Obliczenia nastawów (zacieru)

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-11-03, 19:36

greg pisze:Balling to miara mówiąca o zawartości sacharozy w g/100g roztworu. Nie gramach na litr...
...

Dopisane:
Już Student mnie ubiegł... :wink:
Wiem, wiem - coś mi palnęło do łba ale już się kajałem
ale, ale....
chciałbym w tym miejscu zwrócić uwagę na Arkusz do obliczania składników zacieru, (autorstwa Mayer`a), który jest w dziale Download na stronie C2H5OH,
przyznam że często korzystałem z jego obliczeń i po dzisiejszej wpadce bliżej mu się przyjrzałem - niestety, stwierdzam błędy w założeniu obliczeń , oto przykład :
chcemy dowiedzieć się ile będzie miał zacier z kilograma cukru i 4l wody
wg arkusza będzie to równe 13%

ale...
4kg wody (można przyjąć że 1l=1kg ponieważ gęstość przy 20°C wynosi 998,20g/l ) +1kg cukru = 5kg, a więc w jednym kilogramie roztworu jest 200g cukru,
200/16,7=11,97
czyli mamy ponad procent w plecy :?
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-11-03, 22:30

@ AAbratek

Znów nie całkiem bo w wypadku stężenia alkoholu podaje się właśnie na litr.

Jakoś odwrócił ci się dzisiaj baling ze stężeniem alkoholu :twisted:

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-11-04, 07:48

Chemik student pisze:@ AAbratek

Znów nie całkiem bo w wypadku stężenia alkoholu podaje się właśnie na litr.

Jakoś odwrócił ci się dzisiaj baling ze stężeniem alkoholu :twisted:
Chyba wszyscy coś ostanio konsumują w nadmiarze ;)
AAbratek dobrze to policzył.
200g sacharozy/1kg roztworu * 0,6 = około 12% objętościowych alkoholu
Poczytaj ten wątek na sąsiednim forum...

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-11-04, 09:18

@ greg

Pozostane przy mojej wersji :twisted:
Zwróć uwagę że chcemy obliczyć %objętościowy czyli taki jaki podaje się na butelkach z winem, puszkach z piwem itd.
Dlatego też do obliczeń trzeba użyć objętości czyli 4,6l :wink:
A nawet jak byś użył masy to powinieneś przyjąć poniżej 4,6kg bo żadnego cukru tam nie ma poszedł na alkohol :mrgreen:

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-11-04, 11:03

Chyba nie czytałeś tego wątku, do którego wstawiłem link... ;)
Tak to jest, że z 10 gramów sacharozy w kilogramie roztworu, czyli jednego procenta masowego, powstaje 0,6 procenta objętościowego alkoholu. Przelicz sobie to stechiometrycznie, pomnóż przez współczynnik wydajności fermentacji i zobaczysz, co Ci wyjdzie. Najlepiej obliczenia wrzuć na forum, zamiast się niepotrzebnie upierać :)

żeby uprościć sprawę, tutaj masz wskazówki Moonjavy
moonjava pisze: 1. Ze stechiometrii fermentacji wynika, że ze 100g cukru prostego powstaje 51,1g alkoholu.

2. Teraz obliczamy wydajność rzeczysitą, wspomniane wczesniej 88%; wychodzi 45g alko.

3. Przechodzimy na objetosc - 57ml

4. Przeliczamy na sacharoze, wspomniany współczynnik 0,95; co daje ostatecznie 60ml.

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-11-04, 12:06

No to proszę daje obliczenia:

Dane:
objętość = 4,6l
objętość alkoholu = 1*0,6=0,6l

Skoro 4,6l to 100% objętości to stężenie alkoholu obliczmy następująco:

(0,6*100%)/4,6= 13,04%obj.

Kończąc temat CK musiał wiedzieć co umieszcza na swojej stronce 8)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-11-04, 18:56

Szczerze mówiąc, to przychylam się zdania Chemika...
  • 1. Ze stechiometrii fermentacji wynika, że ze 1000g cukru prostego powstaje 511g alkoholu.
    2. Teraz obliczamy wydajność rzeczywistą, wspomniane wcześniej 88%; wychodzi 450g alkoholu
    3. Przechodzimy na objętość - 570ml
    4. Przeliczamy na sacharozę, wspomniany współczynnik 0,95; co daje ostatecznie 600ml.
Mamy do dyspozycji 4 litry wody plus 0,6 litra etanolu, obliczamy stężenie procentowe więc: greg, gdzie tu według ciebie jest błąd?

Awatar użytkownika
DarkOfTheMoon
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2006-07-28, 23:13

Post autor: DarkOfTheMoon » 2006-11-04, 19:23

To już chyba 17 post na temat poprawności wyliczeń, a za chwilę @greg zostanie wywołany do tablicy i... będzie 18. Chyba czas na wydzielenie z tematu "Drożdże i ich matki", gdyż z jednej strony rozwlekamy (nie w temacie) wątek, a z drugiej strony tracimy ciekawy, odrębny temat. Tracimy w sensie łatwej dostępności.
Błędów nie popełniają tylko ci, którzy nic nie robią... hmm. Może jednak lepiej niż na własnych, uczyć się od tych, którzy błędów nie popełniają...

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-11-13, 18:14

Citizen Kane pisze:Szczerze mówiąc, to przychylam się zdania Chemika...
  • 1. Ze stechiometrii fermentacji wynika, że ze 1000g cukru prostego powstaje 511g alkoholu.
    2. Teraz obliczamy wydajność rzeczywistą, wspomniane wcześniej 88%; wychodzi 450g alkoholu
    3. Przechodzimy na objętość - 570ml
    4. Przeliczamy na sacharozę, wspomniany współczynnik 0,95; co daje ostatecznie 600ml.
Mamy do dyspozycji 4 litry wody plus 0,6 litra etanolu, obliczamy stężenie procentowe więc: greg, gdzie tu według ciebie jest błąd?
Macie rację - CK i Student, tym razem ja zbyt dużo degustowałem i zagalopowałem się w swoich wywodach ;)
Ze 100 g sacharozy uzyskuje się około 61 cm3 etanolu, i to jest fakt. Jest nawet stosowna podstawa prawna, do pobrania z sąsiedniego portalu Winnice Polskie.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości