Zacier (mod: 1410)

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-03-01, 15:05

Witam.
Ja od pół roku robię nastawy ryżowo-rodzynkowe w beczkach 55 litrowych. Ani razu nie miałem problemów z fermentacją. Drożdże Bayanus G-995 rozmnażam w ten sposób, że za pierwszym razem dałem 10 gr drożdży na beczkę 55 litrową, a potem już z tej beczki pod koniec fermentacji (cukier w ilości 8kg w 32 litrach wody daję na początek, a gdy balling zbliża się do zera, daję drugą porcje cukru w ilości 6 kg rozpuszczoną w 5 litrach wody).
Z nastawu zbieram sitkiem rodzynki, które zawierają baunusy G-999 i zaszczepiam nimi druga beczkę, czy też tą, z której wziąłem. Do czasu gdy nie ma wolnej beczki rodzynki trzymam w słoju zakręconym lekko. Słój musi być sterylny. Stelizeruję go w piekarniku.
Ważne jest zapewnienie drożdżom odpowiednią pożywkę
Podaję jak ja to robię na 10l:
1. 2 tabletki witaminy B complex - rozgniecione na proszek.
2. 1 tabletka musującej multiwitaminy (ja stosuję najtańszą z Rossmana).
3. 5 g kwasku cytrynowego.
4. Fosforan dwuamonu 10 g (to jest standardowa pożywka)
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
irecki67
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2009-02-22, 21:04

Post autor: irecki67 » 2009-03-01, 15:32

Pomyślałem sobie że od czegoś trzeba zacząć . Niech na początek będą turbo tylko które ??? http://www.allegro.pl/search.php?string ... &country=1
@juru zrobiłem losowanie twój sposób będzie następny ;) Pewnie jeszcze wiele razy będę eksperymentował :)
Każdy kieliszek to gwóźdź do naszej trumny - pijmy więc tak żeby trumna się nie rozpadła

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-01, 15:52

irecki67 pisze:Pewnie jeszcze wiele razy będę eksperymentował :)
Oj będziesz,będziesz. :D

Co do drożdży to napisz prywatną wiadomość do kolegi 98% a On doradzi ci co wybrać :wink:
Poza tym przydałby Ci się blg-mierz,który kolega 98% też pomoże Ci wybrać.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
irecki67
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2009-02-22, 21:04

Post autor: irecki67 » 2009-03-01, 18:19

Napisałem wczoraj do 98% czekam na odzew ;)
Dzięki wszystkim za podpowiedzi !!! Wkrótce narodzi się nasze pierwsze dziecko :D Qrde tylu ojców to musi wyjść extra :1st
P.S Uprzedzam wątpliwości .... matką jest beczka :lol:
Każdy kieliszek to gwóźdź do naszej trumny - pijmy więc tak żeby trumna się nie rozpadła

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-03-01, 19:27

@irecki67 jeśli mieszkasz niedaleko Warszawy to możesz zakupy robić w tym sklepie. http://winohobby.biz/index.php?cat_id=3

Awatar użytkownika
irecki67
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2009-02-22, 21:04

Post autor: irecki67 » 2009-03-01, 23:41

@JanK nie wiem dlaczego pomyślałeś że jestem z W-wy ..może zdjęcie cię zmyliło :D Taki żarcik ... odwiedziłem tą stronkę ale powiem ci że mają podobne ceny jak niezastąpiony 98% a on jeszcze służy radą !! Ale dzięki za podanie linku mają tam kilka fajnych rzeczy. Pozdr.

[ Dodano: 2009-03-01, 23:46 ]
Właśnie usłyszałem dowcip
Trzech ojców żali się na swoje córki.
- Znalazłem u swojej córki butelkę wódki pod łóżkiem... Nie wiedziałem, że pije!
- A ja znalazłem paczkę papierosów u swojej w plecaku... Nie wiedziałem, że pali!
- To co ja mam powiedzieć? - mówi trzeci - Znalazłem u swojej paczkę prezerwatyw w szufladzie... Nie wiedziałem, że ma fiuta!

Dobrej nocki ;)

[ Dodano: 2009-03-02, 20:29 ]
Nie wiem co robie źle ale nie moge wysyłać/odpowiadać na PW :(
Prosze 98% o kontakt

[ Dodano: 2009-03-02, 23:18 ]
Już po sprawie Wszystko OK ;)
Każdy kieliszek to gwóźdź do naszej trumny - pijmy więc tak żeby trumna się nie rozpadła

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-07-31, 16:29

Witam.

Dziś popełniłem nastaw cukrowy.

Przepis na 40 l.
31 litrów wody + 10 kg cukru + 40 gr kwasku cytrynowego.
2 litry wody + pożywka 2 płaskie łyżki stołowe.
Drożdże gorzelniane 50 mililitrów odmierzyć w miarce.


Nastaw na balon 40 l.


Wszytko zlane jednorazowo do balonu.

Z racji iż posiadam gar 30 l to zlanie do balonu nastąpiło w dwóch turach :

Pierwsze zlanie :

Do gara30 -to litrowego wlać 18 l wody i rozpuścić cukier 6 kg oraz 2 saszetki po 20 gr kwasku cytrynowego np. firmy " aro."( temp. wody 30 st.)
Po rozpuszczeniu cukru i kwasku zlać 1 l do oddzielnego małego garnka i dodać drożdże gorzelniane 50 mililitrów.
Wymieszać drożdże i zlać do balonu.
Następnie do tego samego małego garnka dodać jeszcze 1 litr z dużego gara 30 litrowego i wypłukać pozostałości po drożdżach.
Wypłuczyny znów zlałem do balonu.

Pozostałość w garze 30 - to litrowym zlać do balonu.


Przygotowanie pożywki.
1 litr czystej wody podgrzać do 60 st i dodać 2 płaskie łyżki stołowe pożywki np. od kol.98.

Po wymieszaniu dodać do tej pożywki jeszcze 1 litr wody zimnej i zlać do balonu.


2 zlanie

Do gara 30 -to litrowego wlać 13 l wody i rozpuścić cukier 4 kg

Wszystko wymieszać i zlać do balonu.

Pozostaje nieduży luz w balonie na burzliwą pracę.
Blg wynosiło 24,5 i jak na razie wszystko ładnie pracuje.

Nastaw powinien mieć 15 %.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-07-31, 18:03

bodzio.1974 pisze:[...] Nastaw powinien mieć 15 %. [...]
Życzę Ci tego, ale to raczej niedościogniony ideał.
Obstawiam okolice 12%.

pzdr

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-07-31, 18:06

Jeszcze za bardzo nie umie wyliczyć , może coś pochrzaniłem. :|

1 % to 17 gr , czyli 15 % x 17 = 255 gr.

255 gr x 39 l bo tyle wychodzi razem nastawu = 9,945 kg

To nie wiem co źle :nie_wiem

W temacie SOSNÓWKA napisałem :

Obecnie nastaw ma : - 2 blg i jakoś dalej nie chce iść :(
Nie wiem co za drożdże gorzelniane nabyłem bo mi wyszło cukru tak:

- maceracja pędów sosnowych w 24 kg cukru.
- dolałem rozpuszczony cukier w nastawie 6 kg.
- a ostatnio jeszcze dodałem 2 kg,

Nie mam pojęcia :wall kupiłem drożdże pół roku temu od gralla na allegro i przerobiły 32 kg cukru w 120 litrach nastawu.

Chyba bardzo głodne te drożdże musiały być :D , sam już nie wiem :(
coś nie tak z tą definicją gorzelnianych :nie_wiem
Te drożdże jeszcze mam , choć już ostatki :(

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6992
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-07-31, 19:58

Kolego @bodzio.1974 masz gar 30l to nieźle ja mam same małe 10l chyba max , ale keg ma 50l , odkąd go posiadam wszystko w nim robie a jaka oszczędność czasu i choć cukrówek nigdy nie robiłem to do win zawsze rozpuszałem cukier w wodzie grzejąc do zagotowania i ciut dłużej , keg i 7,5kw to expres. :D

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-07-31, 21:49

Ostatnio po zrobieniu nastawu smakowego , przeszły mi chęci na jak kolwiek dodatek owocowy.Już wole dobrać smakowo owocem niż w nastawie. :nie_powiem

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6992
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-07-31, 21:56

Mi chodziło o grzanie wody w kegu , a nie w garku na kuchence , też napewno zrobie cukrówki a nawet musze bo ma dużo drożdży do cukrówek ale narazie brak czasu na wypalanie to nie nastawiam.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-07-31, 22:00

magas37 pisze:Mi chodziło o grzanie wody w kegu , a nie w garku na kuchence , też napewno zrobie cukrówki a nawet musze bo ma dużo drożdży do cukrówek ale narazie brak czasu na wypalanie to nie nastawiam.
he he :brawo ja wiem o co Ci kolego magas37 chodziło... - a czy Ty wiesz o co mi chodziło :mrgreen:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-08-01, 08:18

bodzio.1974 pisze: [...] Jeszcze za bardzo nie umie wyliczyć , może coś pochrzaniłem. [...]
Obliczenia są jak najbardziej prawidłowe. Mi chodzi o to, że w praktyce bardzo trudno jest osiągnąć wyniki wynikające z obliczeń teoretycznych. Najlepszym przybliżeniem jest założenie, że uzyskamy na gotowo 1 litr spirytusu (96%) z 2 kg cukru.
Zwykle odchyłki od takiego założenia są niewielkie.
Poza tym korzystniej jest planować słabsze nastawy (max 12%).

pzdr

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-08-01, 08:37

Chyba masz racje jak zawsze :furious :brawo a ja będę się bujał z tą fermentacją z miesiąc,by przerobić ten cały cukier :roll:

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-08-02, 23:46 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości