Zacier (mod: 1410)

Awatar użytkownika
wojtek_b
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2006-02-03, 16:58
Lokalizacja:

Post autor: wojtek_b » 2006-04-24, 19:44

@robol69

Ten przepis co podałeś z ryżem jest super. Wydajność prawie modelowa a sam "produkt" też niczego sobie ;)

8) zdecydowanie polecam 8)

Pzdr.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-04-25, 08:26

Całkowicie rozumiem i podzielam Twój optymizm ale
to dopiero początek.Nie piszesz ile razy destylowałeś ?

U mnie dopiero po drugiej destylacji jest dobre wychodzi czysty,bezwonny destylat
(i nie mam na myśli zapachu czy posmaku drożdży tego nie czuć nawet po pierwszej )
dalsza obróbka to bezwzględnie filtr węglowy ,rozcieńczasz destylat 53-55% i do
filtra.
Filtr to rura Ko 50x1.70 m u góry garnek 10 l z którego wlewa się rozcieńczony destylat
na dole zawór do ustawienia prędkości przepływu 0,5 l na godz. to co wychodzi
z filtra powala z nóg. (dosłownie i w przenośni) :twisted:

Jeżeli masz możliwość to spróbuj naprawdę warto .
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 239
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Post autor: Benek » 2006-04-25, 12:02

robol69 pisze:dalsza obróbka to bezwzględnie filtr węglowy
Jakiego węgla (filtra) używasz?

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2006-04-25, 13:23

robol69 pisze:...to 2 białka z jaja kurzego ubić na pianę wymieszać i przenieść do chłodnego pomieszczenia....
Tyko proszę się nie śmiać . A ta piana z białek to po co ? Walory smakowe , czy też pszyspiesza klarowanie , a może w jeszcze innym celu .

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-04-25, 13:50

tomy pisze:Tyko proszę się nie śmiać . A ta piana z białek to po co ?
przyspiesza klarowanie - nie tylko zacieru, często stosuje się to do wywarów mięsnych czy rybnych na galaretki
do klarowania win/zacierów można też stosować żelatynę
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-04-25, 17:01

Witam
Wegla używam takiego :

http://www.formaster.com.pl/polski/filtr.htm

z wkładu węglowego .Poszukałem na stronie przedstawiciela i
tam kupiłem 1 kg za chyba 16.00 pln może i jest lepszy
ale ten miałem pod ręką i sprawdza się doskonale.
A sam filtr wygląda tak :

[ Dodano: 2006-04-25, 17:04 ]
I dla jasności sprawy jeszcze to :
Załączniki
DSCF1201_360x480.jpg
DSCF1198_360x480.jpg
W czasie pracy filtr i pojemnik na destylat są połączone wężykiem
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2006-04-25, 21:58

@robol69
ile Ci wyszło kilogramów węgla na wypełnienie tego CACKA??
zostało mi jeszcze 110cm rury KO fi60,3 i może cosik takiego .....................

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-04-26, 07:29

Witam

Tak około 1 kg a już ktoś filtruje to najlepiej
kilka (kilkanaście) lirtów bo zabawy z węglem dużo
a tak to się tylko dolewa. :D
Polak potrafi !!!

maro
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2006-05-16, 07:57
Lokalizacja: mazowiecke

Post autor: maro » 2006-06-19, 10:31

Panowie co wy na to?
Zacier:
Gotowy w ciągu doby.
Na 1kg.grochu dać 5kg cukru,
500g. drożdży, 15l ciepłej wody,1l mleka wprost do kany.
Pozostawić na 1 dobę.
Podobno otrzymamy 5litrow.

Gotowy w ciągu doby (sposób drugi).
5kg. Cukru, 25l wrzącej wody , 500g drozdży, 25 średnich surowych ziemniaków, 3 szklanki mleka, 4 bochenki chleba.
Wszystko wymieszać, fermentuje w ciągu 24 godzin.

W ciagu 2 GODZIN. :shock: :lol:
10kg cukru, paczka drożdży, 3l mleka, 3-4wiadra wody, wlać do pralki ( typu frania ).
Obracać 2 godziny.
Pozwolić by się ustało i można pędzić.


Zaznaczam ze jeszcze żadnego z tych przepisów nie próbowałem.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-06-19, 11:15

@maro

Zanim zaczniesz te eksperymenty musisz odpowiedzieć sobie na jedno zasadniczne pytanie:
- Ile cukru wyleję w kanał?

I drugie też ważne:
- Jakie walory smakowe osiągnę dodając do zacieru pół kilograma drożdży?

I jeszcze trzecie:
- Co stanie się z drożdżami, jeśli wymieszam je z 25 litrami wrzącej wody :shock:
Ostatnio zmieniony 2006-06-19, 16:53 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.

amator
40%
40%
Posty: 73
Rejestracja: 2006-01-03, 12:47

Post autor: amator » 2006-06-19, 13:49

@maro
przepisy te pochodzą z rosyjskiej książeczki "samogon" - jestem w posiadaniu kopii orginalnego rosyjsko-języcznego wydania. Znajduje się tam 140 przepisów na przygotowanie zacieru. Powiem szczerze że jeszcze nie próbowałem rzadnego, choć niektóre z nich brzmią całkiem rozsądnie, niektóre jak dla mnie są jednak zbyt fantastyczne jak ten z pralką.
polmos w kosmos

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-06-19, 16:35

maro pisze:...paczka drożdży, ...
zależy co kto rozumie przez pojęcie "paczka" - dla mnie "paczka" to 10kg :mrgreen: - ot zboczenie zawodowe :D

kiedyś było już o tych rosyjskich rewelacjach - z jednej strony nie jest to aż taka fantastyka,
odpowiednia temperatura , duża ilość drożdży (piekarskich!) , sporo dodatków odżywczych i prawie,prawie...

wprowadzenie dodatkowo zacieru w intensywny ruch (pralka ) powoduje ich szybką pracę

ja jednak nie skorzystam - dziękuję...
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Pafcio
50%
50%
Posty: 177
Rejestracja: 2006-05-08, 22:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pafcio » 2006-06-19, 17:52

@ maro

Zdecydowanie odradzam na poczatek eksperymenty z ruskiej literatury. Jeśli potrzebujesz spektakularnych rezultatów bez zbytnich nakładów pracy to zacznij od tzw. Coobra8 z www.winohobby.waw.pl (lub 8kgTurbo). Sprawdzałem - zawsze tak samo dobry rezultat na zwykłej kranówie bez żadnych dodatkowych zabiegów. Najprościej wpisz haslo "drozdze" na Allegro.

Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: lopes » 2006-07-19, 18:30

witam
jak mi coś takiego się zrobiło to mi poradzono abym wszystko wylał wymył dobrze beczke i nastawił nowy zacier
pozdro
Ostatnio zmieniony 2006-07-20, 17:42 przez lopes, łącznie zmieniany 1 raz.

qba

www.alkoholick.republika.pl

Post autor: qba » 2006-07-20, 14:01

witam i zapraszam na :lol: www.alkoholick.republika.pl :twisted:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości