Zacier (mod: 1410)
Witam.
Ja od pół roku robię nastawy ryżowo-rodzynkowe w beczkach 55 litrowych. Ani razu nie miałem problemów z fermentacją. Drożdże Bayanus G-995 rozmnażam w ten sposób, że za pierwszym razem dałem 10 gr drożdży na beczkę 55 litrową, a potem już z tej beczki pod koniec fermentacji (cukier w ilości 8kg w 32 litrach wody daję na początek, a gdy balling zbliża się do zera, daję drugą porcje cukru w ilości 6 kg rozpuszczoną w 5 litrach wody).
Z nastawu zbieram sitkiem rodzynki, które zawierają baunusy G-999 i zaszczepiam nimi druga beczkę, czy też tą, z której wziąłem. Do czasu gdy nie ma wolnej beczki rodzynki trzymam w słoju zakręconym lekko. Słój musi być sterylny. Stelizeruję go w piekarniku.
Ważne jest zapewnienie drożdżom odpowiednią pożywkę
Podaję jak ja to robię na 10l:
1. 2 tabletki witaminy B complex - rozgniecione na proszek.
2. 1 tabletka musującej multiwitaminy (ja stosuję najtańszą z Rossmana).
3. 5 g kwasku cytrynowego.
4. Fosforan dwuamonu 10 g (to jest standardowa pożywka)
Ja od pół roku robię nastawy ryżowo-rodzynkowe w beczkach 55 litrowych. Ani razu nie miałem problemów z fermentacją. Drożdże Bayanus G-995 rozmnażam w ten sposób, że za pierwszym razem dałem 10 gr drożdży na beczkę 55 litrową, a potem już z tej beczki pod koniec fermentacji (cukier w ilości 8kg w 32 litrach wody daję na początek, a gdy balling zbliża się do zera, daję drugą porcje cukru w ilości 6 kg rozpuszczoną w 5 litrach wody).
Z nastawu zbieram sitkiem rodzynki, które zawierają baunusy G-999 i zaszczepiam nimi druga beczkę, czy też tą, z której wziąłem. Do czasu gdy nie ma wolnej beczki rodzynki trzymam w słoju zakręconym lekko. Słój musi być sterylny. Stelizeruję go w piekarniku.
Ważne jest zapewnienie drożdżom odpowiednią pożywkę
Podaję jak ja to robię na 10l:
1. 2 tabletki witaminy B complex - rozgniecione na proszek.
2. 1 tabletka musującej multiwitaminy (ja stosuję najtańszą z Rossmana).
3. 5 g kwasku cytrynowego.
4. Fosforan dwuamonu 10 g (to jest standardowa pożywka)
Pozdrawiam Ostoja
Pomyślałem sobie że od czegoś trzeba zacząć . Niech na początek będą turbo tylko które ??? http://www.allegro.pl/search.php?string ... &country=1
@juru zrobiłem losowanie twój sposób będzie następny Pewnie jeszcze wiele razy będę eksperymentował
@juru zrobiłem losowanie twój sposób będzie następny Pewnie jeszcze wiele razy będę eksperymentował
Każdy kieliszek to gwóźdź do naszej trumny - pijmy więc tak żeby trumna się nie rozpadła
Oj będziesz,będziesz.irecki67 pisze:Pewnie jeszcze wiele razy będę eksperymentował
Co do drożdży to napisz prywatną wiadomość do kolegi 98% a On doradzi ci co wybrać
Poza tym przydałby Ci się blg-mierz,który kolega 98% też pomoże Ci wybrać.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
@irecki67 jeśli mieszkasz niedaleko Warszawy to możesz zakupy robić w tym sklepie. http://winohobby.biz/index.php?cat_id=3
@JanK nie wiem dlaczego pomyślałeś że jestem z W-wy ..może zdjęcie cię zmyliło Taki żarcik ... odwiedziłem tą stronkę ale powiem ci że mają podobne ceny jak niezastąpiony 98% a on jeszcze służy radą !! Ale dzięki za podanie linku mają tam kilka fajnych rzeczy. Pozdr.
[ Dodano: 2009-03-01, 23:46 ]
Właśnie usłyszałem dowcip
Trzech ojców żali się na swoje córki.
- Znalazłem u swojej córki butelkę wódki pod łóżkiem... Nie wiedziałem, że pije!
- A ja znalazłem paczkę papierosów u swojej w plecaku... Nie wiedziałem, że pali!
- To co ja mam powiedzieć? - mówi trzeci - Znalazłem u swojej paczkę prezerwatyw w szufladzie... Nie wiedziałem, że ma fiuta!
Dobrej nocki
[ Dodano: 2009-03-02, 20:29 ]
Nie wiem co robie źle ale nie moge wysyłać/odpowiadać na PW
Prosze 98% o kontakt
[ Dodano: 2009-03-02, 23:18 ]
Już po sprawie Wszystko OK
[ Dodano: 2009-03-01, 23:46 ]
Właśnie usłyszałem dowcip
Trzech ojców żali się na swoje córki.
- Znalazłem u swojej córki butelkę wódki pod łóżkiem... Nie wiedziałem, że pije!
- A ja znalazłem paczkę papierosów u swojej w plecaku... Nie wiedziałem, że pali!
- To co ja mam powiedzieć? - mówi trzeci - Znalazłem u swojej paczkę prezerwatyw w szufladzie... Nie wiedziałem, że ma fiuta!
Dobrej nocki
[ Dodano: 2009-03-02, 20:29 ]
Nie wiem co robie źle ale nie moge wysyłać/odpowiadać na PW
Prosze 98% o kontakt
[ Dodano: 2009-03-02, 23:18 ]
Już po sprawie Wszystko OK
Każdy kieliszek to gwóźdź do naszej trumny - pijmy więc tak żeby trumna się nie rozpadła
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Witam.
Dziś popełniłem nastaw cukrowy.
Przepis na 40 l.
31 litrów wody + 10 kg cukru + 40 gr kwasku cytrynowego.
2 litry wody + pożywka 2 płaskie łyżki stołowe.
Drożdże gorzelniane 50 mililitrów odmierzyć w miarce.
Nastaw na balon 40 l.
Wszytko zlane jednorazowo do balonu.
Z racji iż posiadam gar 30 l to zlanie do balonu nastąpiło w dwóch turach :
Pierwsze zlanie :
Do gara30 -to litrowego wlać 18 l wody i rozpuścić cukier 6 kg oraz 2 saszetki po 20 gr kwasku cytrynowego np. firmy " aro."( temp. wody 30 st.)
Po rozpuszczeniu cukru i kwasku zlać 1 l do oddzielnego małego garnka i dodać drożdże gorzelniane 50 mililitrów.
Wymieszać drożdże i zlać do balonu.
Następnie do tego samego małego garnka dodać jeszcze 1 litr z dużego gara 30 litrowego i wypłukać pozostałości po drożdżach.
Wypłuczyny znów zlałem do balonu.
Pozostałość w garze 30 - to litrowym zlać do balonu.
Przygotowanie pożywki.
1 litr czystej wody podgrzać do 60 st i dodać 2 płaskie łyżki stołowe pożywki np. od kol.98.
Po wymieszaniu dodać do tej pożywki jeszcze 1 litr wody zimnej i zlać do balonu.
2 zlanie
Do gara 30 -to litrowego wlać 13 l wody i rozpuścić cukier 4 kg
Wszystko wymieszać i zlać do balonu.
Pozostaje nieduży luz w balonie na burzliwą pracę.
Blg wynosiło 24,5 i jak na razie wszystko ładnie pracuje.
Nastaw powinien mieć 15 %.
Pozdrawiam.
Dziś popełniłem nastaw cukrowy.
Przepis na 40 l.
31 litrów wody + 10 kg cukru + 40 gr kwasku cytrynowego.
2 litry wody + pożywka 2 płaskie łyżki stołowe.
Drożdże gorzelniane 50 mililitrów odmierzyć w miarce.
Nastaw na balon 40 l.
Wszytko zlane jednorazowo do balonu.
Z racji iż posiadam gar 30 l to zlanie do balonu nastąpiło w dwóch turach :
Pierwsze zlanie :
Do gara30 -to litrowego wlać 18 l wody i rozpuścić cukier 6 kg oraz 2 saszetki po 20 gr kwasku cytrynowego np. firmy " aro."( temp. wody 30 st.)
Po rozpuszczeniu cukru i kwasku zlać 1 l do oddzielnego małego garnka i dodać drożdże gorzelniane 50 mililitrów.
Wymieszać drożdże i zlać do balonu.
Następnie do tego samego małego garnka dodać jeszcze 1 litr z dużego gara 30 litrowego i wypłukać pozostałości po drożdżach.
Wypłuczyny znów zlałem do balonu.
Pozostałość w garze 30 - to litrowym zlać do balonu.
Przygotowanie pożywki.
1 litr czystej wody podgrzać do 60 st i dodać 2 płaskie łyżki stołowe pożywki np. od kol.98.
Po wymieszaniu dodać do tej pożywki jeszcze 1 litr wody zimnej i zlać do balonu.
2 zlanie
Do gara 30 -to litrowego wlać 13 l wody i rozpuścić cukier 4 kg
Wszystko wymieszać i zlać do balonu.
Pozostaje nieduży luz w balonie na burzliwą pracę.
Blg wynosiło 24,5 i jak na razie wszystko ładnie pracuje.
Nastaw powinien mieć 15 %.
Pozdrawiam.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Jeszcze za bardzo nie umie wyliczyć , może coś pochrzaniłem.
1 % to 17 gr , czyli 15 % x 17 = 255 gr.
255 gr x 39 l bo tyle wychodzi razem nastawu = 9,945 kg
To nie wiem co źle
W temacie SOSNÓWKA napisałem :
Pozdrawiam.
1 % to 17 gr , czyli 15 % x 17 = 255 gr.
255 gr x 39 l bo tyle wychodzi razem nastawu = 9,945 kg
To nie wiem co źle
W temacie SOSNÓWKA napisałem :
Te drożdże jeszcze mam , choć już ostatki
Obecnie nastaw ma : - 2 blg i jakoś dalej nie chce iść
Nie wiem co za drożdże gorzelniane nabyłem bo mi wyszło cukru tak:
- maceracja pędów sosnowych w 24 kg cukru.
- dolałem rozpuszczony cukier w nastawie 6 kg.
- a ostatnio jeszcze dodałem 2 kg,
Nie mam pojęcia kupiłem drożdże pół roku temu od gralla na allegro i przerobiły 32 kg cukru w 120 litrach nastawu.
Chyba bardzo głodne te drożdże musiały być , sam już nie wiem
coś nie tak z tą definicją gorzelnianych
Pozdrawiam.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Obliczenia są jak najbardziej prawidłowe. Mi chodzi o to, że w praktyce bardzo trudno jest osiągnąć wyniki wynikające z obliczeń teoretycznych. Najlepszym przybliżeniem jest założenie, że uzyskamy na gotowo 1 litr spirytusu (96%) z 2 kg cukru.bodzio.1974 pisze: [...] Jeszcze za bardzo nie umie wyliczyć , może coś pochrzaniłem. [...]
Zwykle odchyłki od takiego założenia są niewielkie.
Poza tym korzystniej jest planować słabsze nastawy (max 12%).
pzdr
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Chyba masz racje jak zawsze a ja będę się bujał z tą fermentacją z miesiąc,by przerobić ten cały cukier
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-08-02, 23:46 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości