prosty aparat dlatego klarowanie jest jak najbardziej na miejscu.
Jeśli chodzi o drożdże T3 to jeśli nie są bliskie końca terminu ważności to są jak najbardziej ok.
Chociaż sprawdzałem i mi bimber najlepiej smakuje dwa razy destylowany na babuniowych z dodatkiem np. rodzynek w nastawie
Pzdr.
Jeśli chodzi o drożdże T3 to jeśli nie są bliskie końca terminu ważności to są jak najbardziej ok.
Chociaż sprawdzałem i mi bimber najlepiej smakuje dwa razy destylowany na babuniowych z dodatkiem np. rodzynek w nastawie
Pzdr.
OLO 69
Oj tam od razu do sprzedaży
Gdyby nie konieczność posiadania spirytusu do nalewek to kto wie ale to tylko taki żart.
Ja Lubie różne śmierdziele i się tego nie wstydzę pijam je na kieliszki najczęściej wieczorami lecz nie wyobrażam sobie dobić się czymś takim jak alkohole smakowe na imprze jednak lepiej postawić czystą
Pozdr.
Gdyby nie konieczność posiadania spirytusu do nalewek to kto wie ale to tylko taki żart.
Ja Lubie różne śmierdziele i się tego nie wstydzę pijam je na kieliszki najczęściej wieczorami lecz nie wyobrażam sobie dobić się czymś takim jak alkohole smakowe na imprze jednak lepiej postawić czystą
Pozdr.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
Panowie,
Rozpuściłem 14kg cukru w 48l wody, aktualnie czekam jak temperatura w beczce trochę spadnie bo wynosi 30stopni. Aktualnie BLG pokazuje prawie 30. Czy to nie za dużo ? gdy temperatura spadnie poniżej 25, zamierzam rozpuścić 2 x T3 . Proszę o komentarze
Jeśli wartość BLG spadnie do 0 to mogę puszczać przez rury ?
Rozpuściłem 14kg cukru w 48l wody, aktualnie czekam jak temperatura w beczce trochę spadnie bo wynosi 30stopni. Aktualnie BLG pokazuje prawie 30. Czy to nie za dużo ? gdy temperatura spadnie poniżej 25, zamierzam rozpuścić 2 x T3 . Proszę o komentarze
Jeśli wartość BLG spadnie do 0 to mogę puszczać przez rury ?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości