Wiem, wiem - coś mi palnęło do łba ale już się kajałemgreg pisze:Balling to miara mówiąca o zawartości sacharozy w g/100g roztworu. Nie gramach na litr...
...
Dopisane:
Już Student mnie ubiegł...
ale, ale....
chciałbym w tym miejscu zwrócić uwagę na Arkusz do obliczania składników zacieru, (autorstwa Mayer`a), który jest w dziale Download na stronie C2H5OH,
przyznam że często korzystałem z jego obliczeń i po dzisiejszej wpadce bliżej mu się przyjrzałem - niestety, stwierdzam błędy w założeniu obliczeń , oto przykład :
chcemy dowiedzieć się ile będzie miał zacier z kilograma cukru i 4l wody
wg arkusza będzie to równe 13%
ale...
4kg wody (można przyjąć że 1l=1kg ponieważ gęstość przy 20°C wynosi 998,20g/l ) +1kg cukru = 5kg, a więc w jednym kilogramie roztworu jest 200g cukru,
200/16,7=11,97
czyli mamy ponad procent w plecy