Strona 1 z 2

Obliczenia nastawów (zacieru)

: 2006-11-01, 05:48
autor: wieniu26
Dziwi mnie, jak otrzymujecie takie ilości spirytusu a mianowicie z np. 10 kg cukru 6l o mocy 95%
ja po przerobieniu wszystkiego cukru w takiej ilości otrzymałem niecałe 5l o mocy 92-94%
czy robię coś nie tak?? standardowy proces destylacji na kolumnie, nawet na koniec zamykałem zawór odbioru i czekałem aby wyłapać wszystkie "dobre" kropelki :)
U mnie jak widać teoria nie pokrywa się z praktyką

: 2006-11-01, 08:44
autor: ginger78
Teoretycznie z 10kg cukru powinieneś otrzymać 6l 100% alkoholu. Nie zawsze jednak teoria pokrywa się z praktyką. A czy mierzyłeś cukromierzem ile było ° Blg przed fermentacją i po niej??



korekta: kowal

: 2006-11-01, 09:13
autor: wieniu26
nie mierzyłem ale raczej cukier przerobiony został bo się wyklarowało kwaskowe (brak oznak cukru) i nastaw był na mały procent a drożdże do dużych mocy

rover

: 2006-11-01, 17:30
autor: Rover
KOWAL napisał: Z takiego składu można otrzymać max. 0,6l 95% (wartość "plus-minus") Masz rację - z jednego kilograma cukru ale przecież nie nastawiam 1kg. Zawsze robię to biorąc całą zgrzewkę cukru .Beczkę mam wylitrażowaną na 40l wody GINGER 78 -Zgadzam się z tobą -- tylko ja napisałem OKOŁO 6l spirytusu 95% tak więc moja praktyka odstaje od teorii.(przy przeliczeniu na spr.100% jest tego mniej) Jak już pisałem ,nie mierzę cukromierzem choć takowy posiadam,przed fermentacją to chyba wszystek cukier jednakowy w 40l.wody a na koniec biorę to na język (nie ma tam nic cukru)Gdy nie mam nieraz czasu puszczać tego na kolumnę widzę że po 5-6 dniach zaczyna się to powoli klarować (dla mnie jest to dodatkowy objaw ustania fermentacji Taka to moja mała praktyka ale ją wypracowałem przez lata może popełniam jakieś błędy ale na razie mnie wystarcza Pozdrawiam

: 2006-11-01, 21:58
autor: a_priv
I chyba dochodzimy do klasycznego pytania o:
"zawartość cukru w cukrze...?"

pzdr

: 2006-11-03, 00:11
autor: greg
DarkOfTheMoon pisze:Skład na 35 litrów nastawu:
woda - 28 litrów
cukier - 8 kg
Startowe Blg równe 20.
A skąd Ty wziąłeś to startowe Blg? Wg tego co piszesz, gęstość nastawu wynosi 22,2 Blg :)

: 2006-11-03, 00:24
autor: Benek
@ greg Jak obliczasz te balingi?

: 2006-11-03, 07:44
autor: DarkOfTheMoon
greg pisze:A skąd Ty wziąłeś to startowe Blg?
A tak był łaskaw wskazać mój cukromierz. Najważniejszy jest jednak przebieg samego procesu.
Temperatura od 10 w nocy do 25 w dzień, pomieszczenie było jednak jakimś izolatorem. Następnym razem będę notował.

: 2006-11-03, 16:29
autor: Aabratek
Panowie cosik tu matematyka szwankuje :roll: nie mówiąc o areometrze

Kod: Zaznacz cały

woda - 28 litrów
cukier - 8 kg 
cukier zajmuje : 8x0,625=5l
czyli nastaw 28+5=33litry (nie liczę ryżu nie biorącego udziału w ilości cukru)
a więc : 8/33=0,24
tak więc baling wynosi w przybliżeniu 24Blg co przełoży się na zacier o mocy ok 14,5%

wnioski:
DarkOfTheMoon - wywal areometr :lol:
Greg - popraw się :wink:

: 2006-11-03, 16:52
autor: Chemik student
@AAbratek

Zrobiłeś taki sam błąd jak ja tydzień temu w podobnym poście :mrgreen: :mrgreen:

Policzyłeś względem objętości a baling liczy się z ułamka masowego :twisted:

: 2006-11-03, 17:05
autor: DarkOfTheMoon
AAbratek pisze:DarkOfTheMoon - wywal areometr
Ło Boże, NIE! - jestem z nim bardzo związany emocjonalnie :mrgreen: tyle razem przeszliśmy :lol:
ale jakiś teścik mu zrobię...

: 2006-11-03, 17:27
autor: Aabratek
O rzesz ku..a! strzelić takiego babola :oops:
wybaczcie (szczególnie Greg)
DarkOfTheMoon - nie rozpaczaj, może nie luknąleś dokładnie albo ryż Ci zafałszował plus może za ciepłe było

: 2006-11-03, 18:05
autor: DarkOfTheMoon
AAbratek pisze:może za ciepłe było
O to, to ,to! "...Za ciepłe było..." :lol:

: 2006-11-03, 19:05
autor: Citizen Kane
Przyjmując, że mamy nastaw o gęstości np. 20 Blg, to w temperaturze 28°C należy dodać poprawkę +0,7.

: 2006-11-03, 19:06
autor: greg
AAbratek pisze: [...]nastaw 28+5=33litry (nie liczę ryżu nie biorącego udziału w ilości cukru)
a więc : 8/33=0,24
tak więc baling wynosi w przybliżeniu 24Blg co przełoży się na zacier o mocy ok 14,5%

wnioski:
DarkOfTheMoon - wywal areometr :lol:
Greg - popraw się :wink:
Oj, AAbratku, chybaś już po konsumpcji :mrgreen:
Balling to miara mówiąca o zawartości sacharozy w g/100g roztworu. Nie gramach na litr...
Zatem:
masa roztworu = woda 28 litrów + cukier 8 kg = 36 kg
masa sacharozy = 8 kg
balling = 8 / 36 * 100 = 22,2 Blg

Ktoś tutaj "stawia flaszkę" :wink:

Dopisane:
Już Student mnie ubiegł... :wink: