Zacier (mod: 1410)

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-15, 22:50

a ileż to zagęścisz ten zacier szczyptą cukru?
cukier to możesz nawet dać na trzy razy , z tym że pierwszy raz 2/3, a potem resztę.
Z pH to też zależy od konkretnych drożdży ale generalnie dobrze się czują ok. 4,5

Awatar użytkownika
wojtek_b
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2006-02-03, 16:58
Lokalizacja:

Post autor: wojtek_b » 2006-02-15, 23:16

OK jutro nastawiam :mrgreen: . Czyli generalnie jak dodam cukru to drożdże go przerobią i jak skończą to ma wyjśc pH 4,5 , czy tak to jest? (jak w winie kończy się fermentacja, "padają drożdże")

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-15, 23:33

wojtek_b pisze:...jak dodam cukru to drożdże go przerobią i jak skończą to ma wyjśc pH 4,5
, kurde nie! szykujesz zacier i ustalasz pH, potem dodajesz drożdze
...kończy się fermentacja, "padają drożdże"
jeśli drożdże zjedzą cukier a stężenie alkoholu będzie niższe od ich wytrzymałości, to pójdą sobie spać na dno fermentora, wtedy zlewasz zacier znad osadu i do rury,
Jeśli będzie duużo cukru , to drożdże będą dotąd pracować aż zdechną od wytworzonego przez siebie alkoholu, ale wtedy istnieje ryzyko pozostawienia nieprzerobionego cukru - dlatego lepiej jest planować niższe stężenie wynikowe alkoholu niż teoretyczna wytrzymałość drożdży

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-02-16, 08:42

Syrop jest za słodki !!! drożdże Ci zemdleją i padną na pysk. :mrgreen:

Do tych 100 ml wody daj pół łyżeczki cukru i drożdze do tego
Ph między 4,8-5,3 ale nie zawracaj sobie głowy kwasek cytrynowy 0,5g na
1 L nastawu albo jak wolisz sok z cytryny 5-6 szt.

[ Dodano: 2006-02-16, 08:56 ]
Coś się zagapiłem :(

Moja odpowiedź do wsześniejszego posta.

Awatar użytkownika
wojtek_b
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2006-02-03, 16:58
Lokalizacja:

Post autor: wojtek_b » 2006-02-16, 13:53

Ponieważ nie dostałem drożdży bayanus, kupiłem winiarskie TOKAY (do wina biłego półsłodkiego)

1. Drożdże winiarskie TOKAY przygotowanie:
Do butelki 1l. dodałem 120 ml. syropu malinowego i dopełniłem 300 ml. Wody.
(cukru już nie daję ponieważ syrop jest bardzo słodki)
Pasteryzacja 30 min. Po ostudzeniu dałem 1 torebeczkę drożdży
Odstawiłem na 2 doby.
2. Przygotowałem pożywkę
3. Do balonu wlałem:
25 l wody
4l wody z 5 kg cukru
(w drugiej fazie dodam 4l wody i 3 kg cukru)
na ~30l nastawu 15g kwasku cytr.
4. Za 2 dni wleję drożdże i pożywkę

zobaczymy co wyjdzie ;)


---------edit:---------
na opakowaniu było napisane żeby pożywkę dodać tylko do nastawu, ale skoro tak radzisz.... zaraz wleje kilka "kropel" do MD
Ostatnio zmieniony 2006-02-16, 23:32 przez wojtek_b, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-16, 23:10

2. Przygotowałem pożywkę
Nie za bardzo wiem co to oznacza? Nie piszesz jednoznacznie, że ją dodałeś do MD, a jeśli jednak nie, to zapodaj szczyptę. Reszta oczywiście do nastawu. Nie zapomnij też co jakiś czas wstrząsnąć / zamieszać naczynie z MD. Tlen, to rzecz niezbędna w tym okresie do rozmnażania drożdży.

Awatar użytkownika
emhaer
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2006-01-15, 15:37
Lokalizacja: Dolnośląskie

Prośba o poradę

Post autor: emhaer » 2006-03-13, 19:57

Zrobiłem najprymitywniejszy nastaw; woda, cukier,kwasek cytrynowy, przecier pomidorowy, MD, (drożdże winne - Zamojskiego), pożywka. Wszystko zgodnie z wiedzą zdobytą na forum C2H5OH, pracowało jak trza. Minął miesiąc, jest już w fazie cichej fermentacji i lada godzina będzie nadawało się do gonienia. Moja prośba dotyczy - ile trzeba dać pirosiarczynu potasu
by zamordować resztę drożdży przed klarowaniem. nastaw ma 10 l.
"Bądźma zdrowi"

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-03-13, 20:12

Piszą, że skuteczną dawką jest 2,5 g na 10 L wina / zacieru, ale ponieważ występuje dużo zmiennych czynników (jakie drożdże, ile jest alkoholu, czy pozostał jeszcze cukier, czy drożdże są wygłodzone) często wystarczy znacznie mniej.

Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: lopes » 2006-03-13, 20:24

witam
czy ktoś zna dwki przecieru pomidorowego na litr zacieru

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-03-13, 20:28

Czytałem ze nie powinno sie siarkować win przeznaczonych do odpędu (jakies ostre smaki mają powstawać w gotowym produkcie).

Lepiej dać troche ryzu do nastawu (co przyspiesza zwykle klarowanie); użyć szczepu drożdzy które łatwo i szybko sie osadzają; a po opadnięciu blg po niżej zera - zlać nastaw znad osadu i przenieść do piwnicy. Można tez próbowac pasteryzacji.

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 156
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Post autor: Misza » 2006-03-13, 21:05

moonjava pisze:Czytałem ze nie powinno sie siarkować win przeznaczonych do odpędu (jakies ostre smaki mają powstawać w gotowym produkcie).
A ja to przerabiałem na własnej skórze, ups nosie :) Destylat wali SO2 jak zaraza, zdecydowanie odradzam. Lepsza faktycznie pasteryzacja. A tak wogóle to lepiej nastawić na cukier na 14 % alk. i użyć mocnych drożdży to przerobią szybko cukier i same zdechną z głodu.

Awatar użytkownika
emhaer
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2006-01-15, 15:37
Lokalizacja: Dolnośląskie

Ile pirosiarczynu potasu

Post autor: emhaer » 2006-03-13, 21:46

Dziękuję kolegom za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Nie jestem zwolennikiem chemii jeżeli to nie konieczne. Pasteryzacja - to jest to ! Proste, łatwe i bez skutków ubocznych. :D

[ Dodano: 2006-03-13, 22:04 ]
lopes pisze:witam
czy ktoś zna dwki przecieru pomidorowego na litr zacieru
Nie znam dokładnych wyliczeń i myślę że nie zrobiłem błędu bo dodałem słoiczek 130g /10 l.
Jak przegonię za +_ 10 dni napiszę więcej.
"Bądźma zdrowi"

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-03-14, 00:04

Pasteryzacja - jak ją przeprowadzić by nie stracić % ?

Co powiecie na filtr do kawy? To co zcieknie do gara - i tak się wydestyluje. Mogą się co prawda drożdże przypalać i to może być problem. Czy betonit wybije drożdżaki?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-03-14, 12:33

Co do przecieru, to pełni on rolę pożywki dla drożdży (zawiera biotynę inaczej witaminę B<sub>7</sub>). Nie powiniem być jednak stosowany jako jedyny, więc jego ilość nie jest IMO wartością krytyczną.

Straty podczas pasteryzacji są razej nieuniknione. Osobiście nigdy tego procesu, w stosunku do zacieru :wink: , nie przeprowadzałem, ale myślę że tego co odparuje będzie jednak niewiele.

Filtr filtrowi do kawy nierówny, są różne gradacje. Przepuszczony przez niego na szybkiego zacier dalej pozostaje mętny (o ile wcześniej nie zatka filtra). Moje doświadczenia z filtrowaniem białych destylatów mówią, że aby był to proces skuteczny, musi być prowadzony w tempie kropla na sekundę :shock: (na zestawie lejek, filtr do kawy, płatki bawełnianie)

Drożdże raczej się nie przypalą (nie mówię o zacierze zbożowym) chodzi o to, że ich komórki są porywane z parą i przedostają się do destylatu dając swój specyficzny posmak. Czy bentonit wybija drożdże, chyba nie. Ale życia im na pewno nie ułatwia :-)

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-03-14, 13:16

A co sądzicie o utlenieniu drożdży z zacieru? Chodzi mi w tym przypadku o zacier cukrowy. W przypadku zacierów smakowych to raczej odpada. Mam w tym przypadku dwa dylematy.
Pierwszy to czy utlenienie nie spowoduje możliwości wzrostu bakteriom, a drugi czy alkochol w stężeniu 10-14% powstrzyma wzrost bakterii.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości