Zacier (mod: 1410)
Całkowicie rozumiem i podzielam Twój optymizm ale
to dopiero początek.Nie piszesz ile razy destylowałeś ?
U mnie dopiero po drugiej destylacji jest dobre wychodzi czysty,bezwonny destylat
(i nie mam na myśli zapachu czy posmaku drożdży tego nie czuć nawet po pierwszej )
dalsza obróbka to bezwzględnie filtr węglowy ,rozcieńczasz destylat 53-55% i do
filtra.
Filtr to rura Ko 50x1.70 m u góry garnek 10 l z którego wlewa się rozcieńczony destylat
na dole zawór do ustawienia prędkości przepływu 0,5 l na godz. to co wychodzi
z filtra powala z nóg. (dosłownie i w przenośni)
Jeżeli masz możliwość to spróbuj naprawdę warto .
to dopiero początek.Nie piszesz ile razy destylowałeś ?
U mnie dopiero po drugiej destylacji jest dobre wychodzi czysty,bezwonny destylat
(i nie mam na myśli zapachu czy posmaku drożdży tego nie czuć nawet po pierwszej )
dalsza obróbka to bezwzględnie filtr węglowy ,rozcieńczasz destylat 53-55% i do
filtra.
Filtr to rura Ko 50x1.70 m u góry garnek 10 l z którego wlewa się rozcieńczony destylat
na dole zawór do ustawienia prędkości przepływu 0,5 l na godz. to co wychodzi
z filtra powala z nóg. (dosłownie i w przenośni)
Jeżeli masz możliwość to spróbuj naprawdę warto .
Polak potrafi !!!
Witam
Wegla używam takiego :
http://www.formaster.com.pl/polski/filtr.htm
z wkładu węglowego .Poszukałem na stronie przedstawiciela i
tam kupiłem 1 kg za chyba 16.00 pln może i jest lepszy
ale ten miałem pod ręką i sprawdza się doskonale.
A sam filtr wygląda tak :
[ Dodano: 2006-04-25, 17:04 ]
I dla jasności sprawy jeszcze to :
Wegla używam takiego :
http://www.formaster.com.pl/polski/filtr.htm
z wkładu węglowego .Poszukałem na stronie przedstawiciela i
tam kupiłem 1 kg za chyba 16.00 pln może i jest lepszy
ale ten miałem pod ręką i sprawdza się doskonale.
A sam filtr wygląda tak :
[ Dodano: 2006-04-25, 17:04 ]
I dla jasności sprawy jeszcze to :
Polak potrafi !!!
Panowie co wy na to?
Zacier:
Gotowy w ciągu doby.
Na 1kg.grochu dać 5kg cukru,
500g. drożdży, 15l ciepłej wody,1l mleka wprost do kany.
Pozostawić na 1 dobę.
Podobno otrzymamy 5litrow.
Gotowy w ciągu doby (sposób drugi).
5kg. Cukru, 25l wrzącej wody , 500g drozdży, 25 średnich surowych ziemniaków, 3 szklanki mleka, 4 bochenki chleba.
Wszystko wymieszać, fermentuje w ciągu 24 godzin.
W ciagu 2 GODZIN.
10kg cukru, paczka drożdży, 3l mleka, 3-4wiadra wody, wlać do pralki ( typu frania ).
Obracać 2 godziny.
Pozwolić by się ustało i można pędzić.
Zaznaczam ze jeszcze żadnego z tych przepisów nie próbowałem.
Zacier:
Gotowy w ciągu doby.
Na 1kg.grochu dać 5kg cukru,
500g. drożdży, 15l ciepłej wody,1l mleka wprost do kany.
Pozostawić na 1 dobę.
Podobno otrzymamy 5litrow.
Gotowy w ciągu doby (sposób drugi).
5kg. Cukru, 25l wrzącej wody , 500g drozdży, 25 średnich surowych ziemniaków, 3 szklanki mleka, 4 bochenki chleba.
Wszystko wymieszać, fermentuje w ciągu 24 godzin.
W ciagu 2 GODZIN.
10kg cukru, paczka drożdży, 3l mleka, 3-4wiadra wody, wlać do pralki ( typu frania ).
Obracać 2 godziny.
Pozwolić by się ustało i można pędzić.
Zaznaczam ze jeszcze żadnego z tych przepisów nie próbowałem.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
@maro
Zanim zaczniesz te eksperymenty musisz odpowiedzieć sobie na jedno zasadniczne pytanie:
- Ile cukru wyleję w kanał?
I drugie też ważne:
- Jakie walory smakowe osiągnę dodając do zacieru pół kilograma drożdży?
I jeszcze trzecie:
- Co stanie się z drożdżami, jeśli wymieszam je z 25 litrami wrzącej wody
Zanim zaczniesz te eksperymenty musisz odpowiedzieć sobie na jedno zasadniczne pytanie:
- Ile cukru wyleję w kanał?
I drugie też ważne:
- Jakie walory smakowe osiągnę dodając do zacieru pół kilograma drożdży?
I jeszcze trzecie:
- Co stanie się z drożdżami, jeśli wymieszam je z 25 litrami wrzącej wody
Ostatnio zmieniony 2006-06-19, 16:53 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.
@maro
przepisy te pochodzą z rosyjskiej książeczki "samogon" - jestem w posiadaniu kopii orginalnego rosyjsko-języcznego wydania. Znajduje się tam 140 przepisów na przygotowanie zacieru. Powiem szczerze że jeszcze nie próbowałem rzadnego, choć niektóre z nich brzmią całkiem rozsądnie, niektóre jak dla mnie są jednak zbyt fantastyczne jak ten z pralką.
polmos w kosmos
przepisy te pochodzą z rosyjskiej książeczki "samogon" - jestem w posiadaniu kopii orginalnego rosyjsko-języcznego wydania. Znajduje się tam 140 przepisów na przygotowanie zacieru. Powiem szczerze że jeszcze nie próbowałem rzadnego, choć niektóre z nich brzmią całkiem rozsądnie, niektóre jak dla mnie są jednak zbyt fantastyczne jak ten z pralką.
polmos w kosmos
zależy co kto rozumie przez pojęcie "paczka" - dla mnie "paczka" to 10kg - ot zboczenie zawodowemaro pisze:...paczka drożdży, ...
kiedyś było już o tych rosyjskich rewelacjach - z jednej strony nie jest to aż taka fantastyka,
odpowiednia temperatura , duża ilość drożdży (piekarskich!) , sporo dodatków odżywczych i prawie,prawie...
wprowadzenie dodatkowo zacieru w intensywny ruch (pralka ) powoduje ich szybką pracę
ja jednak nie skorzystam - dziękuję...
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
@ maro
Zdecydowanie odradzam na poczatek eksperymenty z ruskiej literatury. Jeśli potrzebujesz spektakularnych rezultatów bez zbytnich nakładów pracy to zacznij od tzw. Coobra8 z www.winohobby.waw.pl (lub 8kgTurbo). Sprawdzałem - zawsze tak samo dobry rezultat na zwykłej kranówie bez żadnych dodatkowych zabiegów. Najprościej wpisz haslo "drozdze" na Allegro.
Zdecydowanie odradzam na poczatek eksperymenty z ruskiej literatury. Jeśli potrzebujesz spektakularnych rezultatów bez zbytnich nakładów pracy to zacznij od tzw. Coobra8 z www.winohobby.waw.pl (lub 8kgTurbo). Sprawdzałem - zawsze tak samo dobry rezultat na zwykłej kranówie bez żadnych dodatkowych zabiegów. Najprościej wpisz haslo "drozdze" na Allegro.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości